INTERVIU: Bogdan-Alexandru Stănescu: Trebuie să-ţi asumi riscuri, altfel nu eşti editor

Bogdan-Alexandru Stănescu, directorul editorial Polirom şi coordonatorul colecţiei "Biblioteca Polirom", vorbeşte într-un interviu acordat MEDIAFAX despre pariurile pe care trebuie să le facă un editor în meseria sa, considerând că cel care nu îşi asumă riscuri este, "poate, doar tipograf".

382 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Bogdan-Alexandru Stănescu: Trebuie să-ţi asumi riscuri, altfel nu eşti editor

INTERVIU: Bogdan-Alexandru Stănescu: Trebuie să-ţi asumi riscuri, altfel nu eşti editor

Rep.: Când faceţi alegeri editoriale aveţi în minte cititorul-tip român? Dacă da, cum arată acesta?

B.A.S.: Am sub coordonare patru colecţii. Fiecare colecţie are, în mintea mea, un target tip. Dar lucrurile stau mult mai uman, cred eu... Publici o carte atunci când crezi în ea. Crezi în ea atunci când ştii foarte clar (sau, câteodată, mai puţin clar, însă ai o idee) cui i-o vinzi. O vinzi cuiva numai atunci când te poţi pune în locul respectivului cititor/cumpărător.

Rep.: Polirom va organiza, în cadrul Târgului Gaudeamus, o dezbatere cu titlul "Cum se mai simte literatura română?" Din perspectiva "destinului" autorilor români publicaţi de dumneavoastră, care este starea literaturii române în prezent?

B.A.S.: Asta e o întrebare care cere un răspuns eseu. M-am exprimat pe tema asta în două articole. Cred că literatura română actuală e o literatură în construcţie, cu tot ce implică acest termen. Cred că, în ultimii zece ani, au apărut volume de proză sau de poezie care stau în picioare în orice altă literatură a lumii.

Rep.: Puteţi să îmi spuneţi ce titluri de autori străini aţi achiziţionat anul acesta, în urma Târgului de Carte de la Frankfurt?

B.A.S.: Pot să vă spun că am cumpărat un titlu extraordinar, "Firmin", al lui Sam Savage, revelaţia târgului, că am achiziţionat drepturile pentru ultimul roman al lui Nick Cave, că am cumpărat ultima carte a lui Ishiguro şi că am achiziţionat drepturile pentru un gigantic autor contemporan, câştigător de Nobel, despre care vom vorbi peste puţin timp.

Rep.: Ce noi colecţii mai pregăteşte Polirom în viitor?

B.A.S.: Vorbim despre o editură cu peste 60 de colecţii în prezent. Daţi-ne timp să respirăm. Cert este că vom avea colecţii noi în fiecare an. Din partea "Biblioteca Polirom", v-aş ruga să urmăriţi cu atenţie noua serie de autor Jose Saramago, pe care o lansăm la acest Gaudeamus.

Bogdan-Alexandru Stănescu a fost numit director editorial Polirom în 2005.

De atunci a lansat colecţiile "Chic" şi "Romance" şi a dezvoltat colecţia "Thriller", continuând, totodată, linia editorială a colecţiei "Biblioteca Polirom".

La sfârşitul lui 2006, Bogdan-Alexandru Stănescu a câştigat finala românească a concursului International Young Publisher of the Year, o iniţiativă a British Council, iar în mai 2007, la Londra, a câştigat proba "Book Pitch" a concursului menţionat, în cadrul căruia a intrat în competiţie cu tineri editori din Ungaria, Egipt, India, Argentina şi Africa de Sud.

Interviu realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici