Licenţa televiziunii B1 TV a fost prelungită cu nouă ani de către CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a prelungit cu nouă ani licenţa B1 TV, televiziunea cu format generalist urmând să difuzeze mai multe informaţii de actualitate şi filme şi mai puţin divertisment, după cum a declarat, marţi, în şedinţa CNA Sorin Oancea, directorul general al postului.

294 afișări
Imaginea articolului Licenţa televiziunii B1 TV a fost prelungită cu nouă ani de către CNA

Licenţa televiziunii B1 TV a fost prelungită cu nouă ani de către CNA (Imagine: Shutterstock)

CNA a analizat în şedinţa de joi solicitarea societăţii B1 TV Channel SRL din Bucureşti de prelungire a licenţei audiovizuale prin satelit pentru B1 TV.

Licenţa B1 TV, care ar fi expirat la 30 mai 2011, a fost prelungită în unanimitate, joi, de membrii Consiliului. La şedinţa CNA au participat Bobby Păunescu, care controlează împreună cu familia sa, prin diferite firme, 50% din acţiunile B1 TV, Sorin Oancea, directorul general al B1 TV şi cel care deţine restul de 50% din acţiunile televiziunii, Vlad Pufu, director de dezvoltare al televiziunii, şi Albert Pânzaru, consilier juridic B1 TV.

Potrivit dosarului depus la CNA, B1 TV va difuza un program generalist, 24 de ore din 24.

De asemenea, potrivit dosarului, B1 TV va creşte ponderea programelor de informare la 49,5% (faţă de 36% până în prezent), a programelor culturale şi educative la 3,2% (faţă de 1,8%), a filmelor - la 7% (faţă de 2,1%) şi va scădea ponderea programelor de divertisment la 20,3% (faţă de 401,1%). Acestora li se vor adăuga publicitatea şi teleshopping-ul, într-un procent de 20%.

Totodată, producţia proprie a B1 TV va fi de 70,5%, iar producţiile preluate de alţi producători - 29,5%. În schimb, B1 TV va renunţa la retransmisia Fashion TV.

"B1 a fost şi încă este un post mic. A avut perioadele lui de glorie şi de sclipire, din păcate nu au ţinut. Noi vrem să îl ducem în zona asta de televiziune cu ştiri de bună calitate, cu o capacitate de reacţie pe eveniment foarte bună, iar pe partea de divertisment, din toamnă, vrem, pe lângă filme de calitate, să lansăm nişte concursuri. Divertismentul pe care vrem să-l facem va fi în zona de echilibru, într-o zonă care nu mai e aşa de căutată în România, concursuri de cultură generală, reality show-uri cu conţinut educativ (...) Cred că în zona posturilor generaliste este nevoie de o prezenţă puternică pe zona de ştiri", a spus Sorin Oancea.

El a subliniat că programul B1 va fi axat pe informaţii. "Pe partea de zi vom creşte ponderea Breaking News. Avem un departament de ştiri destul de puternic pe care îl vom dezvolta. Peste zi, vom încerca să oferim informaţii în direct, imediat ce diverse evenimente se produc", a explicat el, precizând totodată că prezenţa frecventă seara a unui talk-show - "Evenimentul zilei", cu Robert Turcescu - moderator şi Ion Cristoiu - invitat permanent, "este generată şi de o anumită condiţionare economică". "Pe măsură ce postul va începe să vândă mai bine, lucrurile se vor aşeza", a spus Oancea.

O altă direcţie importantă de dezvoltare a B1 este reprezentată de filme. "Vom păstra numai vineri seara de film românesc, urmat de un interviu/ portret cu un mare actor/ regizor român. Sâmbătă seara, vrem să fie cât mai mult film european, iar duminica - filme artistice cu mari actori/ mari regizori, cu subiect istoric", a spus Oancea, precizând că, pentru moment, B1 TV nu va difuza superproducţii, de mare audienţă, care sunt foarte scumpe.

Totodată, Bobby Păunescu a precizat că emisiunea "Cinemas" va fi menţinută în grila B1 şi va avea ca principal scop pregătirea publicului pentru film de calitate.

În ceea ce priveşte divertismentul difuzat pe B1 TV, Sorin Oancea a spus că şi emisiunile de acest gen vor avea o linie informativă.

Pe de altă parte, răspunzând unor întrebări venite din partea membrilor CNA, Sorin Oancea a spus că, în cadrul B1 TV, responsabilitatea editorială ultimă în zona ştirilor o are redactorul-şef Aura Ţiţirigă, însă fiecare realizator este responsabil la rândul său pentru emisiunea sa. El a mai spus că directorul de programe al B1 TV este Rareş Anita.

"Eu doar stabilesc împreună cu redactorul-şef şi cu realizatorii linia postului, care trebuie să fie de echilibru", a mai spus Oancea.

În acest context, membrii CNA au recomandat ca B1 TV să aibă propriul Cod de conduită profesională.

"Fără «Naşul», (B1, n.r.) nu mai e o ameninţare pentru public", a spus Cristina Trepcea, membru CNA.

Pe de altă parte, Vlad Pufu, directorul de dezvoltare al B1, a declarat joi, pentru presă, că televiziunea poartă discuţii cu diferite staţii din ţară pentru afiliere. "Mergem pe două direcţii, staţii afiliate şi staţii de corespondenţă (...) Nu vrem să dezvoltăm staţii locale, pentru că s-au dovedit nefuncţionale şi ineficiente. Mergem pe parteneriate mai degrabă. Staţiile afiliate ne vor oferi content de ştiri pentru formatul nostru de ştiri şi noi le vom oferi publicitate, îi vom lăsa să aibă politica lor locală, să îşi poată face propria strategie de piaţă", a spus Pufu. El a precizat că B1 TV are parteneriate cu staţii din Braşov (televiziunea RTT), dar şi cu posturi din Iaşi, Târgu Mureş, Focşani şi Buzău.

Prelungirea cu nouă ani a licenţei B1 TV are loc la câteva luni după ce Sorin Oancea - fostul directorul general al televiziunii de ştiri Antena 3 - a devenit acţionar al televiziunii. Totodată, şefia Ştirilor B1 a fost preluată de Aura Ţiţirigă (fostul redactor-şef al ştirilor Antena 3).

CNA a aprobat, în data de 14 decembrie 2010, preluarea licenţei audiovizuale a televiziunii B1 de către societatea B1 TV Channel SRL, în care sunt acţionari Sorin Oancea (director general al postului) - 50% şi News Television (România) SRL din Bucureşti - 50%.

Sorin Oancea deţine şi funcţia de director general al societăţii B1 TV Channel SRL, având un mandat de patru ani. Mandatul lui Sorin Oancea la B1 TV a început în data de 12 noiembrie 2010 şi va expira în 11 noiembrie 2014, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Societatea B1 TV Channel a fost înfiinţată pe 29 noiembrie 2010 şi are sediul în Bucureşti. Pe de altă parte, potrivit dosarului depus la CNA, s-a schimbat şi acţionariatul S.C. News Television (România) SRL, care rămâne acţionar al B1 TV, cu 50% acţiuni. În prezent, acţionarii societăţii News Television (România) SRL sunt: TV România BV (Olanda): 9,6786%, SC Dac Air SA: 54,571%, Brazen Limited Liability Company (SUA) - 13,1794% şi SC Pavo SA: 22,571%. Potrivit reprezentanţilor CNA, toate aceste firme sunt controlate de familia Păunescu.

Totuşi, Bobby Păunescu a declarat pentru presă, joi, la sediul CNA, că 10% din acţiunile pe care le deţine familia sa vor fi preluate de omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

Televiziunea generalistă B1 TV, controlată de familia Păunescu, a fost lansată în decembrie 2001, ca post local pentru Bucureşti. În 2004, News Corporation, compania media fondată de Rupert Murdoch, a achiziţionat 12,5% din pachetul de acţiuni al postului, potrivit site-ului televiziunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici