Lungmetraje de Porumboiu, Cobileanski şi Jurgiu, la Zilele Filmului Românesc de la Stockholm

Lungmetrajul "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, va fi proiectat în deschiderea Zilelor Filmului Românesc care se vor desfăşura, între 9 şi 11 mai, la Stockholm, alături de pelicule ale regizorilor Corneliu Porumboiu şi Călin Peter Netzer, informează Institutul Cultural Român (ICR).

73 afișări
Imaginea articolului Lungmetraje de Porumboiu, Cobileanski şi Jurgiu, la Zilele Filmului Românesc de la Stockholm

Corneliu Porumboiu (Imagine: Bogdan Maran / Mediafax Foto)

Ediţia din acest an a festivalului Zilele Filmului Românesc prezintă publicului suedez noile voci ale cinematografiei române, incluzând în programul său patru debuturi în lungmetraj, toate selectate în importante evenimente de profil internaţionale.

"Câinele japonez", filmul de deschidere al festivalului, marchează debutul în lungmetraj al tânărului regizor Tudor Cristian Jurgiu. Distins cu marele premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Vilnius în aprilie, pelicula a fost prezentată în selecţiile oficiale la San Sebastian IFF, Varşovia, Mumbai, Arras, Thessalonik, Kerala, Santa Barbara, dar şi la New Directors/ New Films de la New York.

Alături de "Câinele japonez", în festival vor mai fi prezentate "Matei, copil miner", filmul de debut al Alexandrei Gulea, "La limita de jos a cerului", lungmetrajul de debut al lui Igor Cobileanski, "Love building", în regia Iuliei Rugină, şi primul documentar realizat de Laura Căpăţână Jeller, "Aici… adică acolo".

Din programul festivalului fac parte şi două lungmetraje semnate de regizori români consacraţi, "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism", de Corneliu Porumboiu, şi "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer.

În acest an, festivalul va include şi două sesiuni de scurtmetraje realizate de tineri regizori români. Astfel, vor fi proiectate peliculele "Un film fain", de Andrei Dăscălescu, "Rio 2016", în regia Biancăi Edith Rotaru, "Probleme de familie", de Ruxandra Ghiţescu, "Treizeci", de Victor Dragomir, "Brigada neagră", de Andrei-Nicolae Teodorescu, şi "Colecţia de arome", în regia lui Igor Cobileanski.

Filmele vor fi proiectate cu subtitrare în limba engleză.

De asemenea, pe 27 mai, proiecţiile vor fi completate de o prezentare a cinematografiei româneşti contemporane realizată de Doru Pop la Biblioteca de Film din cadrul Kulturhuset, Casa de cultură a oraşului Stockholm.

Filmul "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism", regizat de Corneliu Porumboiu, va putea fi vizionat şi pe 28 mai, la cinematograful Klarabiografen, cu intrare liberă în limita locurilor disponibile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici