Masă rotundă, la comemorarea a 20 de ani de la asasinarea lui Culianu, luni, în Capitală

Horia Roman Patapievici este gazda unei mese rotunde prin care se vor comemora 20 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu, luni, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Capitală, informează editura Polirom.

18 afișări

Considerat un expert în gnosticism şi magie renascentistă, fost profesor de istoria religiilor la University of Chicago, prieten şi discipol al lui Mircea Eliade, I.P. Culianu a fost asasinat pe 21 mai 1991, în jurul orei 13.00, într-un grup sanitar al Universităţii din Chicago. Numele ucigaşului, identitatea celor din spatele acestuia, motivele şi circumstanţele asasinatului au rămas până astăzi necunoscute.

Sub formula "Eros, magie şi asasinarea profesorului Culianu. După 20 de ani", evenimentul încearcă o reluare a contextului, încă nedesluşit, în care a avut loc asasinarea lui I.P. Culianu, precum şi un dosar al receptării scrierilor şi ideilor savantului şi autorului de ficţiune.

Masa rotundă îi are drept participanţi pe Andrei Oişteanu, Gabriela Adameşteanu, Andrei Cornea şi Paul Cernat.

Un eveniment similar, organizat de asemenea de Editura Polirom, va avea loc în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, la Iaşi, la Librăria "Orest Tafrali". De asemenea, pe 21 şi 22 mai, la Jesus College Oxford, va avea loc colocviul purtând titlul "In and Out of This World. A Symposium in Memory of Ioan Petru Culianu (1950-1991)", un eveniment la care participa: Moshe Idel, Dorin Tudoran, Stefan Borbely, Edward Kanterian, Grazia Machiano şi Sorin Antohi.

Cele mai cunoscute lucrări ale lui I.P. Culianu sunt "Eros şi magie în Renaştere", "Călătorii în lumea de dincolo", "Dicţionar al religiilor" (în colaborare cu Mircea Eliade), "Hesperus", "Arborele cunoaşterii: mitologia gnostică de la creştinismul timpuriu până la nihilismul modern".

La Polirom au aparut, printre altele "Arta fugii" (2002), "Călătorii în lumea de dincolo" (2002), "Experienţe ale extazului" (2004), "Dialoguri întrerupte. corespondenţa Mircea Eliade - Ioan Petru Culianu" (2004), "Secretul doctorului Eliade" (2006), "Dicţionar al religiilor" (împreună cu Mircea Eliade, 2007) şi "Tozgrec" (2010).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici