Mircea Badea, amendat de CNA cu 10.000 de lei

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să amendeze postul de televiziune Antena 3 cu 10.000 de lei, pentru emisiunea "În gura presei" din 8 februarie, în care Mircea Badea a vorbit despre cazul Marian Cozma.

114 afișări
Imaginea articolului Mircea Badea, amendat de CNA cu 10.000 de lei

Mircea Badea, amendat de CNA cu 10.000 de lei

În emisiunea "În gura presei" difuzată pe 8 februarie, la Antena 3, şi în 9 februarie, la Antena 1, realizatorul Mircea Badea a spus, vorbind despre romi, că etnia "cu pricina este una care generează astfel de evenimente, statistic vorbind", că erau "nişte ţigani", folosind, totodată, expresii precum "garoi" sau "ţigani borâţi".

De asemenea, tot marţi, CNA a somat postul Realitatea TV, pentru că în cadrul ştirilor referitoare la decesul lui Marian Cozma s-a folosit termenul de "suspecţi" în referirile la agresorii acestuia. Totodată, la emisiunile "Realitatea de la ora 18.00" şi "Realitatea de la ora 21.00" din 10 februarie a fost afişat titlul "Pe urmele criminalului", fiind prezentate fotografii ale persoanelor suspecte de omor, precum şi imagini de la momentul arestării. De asemenea, în relatări au fost prezentate imagini cu părinţii şi apropiaţii handbalistului. În cadrul jurnalelor şi al emisiunilor informative ale postului Realitatea TV a fost menţionată etnia presuşilor infractori: "cetăţeni maghiari de etnie romă", "cei trei cetăţeni romi", "alţi doi cetăţeni romi".

În şedinţa de marţi, CNA a decis să invite conducerea departamentelor de ştiri din posturile de televiziune pentru a discuta despre modul în care prezintă anumite informaţii, după ce s-au remarcat nereguli în prezentarea cazului decesului handbalistului Marian Cozma.

În perioada 8 - 13 februarie, CNA a monitorizat programele de ştiri ale principalelor canale de televiziune, urmărindu-se modul în care au fost prezentate informaţiile legate de decesul handbalistului Marian Cozma în raport cu dispoziţiile legale privind audiovizualul, respectiv protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine şi asigurarea informării corecte.

În monitorizare au fost urmăriţi trei indicatori: prezumţia de nevinovăţie a celor acuzaţi de crimă, respectarea vieţii private a familiei celui decedat şi menţionarea etniei presupuşilor infractori.

La postul de televiziune TVR 1, în ceea ce priveşte primul indicator s-au folosit exprimări de tipul "au reuşit să reţină două persoane care se pare că au fost implicate", "Rafael Sandor ar fi cel care l-a înjunghiat mortal", "se pare că cei doi suspecţi au fost reţinuţi (…)". În ceea ce priveşte viaţa privată a familiei celui decedat, în cadrul ediţiilor de ştiri monitorizate au fost folosite scurte declaraţii ale tatălui handbalistului ucis în Ungaria. De asemenea, prezentatorii au făcut menţiuni referitoare la etnia presupuşilor infractori, în data de 8 februarie.

La postul de televiziune Antena 1, în emisiunile informative au fost făcute referiri la persoanele implicate în uciderea handbalistului, au fost difuzate declaraţii ale părinţilor, care povesteau cu lacrimi în ochi despre pierderea suferită. De asemenea, au fost folosite imagini filmate din momentul în care bunica lui Marian Cozma a intrat în camera în care era depus sicriul cu trupul neînsufleţit al handbalistului şi şi-a sărutat nepotul pe frunte, imaginile nefiind blurate. Aceste imagini au fost folosite şi în emisiunea "Sport" din 13 februarie. Totodată, în cadrul ediţiilor de ştiri, prezentatorii au făcut referiri la etnia presupuşilor infractori: "o bandă de romi înarmaţi", "romi maghiari", "o bandă de romi", "un grup de romi", "cetăţean maghiar de etnie romă", "un grup de romi unguri".

În ceea ce priveşte Antena 3, în ediţiile emisiunilor de ştiri monitorizate, în referirile la persoanele despre care se bănuia că l-ar fi ucis pe handbalistul Marian Cozma s-a folosit termenul de "suspect" în mai multe rânduri. Totodată, în cadrul ediţiei de ştiri sportive din data de 9 februarie, de la ora 21.00, a fost difuzată o ştire cu titlul "Au găsit criminalul". În ceea ce priveşte viaţa privată a celui decedat, s-a observat că, în cadrul ediţiilor de ştiri ale Antena 3 au fost difuzate declaraţii ale părinţilor lui Marian Cozma, care povestesc, cu lacrimi în ochi, despre pierderea suferită. Totodată, în cadrul ediţiilor de ştiri s-au făcut referiri la etnia presupuşilor infractori, fiind folosite exprimări precum "cetăţeni unguri de etnie romă", "cetăţeni de etnie romă" etc.

În ştirile difuzate de postul Naţional TV, conform monitorizării, s-a folosit termenul de "suspect" în referirile la autorii crimei. De asemenea, în jurnalele de ştiri au fost prezentate imagini cu părinţii şi apropiaţii lui Marian Cozma plângând. Totodată, a fost precizată apartenenţa etnică a suspecţilor, într-o emisiune difuzată pe 8 februarie.

La postul de televiziune Prima TV, pe parcursul emisiunilor "Focus" şi "Focus Sport", s-a folosit cu precădere termenul de "suspect". De asemenea, au fost prezentate interviuri cu rudele lui Marian Cozma. În ceea ce priveşte menţionarea etniei presupuşilor infractori, aceasta a fost precizată în emisiunea "Focus" din 8 şi 10 februarie şi pe 13 februarie, la "Focus Sport".

În monitorizarea postului de televiziune Pro TV s-a observat că în emisiunile de ştiri au fost folosiţi termenii de "suspecţi" şi "agresori" în referirile la presupuşii asasini ai lui Marian Cozma. De asemenea, au fost prezentate imagini şi declaraţii ale părinţilor. În emisiunile informative ale postului au fost făcute şi referiri la etnia presupuşilor agresori: "ţigani înarmaţi", "un grup de romi", "mafia ţigănească" sau "interlopul de etnie romă".

"Oamenii aflaţi într-o astfel de situaţie pot reacţiona paradoxal. Eu am fost surprins de reacţiile tatălui (…) Noi nu am cultivat respectul televiziunilor faţă de Lege. Ăsta a fost un moment dur din viaţa unor oameni, unde s-au folosit imagini inadmisibile", a spus Mihai Mălaimare.

"Eu sunt împotriva aplicării unei sancţiuni în acest caz, pentru că e inutil", a spus Narcisa Iorga.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a propus trimiterea unei scrisori de poziţie a CNA.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea a propus organizarea unei dezbateri publice cu conducerea departamentelor de ştiri din posturile de televiziune, propunerea fiind aprobată de membrii CNA.

Postul Antena 3 a încălcat o serie de prevederi din Codul audiovizualului, respectiv art. 43 - (1) Radiodifuzorii nu pot difuza: c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane -, art. 44 - (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire. (2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată - şi art. 46 - (1) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe. (2) Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

De asemenea, la sancţiunea pentru postul Realitatea TV, au fost invocate art 30. din Codul audiovizualului, conform căruia "Radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor", art 32 - (1) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private - şi art. 44 - (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire. (2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici