"Johnny B.Goode": un cântec legendar, compus şi scris de o legendă – Chuck Berry

Piesa "Johnny B.Goode" a fost lansată de Chuck Berry în 1958 şi a fost preluată, printre alţii, de Beatles, Jimi Hendrix, Elvis, Elton John iar în 1977 înregistrarea ei a fost lansată în spaţiu, la bordul navei Voyager 1, ca "ambasador" al umanităţii.

412 afișări
Imaginea articolului "Johnny B.Goode": un cântec legendar, compus şi scris de o legendă – Chuck Berry

"Johnny B.Goode": un cântec legendar, compus şi scris de o legendă – Chuck Berry

Muzicianul Chuck Berry s-a stins din viaţă, sâmbătă, la 90 de ani, la reşedinţa sa din Missouri.

La dispariţia lui Chuck Berry, Mick Jagger (The Rolling Stones) a scris, pe o reţea de socializare: "Sunt extrem de trist la aflarea veştii. Vreau să-i mulţumesc lui Chuck Berry pentru toate cântecele pe care ni le-a dăruit şi care ne-au inspirat. El şi muzica lui ne-au luminat adolescenţa, el a dat viaţă visului nostru de a deveni muzicieni. Cuvintele cântecelor sale strălucitoare luminează faimosul «Vis American». Chuck, ai fost incredibil, iar muzica ta va răsuna mereu în sufletele noastre."

Iar muzica lui Berry va răsuna, pentru totdeauna, şi printre stele. La propriu.

În 1977, la bordul navei Voyager, lansată de NASA, a fost plasat un disc – Voyager Golden Records – care conţinea, în eventualitatea că va ajunge în mâinile unei alte civilizaţii, o seamă de informaţii relevante despre noi. Despre pământeni. Printre aceste informaţii identitare s-a numărat şi piesa "Johnny B.Goode" a lui Berry.

"Johnny B.Goode" spune povestea unui puşti de la ţară, analfabet, care visează să devină şi chiar devine un star al chitarei. În mare parte autobiografică, povestea a impresionat puternic publicul – atât pe albi, cât şi pe negri, lucru nu tocmai simplu de realizat în 1958, anul în care a fost lansat.

La bordul lui Voyager 1, "Johnny B.Goode" a ajuns în spaţiul interstelar şi este pregătit pentru o călătorie de câteva zeci de mii de ani.

Peste timp, "Johnny B.Goode" a ajuns să fie considerat certificatul de naştere al rock’n roll-ului.

În anul 2004, conform revistei Rolling Stones, "Johnny B.Goode" ocupa poziţia a şaptea în clasamentul celor mai mari cântece compuse vreodată, în vreme ce, cu un an înainte, Chuck Berry fusese plasat pe poziţia a şasea într-un clasament al celor mai buni chitarişti ai tuturor timpurilor.

La bordul lui Voyager 1, "Johnny B.Goode" este pregătit pentru o călătorie de câteva zeci de mii de ani – în vreme ce noi îl puteam asculta, cu recunoştinţă, pe Pământ.

"Visul American" este la un click distanţă, cum se spune. Un vis cu Chuck Berry, John Lennon, Julian Lennon & Keith Richards. Aici:

 

Drum bun, Johnny, drum bun, Chuck, locul vostru chiar acolo este: printre stele.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici