Inge Lehmann, cea care a descoperit nucleul intern al Pământului, celebrată printr-un doodle

GOOGLE o sărbătoreşte, miercuri, pe specialista în seismologie daneză INGE LEHMANN, printr-un logo special, care marchează împlinirea a 127 de ani de la naşterea celei care a descoperit nucleul intern al Pământului.

14102 afișări
Imaginea articolului Inge Lehmann, cea care a descoperit nucleul intern al Pământului, celebrată printr-un doodle

Inge Lehmann, cea care a descoperit nucleul intern al Pământului, celebrată printr-un doodle

În urmă cu aproape 80 de ani, Inge Lehmann a transformat percepţia asupra Pământului, după ce a descoperit existenţa nucleului intern al acestuia.

Noul logo al Google arată imaginea Pământului, împărţită în două jumătăţi, cu nucleul său strălucind ca o stea.

Specialista în seismologie şi geofiziciana Inge Lehmann s-a născut pe 13 mai 1888, în Copenhaga, Danemarca, şi a murit pe 21 februarie 1993, în acelaşi oraş, la vârsta de 104 ani.

În 1936, Lehmann a postulat că nucleul Pământului nu este o sferă lichidă, ci că există, de asemenea, un nucleu intern, cu proprietăţi diferite de cele ale nucleului extern. Concluzia sa a fost rapid acceptată de seismologi, care, până la acel moment, nu reuşiseră să propună o ipoteză validă asupra căreia să se poată lucra în ceea ce priveşte observaţiile despre undele primare (undele P) generate de cutremure, care încetinesc atunci când ajung în anumite regiuni interne ale Terrei.

Inge Lehmann, fiica psihologului experimental Alfred Georg Ludvik Lehmann (1858 - 1921), a fost educată într-o şcoală progresistă condusă de Hanna Adler, o mătuşă a fizicianului Niels Bohr. Tatăl său şi Adler au fost, de altfel, cele două influenţe majore asupra dezvoltării intelectuale a lui Lehmann.

A studiat matematica la Universitatea din Copenhaga şi la cea din Cambridge, deşi, la un moment dat, a trebuit să întrerupă studiile din cauza sănătăţii precare. În 1923, s-a angajat la Universitatea din Copenhaga ca asistentă a matematicianului J.F. Steffensen, iar apoi a devenit asistentă a specialistului în geodezie Niels Erik Nørlund, sub coordonarea căruia a contribuit la înfiinţarea unor observatoare seismologice în Danemarca şi Groenlanda. Atunci a început să dezvolte o pasiune pentru seismologie, deşi provenea dintr-o ţară în care nu există cutremure. În 1928, după ce a trecut examenele, a fost angajată ca şef al departamentului de seismologie al Geodetical Institute din Danemarca, coordonat de Nørlund.

Inge Lehmann a fost recompensată de-a lungul anilor cu numeroase premii, precum Gordon Wood Award (1960), medalia Emil Wiechert (1964), medalia de aur a Societăţii regale de ştiinţă şi litere din Danemarca (1965), Tagea Brandt Rejselegat (1938 şi 1967), a fost aleasă membră a Societăţii Regale din Danemarca (1969) şi a primit o medalie din partea Societăţii de seismologie din America (1977).

Asteroidul 5632 a primit numele Ingelehmann, în onoarea sa.

În 1997, The American Geophysical Union a creat medalia Inge Lehmann, pentru a onora "contribuţia uimitoare la înţelegerea structurii, compoziţiei şi dinamicii mantalei şi nucleului Pământului".

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici