Lista scurtă pentru Women's Prize for Fiction 2013

Hilary Mantel şi Zadie Smith se află printre cele şase autoare nominalizate în acest an pe lista scurtă pentru Women's Prize for Fiction pe 2013, o distincţie cunoscută în trecut sub denumirea Orange Prize for Fiction, care celebrează literatura scrisă de femei.

130 afișări
Imaginea articolului Lista scurtă pentru Women's Prize for Fiction 2013

Hilary Mantel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zadie Smith, nominalizată în acest an cu romanul "NW", este o fostă câştigătoare a acestui premiu, la fel ca o altă nominalizată din acest an, scriitoarea Barbara Kingsolver ("Flight Behaviour"), informează bbc.co.uk.

Celelalte trei scriitoare nominalizate pe lista scurtă pentru Women's Prize for Fiction 2013 sunt Kate Atkinson ("Life After Life"), A M Homes ("May We Be Forgiven") şi Maria Semple ("Where'd You Go, Bernadette").

Cunoscut în trecut sub denumirea de Orange Prize for Fiction, acest premiu literar, aflat la cea de-a 18-a ediţie, va fi acordat pe 5 iunie.

Dacă Hilary Mantel va câştiga acest premiu cu volumul ei de ficţiune istorică "Bring Up the Bodies", ea va deveni prima persoană din istorie care câştigă toate cele trei premii literare britanice majore.

Romanul ei, aclamat de critici şi apreciat de public, a doua parte a trilogiei începute în 2009 cu volumul "Wolf Hall", a câştigat prestigiosul Man Booker Prize anul trecut şi Costa Book of the Year în ianuarie.

Câştigătoarea Women's Prize for Fiction, care sărbătoreşte "excelenţa, originalitatea şi accesibilitatea în literatura scrisă de femei", creat în 1996 şi care are o valoare de 30.000 de lire sterline, va fi anunţată în timpul unei gale care va fi organizată la Royal Festival Hall din Londra. Câştigătoarea va primi şi o statuetă din bronz, numită de organizatori "Bessie".

Orice femeie care scrie în limba engleză, indiferent de naţionalitate, rezidenţă, vârstă sau subiectul abordat, este eligibilă pentru Women's Prize for Fiction.

Printre laureatele din anii precedenţi se numără Barbara Kingsolver, pentru volumul "The Lacuna" (2010), Marilynne Robinson, pentru volumul "Home" (2009), Rose Tremain, pentru "The Road Home" (2008), Chimamanda Ngozi Adichie, pentru "Half of a Yellow Sun" (2007), Zadie Smith, pentru "On Beauty" (2006).

Anul trecut, distincţia i-a revenit scriitoarei americane Madeline Miller, pentru romanul ei de debut intitulat "The Song of Achilles", o poveste despre iubire şi prietenie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici