Ministerul Comunicaţiilor: Strategia privind trecerea la televiziunea digitală va fi finalizată în următoarele două-trei luni

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) va prezenta, în următoarele două-trei luni, o nouă strategie de trecere la televiziunea digitală, care se va sincroniza şi cu deciziile Consiliului Europei în acest domeniu, a declarat miercuri ministrul Valerian Vreme.

43 afișări
Imaginea articolului Ministerul Comunicaţiilor: Strategia privind trecerea la televiziunea digitală va fi finalizată în următoarele două-trei luni

Ministerul Comunicaţiilor: Strategia privind trecerea la TV digitală va fi finalizată în următoarele două-trei luni (Imagine: Mediafax Foto)

"Există în minister un departament care se ocupă de întocmirea acestei strategii", a adăugat Vreme, într-o conferinţă de presă.

Întrebat despre modul cum va proceda MCSI în privinţa alocării unei licenţe către o entitate controlată de stat, Vreme a spus că sunt analizate "plusurile şi minusurile" mai multor variante.

"Există posibilitatea ca Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) sau Societatea Română de Televiziune să primească spre utilizare o astfel de licenţă TV. Când strategia din domeniu va fi finalizată vom ştii cum vom proceda în următorii ani", a spus ministrul.

Anterior, ministrul Vreme a declarat pentru MEDIAFAX că MCSI intenţionează să acorde unei entităţi controlate de stat una din cele două licenţe de televiziune digitală, care va fi operată de SNR.

"Fără o licenţă de televiziune digitală, SNR va avea mari probleme în viitor. Practic, cu ajutorul viitoarei licenţe pe care o va opera, societatea nu va mai fi obligată să dea afară din personal, cel puţin în următorii doi-trei ani, în condiţiile în care, în urma a două procese de audit, a reieşit că aproape 750 de salariaţi ar trebui disponibilizaţi", a spus Vreme săptămâna trecută.

Prin HG 833/2010, Executivul a decis în luna august să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.

Iniţial, România s-a angajat în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.

De asemenea, adoptarea HG 833/2010 a obligat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală.

Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini, achitate în cadrul licitaţiei.

Caietele de sarcini au fost cumpărate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.

În urmă cu aproape zece zile, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a declarat că instituţia va susţine tranziţia la televiziunea digitală terestră la nivelul anului 2013, şi nu 2015, aşa cum a stabilit Guvernul în luna august.

"ANCOM susţine o readucere a acestui orizont de timp la nivelul anului 2013 şi nu 2015, alimentat de faptul că la nivelul Uniunii Europene se va aproba în această toamnă programul de politică a utilizării spectrului radio. Va trebui să ne adaptăm şi noi la cerinţele europene. Noi am făcut o propunere în acest sens Ministerului Comunicaţiilor şi cred că se va merge spre această cale", a afirmat Marinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici