Jerzy Kawalerowicz a încetat din viaţă

Cineastul polonez Jerzy Kawalerowicz, unul din fondatorii "şcolii poloneze de cinema" din anii '50, a murit joi, în urma unei hemoragii, la vârsta de 85 de ani, relatează AFP, citând Asociaţia cineaştilor polonezi, al cărei preşedinte de onoare a fost Kawalerowicz.

4 afișări

Născut pe 19 ianuarie 1922 la Gwozdziec (Gvozdets, Ucraina), Jerzy Kawalerowicz a regizat 17 filme, dintre care cele mai cunoscute sunt "Pharaoh/ Faraon", pentru care a fost nominalizat la Oscar în 1965, "Mother Joan of the Angels/ Matka Joanna od aniolów", 1961, care a primit Premiul special al juriului la Cannes, şi "Trenul de noapte/ Night Train/ Pociag", 1959.

Ultimul film al său, adaptarea cinematografică a romanului "Quo Vadis" de Henryk Sienkiewicz, datează din 2001.

Regizorul polonez a primit, în 1978, un Urs de Argint pentru întreaga carieră, la Festivalul de la Berlin.

Jerzy Kawalerowicz a fost numit Doctor Honoris Causa al Universităţii Sorbona şi al Şcolii de cinema din Lodz (centrul Poloniei).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici