"IronCage" - Instalaţia coregrafică a Evei Sánchez Martz, o invitaţie la libertate FOTO

Şapte dansatori, o tânără coregrafă spaniolă, o sală de spectacol în pantă, spectatori diverşi, un performance scurt dar intens, inserţii poetice în spaniolă şi română - cu alte cuvinte spectacolul "IronCage" al Evei Sánchez Martz, prezentat la Institutul Cervantes din Bucureşti.

126 afișări
Imaginea articolului "IronCage" - Instalaţia coregrafică a Evei Sánchez Martz, o invitaţie la libertate FOTO

"IronCage" - Instalaţia coregrafică a Evei Sánchez Martz, o invitaţie la libertate

O co-producţie româno-spaniolă de dans contemporan, creată din colaborarea Asociaţiei Secţia de Coregrafie (România) şi Martz Contemporary Dance Company (Spania) şi reprezentată la finele lunii octombrie la Instituto Cervantes din capitală, scurta coregrafie a Evei Sánchez Martz a surprins prin intensitate, efortul tinerilor dansatori-actori, expresivitate şi prin întregul concept.

Inspirat din opera sociologului german Max Weber, mai precis din critica capitalismului şi a societăţii, dansul realizat de cei şapte dansatori (patru români şi trei spanioli: Diana Chira, Idris Clate, Alina Radu, Cristian Hariga, Sara Colomino, Josep Maria Monreal, Rita Giannuzzi) s-a axat pe critica societăţii contemporane, mecanicizate, în care oamenii nu mai simt nevoia emoţiei veritabile, a interacţiunii.

În contrabalans, cealaltă idee cu greutate a coregrafiei, enunţă, de altfel, de multe ori de expresivul actor Idris Clate, a fost cea inspirată de poetul beat Alan Ginsberg: „Iubirea este povara lumii” (“The weight of the world is love. / Under the burden of solitude, / under the burden of dissatisfaction / the weight,the weight we carry is love.”)

Cuvântul s-a îmbinat armonios cu dansul. Cu mişcări când sacadate, când puternice, când line, în slow-motion, când pline de vitalitate, „IronCage” a fost o încercare de a vorbi despre libertate, despre posibilitatea de a ieşi din „cuşca” societăţii, a propriilor idei fixe şi false, fiind o invitaţie de a sparge zăbrelele şi de a (ne) regăsi libertatea.

De altfel, „IconCage” a început într-un mod inedit: cei şapte dansatori care s-au mişcat pe parcursul întregului spectacol chiar în centrul sălii, au ocupat spaţiile lăsate libere de organizatori, devenind parte a publicului, publicul, devenit astfel, la rândul său, parte a spectacolului.

După spectacol, coregrafa a discutat alături de cei şapte dansatori şi de Sara Colomino, asistent artistic, cu publicul prezent dezbătând idei precum modul său de construcţie a unui dans, limbajul coregrafic, munca cu tinerii dansatori, dar şi responsabilitatea creatorului de spectacol de a atrage publicul: „Îmi place să aduc pe scenă suprarealismul. Mă simt responsabilă în privinţa prezenţei publicului în sălile de spectacol. E necesar să fii responsabil. E în mâinile noastre să umplem sălile de spectacol.”, a declarat Eva Sánchez Martz.

”IronCage” tratează la nivel fizic şi senzorial ideea de libertate, autonomie şi identitate. În dezvoltarea lucrării, coregrafa Eva Sanchez Martz s-a inspirat din conceptul propus de Max Weber, prin crearea unor punţi de legătură între compoziţia coregrafică şi fenomenul raţionalizării, atât din perspectiva pietrificării mecanizate, dar şi a valorilor subiective haotice şi atropice. Mişcarea dinamică generează în interiorul spectacolului diferite arhitecturi imaginare, iar întreaga structură coregrafică arată publicului deciziile unei conştiinţe colective afectate de raţionalitatea socială care este istorică, cultural determinată şi supusă unor contexte interpretative variabile.

"IronCage" este într-un final, întâlnirea unică dintre două culturi diferite ale dansului, cea română şi cea spaniolă, cu intenţia de a crea un produs autentic şi capabil să exprime esenţa unei chimii artistice.

Producătorii „IronCage” sunt Sandra Mavhima şi Eva Sánchez Martz, asistent artistic Sara Colomino, asistent de proiect Daniela Sima. Partenerii institutionali: Ambasada Spaniei la Bucuresti, Institutul Cervantes, AC/E Accion Cultural Española- Programme for the Internationalisation of Spanish Culture (PICE).

Iron Cage este un spectacol prezentat în cadrul ALT Concurs Naţional de Coregrafie, un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, ArCub prin programul ”Bucureşti In-Visibil” şi AC/E Accion Cultural Española. AFCN nu este responsabil pentru conţinutul prezentului material. Spectacolul a avut premiera internatională în septembire, în cadrul Institutului de Artă Barcelona.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici