Mircea Cărtărescu despre absenţa de la Salon du Livre: Este în primul rând un protest

Scriitorul Mircea Cărtărescu a vorbit, miercuri, într-un interviu acordat AFP, despre "momentele dramatice" pe care le-a trăit în ultimele luni, în timpul a ceea ce numeşte el "războiul culturii" care se poartă în România, acesta fiind unul dintre argumentele neparticipării sale la Salon du Livre.

465 afișări
Imaginea articolului Mircea Cărtărescu despre absenţa de la Salon du Livre: Este în primul rând un protest

Mircea Cărtărescu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Absenţa mea de la Salonul Cărţii din Paris este în primul rând un protest. Într-o Românie care se degradează pe zi ce trece (...), cultura trăieşte şi ea momente dramatice", spune scriitorul român considerat nu o dată drept un potenţial câştigător al premiului Nobel pentru literatură.

Cărtărescu face referire la modul în care actualul preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, numit în funcţie în septembrie 2012 - după ce fostul preşedinte Horia Roman Patapievici a ales să demisioneze -, conduce instituţia, spunând despre acesta că a schimbat misiunea ICR, care, în prezent, are ca rol "păstrarea identităţii naţionale", în condiţiile în care, până când a preluat conducerea, institutul se ocupa de promovarea vocilor artistice independente.

"La ICR a venit o conducere care ne întoarce cu patru decenii în urmă, la epoca protocronismului populist al culturnicilor lui Ceauşescu. Sunt oameni (...) care proferează injurii, pe site-ul ICR, la adresa celor mai importanţi artişti români, care au pornit un război împotriva intelectualilor români cei mai cunoscuţi", afirmă Cărtărescu.

Acesta neagă totodată afirmaţiile făcute de Andrei Marga, în octombrie 2012, la un post de televiziune românesc. Preşedintele ICR a spus atunci despre scriitor că ar fi fost unul dintre "privilegiaţii" fostei conduceri a ICR din punct de vedere al numărului de volume traduse şi publicate în străinătate, adăugând că listele autorilor propuşi editurilor din afară au fost întocmite pe criterii "pur subiective".

"S-a spus că statul român a cheltuit cu deplasările mele în străinătate şi traducerile din scrierile mele o sumă uriaşă din banii contribuabililor, am fost numit un agent de propagandă politică în străinătate, valoarea literaturii mele a fost pusă la îndoială, am fost şi sunt insultat în România, zilnic... În aceste condiţii, nu am cum să-mi îndeplinesc rolul de mesager al culturii româneşti în străinătate, căci tocmai acest rol mi s-a negat sistematic de actuala conducere a ICR", a spus Mircea Cărtărescu.

"Mă adresez compatrioţilor mei şi mai ales oamenilor din cultură. Cred că nu ne-ar strica mai mult curaj şi mai multă solidaritate în faţa primitivismului şi amatorismului cultural. Altfel, vom fi sufocaţi, cu toţii, de ele", a continuat scriitorul.

Ca o paranteză la cele afirmate, Cărtărescu s-a referit la vizita premierului Victor Ponta la Salonul de Carte de la Paris ca la un motiv în plus pentru care şi alţi scriitori "cu demnitate" să refuze participarea la acest eveniment, la care România este ţară invitată de onoare.

"Căci culpa morală a acestui om care şi-a copiat lucrarea de doctorat de la alţii va păta iremediabil faţa culturii româneşti", a concluzionat Mircea Cărtărescu în interviul acordat AFP.

Numele lui Cărtărescu apare alături de alte nume ale unor intelectuali români celebri - Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Neagu Djuvara - care au refuzat să participe la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris, eveniment care se desfăşoară de vineri până luni şi la care România este ţară invitată de onoare.

Vineri, Andrei Pleşu a confirmat pentru MEDIAFAX că nu va lua parte la ediţia din acest an a Salon du Livre şi a subliniat că a informat conducerea ICR în legătură cu decizia sa încă din urmă cu două luni. "Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunţat încă de acum două luni că nu particip", a spus Andrei Pleşu pentru MEDIAFAX.

Referitor la faptul că ICR nu a actualizat programul autorilor români la Salonul de carte de la Paris şi că numele său apare încă în acest document, Andrei Pleşu a apreciat că este vorba despre "un fals". "De multă vreme am zis că nu merg şi, de altfel, nu sunt singurul care a anunţat că nu merge".

"64 de autori invitaţi... e o aberaţie. O gândire stahanovistă", a mai spus Andrei Pleşu pentru MEDIAFAX.

De asemenea, marţi, scriitoarea Ana Blandiana a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu va reprezenta la Salon du Livre de la Paris nici Guvernul României, nici Institutul Cultural Român (ICR), ci propriile sale cărţi şi literatura română, care este invitat de onoare al salonului.

"Voi fi la Paris ca invitată a Ministerului Culturii francez şi dintr-o obligaţie firească faţă de editorul meu din Franţa, care îmi lansează volumul de nuvele fantastice «Les Saisons», finanţat de el însuşi, fără ajutorul ICR. Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci propriile mele cărţi şi literatura română care este invitat de onoare al salonului", spune Ana Blandiana.

Tot marţi, istoricul Neagu Djuvara a spus pentru MEDIAFAX că, în condiţiile în care întâlnirea sa cu scriitorul Jean d'Ormesson, promisă de H. R. Patapievici, nu s-a materializat, prezenţa lui la Salon du Livre "nu se justifică".

"Nu văd de ce m-aş duce, pentru că nu am mai scos nicio carte pe care să o prezint acolo. Pe de altă parte, nu ştiu ce a fost în capul lui Patapievici (fostul preşedinte al Institutului Cultural Român, n.r.) să fac o întâlnire cu Jean d'Ormesson. Pentru că el a aranjat această întâlnire, care nu s-a materializat. A fost dorinţa lui Patapievici încă de acum un an, pe care mi-a spus-o mie şi eu am luat-o de bună. A spus că a făcut un prim pas acolo la Paris, dar nu a făcut niciun pas", a spus Neagu Djuvara pentru MEDIAFAX.

Salonul Internaţional de Carte de la Paris este considerat drept cea mai importantă manifestare a pieţei editoriale din Franţa, cu o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie. Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici