Ministerul Culturii refuză să-şi exercite dreptul de preemţiune privind Casa memorială "Ion Mihalache" din Argeş - FOTO

Ministerul Culturii (MC) şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemţiune în cazul monumentului Casa memorială "Ion Mihalache" din Argeş, clasat în grupa B a Patrimoniului Naţional, oferta respinsă având valoarea de 50.000 de euro, informează un comunicat remis MEDIAFAX de Artmark.

735 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii refuză să-şi exercite dreptul de preemţiune privind Casa memorială "Ion Mihalache" din Argeş - FOTO

Ministerul Culturii refuză să-şi exercite dreptul de preemţiune privind Casa memorială "Ion Mihalache" din Argeş (Imagine: Artmark)

Anterior, Ministerul Culturii şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemţiune al statului privind monumentele Cula Greceanu de la Măldăreşti şi Castelul Teleki din Dumbrăvioara, clasate în grupa A a Patrimoniului Naţional, dar şi asupra Castelului Pogány din Retezat, clasat în grupa A a Patrimoniului Naţional, unul dintre puţinele edificii baroce din Transilvania aflate încă în bună stare de conservare şi funcţionare.

Casa Memorială "Ion Mihalache" reprezintă, în prezent, un ultim artefact de rememorare a marelui om politic. Ion Mihalache a pus bazele Partidului Ţărănesc, în decembrie 1918, al cărui preşedinte a fost până în 1926. Colaborarea şi fuziunea cu Partidul Naţional Român condus de Iuliu Maniu avea să propulseze noua structură politică (Partidul Naţional Ţărănesc) la conducerea Regatului. După venirea la putere a comuniştilor, Mihalache a fost arestat în lotul Maniu şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Alegerea acestei reşedinţe de către Ion Mihalache nu este întâmplătoare. Aflată la doar 20 de kilometri la nord de Topoloveni, locul de naştere al lui Mihalache, casa prezintă totodată şi un specific faţă de care politicianul resimţea afinităţi puternice - tradiţia. După 1947, casa a intrat în posesia statului comunist.

Începând cu momentul recepţionării refuzului Ministerului Culturii de a-şi exercita dreptul de preemţiune al statului în cazul monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate legal proceda la punerea acestuia în vânzare, prin licitaţie, concurs de oferte sau prin tranzacţie privată.

Artmark Historical Estate este divizia casei de licitaţii Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice şi de artă. După modelul marilor firme internaţionale de consultanţă imobiliară, Artmark Historical Estate oferă clienţilor săi acces la acest segment special de piaţă, dedicat proprietăţilor istorice şi de artă, precum palate, castele, cetăţi, conace şi vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice.

Portofoliul Artmark Historical Estate include monumente istorice clasate atât în grupa A - de valoare naţională şi universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) -, cât şi în grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Potrivit reprezentanţilor Artmark, statul român a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. "Au fost făcute înştiinţări către minister de proprietari înainte de a fi în gestiunea noastră", declara Constantin Prisecaru, directorul diviziei Artmark Historical Estate, la sfârşitul lunii ianuarie.

Tot atunci, Prisecaru a explicat pentru MEDIAFAX că, în cazul acestor proprietăţi, nu va exista o licitaţie publică, având în vedere că este un demers complex faţă de achiziţiile de artă plastică. "La licitaţiile de artă, ai văzut lucrarea în expoziţii, ai licitat şi o adjudeci sau nu. În cazul imobilelor, este o documentaţie juridică pe care orice potenţial client trebuie să o verifice, vrea să vadă proprietatea, le postăm pe site, vor fi termene anunţate de depunere de oferte şi va fi o licitaţie de oferte. Oferta cea mai mare va avea câştig de cauză", a declarat acesta.

Clădirile scoase la vânzare de Artmark Historical Estate sunt prezentate pe site-ul artmarkhistoricalestate.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici