"Istanbul Unveiled", de Şerif Yenen, a deschis prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival

Documentarul "Istanbul Unveiled" a deschis, vineri seară, prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival din Capitală,regizorul filmului, Şerif Yenen, prezent la proiecţia peliculei, spunând că ceea ce diferenţiază un turist de un călător este faptul că cel din urmă încearcă să cunoască cultura locală.

67 afișări
Imaginea articolului "Istanbul Unveiled", de Şerif Yenen, a deschis prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival

"Istanbul Unveiled", de Şerif Yenen, a deschis prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival (Imagine: Andreea Balaurea/Arhiva Mediafax Foto)

Şerif Yenen, regizorul documentarului "Istanbul Unveiled", a spus că există o diferenţă între turist şi călător, explicând că trebuie cunoscuţi oamenii "locului" pentru a te numi călător.

"Sunt ghid turistic şi am activat timp de 25 de ani în Istanbul şi în toată Turcia. Am scris cărţi despre Turcia. Acest film este noul meu proiect, l-am început în 2011 şi l-am terminat recent. Vreau să mă axez acum pe diferenţa dintre turist şi călător. Fiecare aţi călătorit, aţi văzut locuri şi, dacă sunteţi acolo pentru prima dată şi vedeţi locurile cunoscute, pentru 2 sau 3 zile, şi nu faci altceva, atunci eşti turist. Eu aş vrea să schimb această mentalitate privind turistul. Sunt de acord că este important să vezi locurile celebre, dar nu este suficient. Trebuie să adăugăm un lucru. În momentul în care treci de bariera clasică, normală, atunci devii călător. În momentul în care te amesteci cu cultura locală, atunci devii călător, în momentul în care îi cunoşti pe oamenii locului, atunci devii un călător", a declarat Yenen în deschiderea HipTrip Travel Film Festival.

Documentarul prezintă o tânără americancă cu origini turceşti, care îşi propune să descopere Istanbulul altfel decât în clasicele ghiduri turistice. Cea mai cunoscută artistă belly dance din Turcia, un maseur dintr-o baie publică şi una dintre cele mai bogate femei din Turcia sunt doar câteva dintre persoanele intervievate în documentar. Toate acestea, însoţite de muzica formaţiei Baba Zula.

Pornind de la acelaşi principiu, HipTrip îşi propune să aducă la cinema poveştile unor locuri, dincolo de ghidurile turistice. Timp de trei zile, la Cinema Union şi Cinema Eforie vor rula filme de ficţiune, documentare şi scurtmetraje cu şi despre călătorii. Evenimentul este dedicat atât iubitorilor de cinema, cât şi tuturor celor care vor să descopere lumea prin călătorii, prin cunoaşterea de noi culturi, oameni şi locuri.

Evenimentul cinematografic dedicat călătoriilor a debutat vineri seară şi se va încheia duminică.

Detalii despre proiecţii şi programul complet se găsesc pe www.hiptrip.ro şi pagina de Facebook www.facebook.com/hiptrip.ro.

HipTrip Travel Film Festival este un proiect al Fundaţiei OVI. Cu o activitate de peste trei ani în proiecte culturale, educaţionale şi sportive, Fundaţia OVI doreşte prin organizarea primului festival de film de călătorii din România să promoveze şi să susţină industria de profil şi potenţialul turistic românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici