Malala şi-a dedicat Nobelul pentru Pace "copiilor fără o voce"

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, care a scăpat cu viaţă după un atac al talibanilor, s-a declarat "mândră că este prima adolescentă" care primeşte, împreună cu indianul Kailash Satyarthi, Premiul Nobel pentru Pace, pe care l-a dedicat "tuturor copiilor fără o voce".

409 afișări
Imaginea articolului Malala şi-a dedicat Nobelul pentru Pace "copiilor fără o voce"

Malala şi-a dedicat Nobelul pentru Pace "copiilor fără o voce" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt mândră că sunt prima pakistaneză, prima fată şi prima adolescentă care primeşte acest premiu", a declarat ea într-o conferinţă de presă, la Birmingham.

"Această recompensă este pentru toţi copiii fără o voce şi care trebuie să fie auziţi", a adăugat ea.

"Le-am cerut onorabilului premier (indian) Narendra Modi şi onorabilului premier (pakistanez) Nawaz Sharif să ni se alăture" la ceremonia de înmânare a Premiului, la Oslo, pe 10 decembrie, a declarat adolescenta, care purta un văl colorat, cu flori de culoarea verde.

Cea mai tânără laureată din istoria Nobelului împarte distincţia cu indianul Kailash Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, pentru lupta lor împotriva exploatării copiilor şi dreptul acestora la educaţie.

Ea s-a declarat "întru totul inspirată" de activitatea colaureatului şi a apreciat că premiul transmite "un mesaj de dragoste între Pakistan şi India şi între religii diferite".

"Puţin contează ce culoare are pielea ta, ce limbă vorbeşti, religia în care crezi; ar trebui să ne batem cu toţii pentru drepturile noastre, pentru drepturile copiilor, pentru dreptul femeilor şi dreptul fiecăruia de a fi uman", a subliniat ea.

Ea i-a mulţumit totodată tatălui ei pentru că nu i-a "cusut aripile, pentru că m-a lăsat să zbor şi să-mi ating obiectivele, pentru că a arătat lumii că o fată nu este o presupusă sclavă".

O fată "nu este doar o mamă, o soră sau o soţie, ci ea trebuie să aibă o identitate, ea trebuie să fie recunoscută şi ea are aceleaşi drepturi ca un băiat", a continuat ea.

"Prin povestea mea, vreau să le spun copiilor din întreaga lume că trebuie să-şi apere drepturile, (că) nu trebuie să aştepte ca altcineva să o facă pentru ei", a mai spus Malala Yousafzai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici