Muzeele şi teatrele, împreună pe un blog dedicat "teatrului muzeal"

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a lansat un blog dedicat "teatrului muzeal", ce doreşte să stimuleze proiectele interdisciplinare între muzee şi teatre, informează instituţia.

32 afișări
Imaginea articolului Muzeele şi teatrele, împreună pe un blog dedicat "teatrului muzeal"

Muzeele şi teatrele, împreună pe un blog dedicat "teatrului muzeal" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Blogul, a cărui adresă web este http://showmuz.wordpress.com/, se doreşte a fi un forum de dezbatere între profesioniştii din muzee şi artişti pe tema oportunităţii dezvoltării de programe de teatru muzeal.

Acesta este primul spaţiu virtual din România care tratează o astfel de tematică şi care va încerca să deschidă noi modalităţi de comunicare şi dezbatere constructive în direcţia dezvoltării de noi oferte culturale, atractive şi actuale.

În prezent, muzeul este şi un spaţiu al divertismentului. Vizitatorii muzeelor învaţă prin joc, interactivitate cu colecţiile, prin divertisment.

În acest context, teatrul poate oferi instrumente originale şi foarte adecvate pentru îndeplinirea misiunii educative a muzeului, contribuind şi la educarea artistică a publicului şi la petrecerea timpului alocat vizitei în muzeu într-un mod relaxant, distractiv şi inedit.

Abordarea artelor spectacolelor în muzeu este cu atât mai indicată cu cât tendinţele în muzeologia contemporană merg pe linia interpretării colecţiilor prin poveşti ("storytelling").

Blogul este realizat în cadrul proiectului ShowMuz, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, implementat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România împreună cu Teatrul Metropolis şi UNITER.

Proiectul ShowMuz urmăreşte să pună în evidenţă o nouă direcţie de colaborare între două instituţii culturale foarte importante, muzeul şi teatrul. Acest proiect este primul program din România dedicat muzeului ca spaţiu neconvenţional deschis artelor spectacolului.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este o organizaţie non-guvernamentală. În prezent numără peste 40 de membri (muzee şi galerii de artă), reprezentând în general cele mai importante organizaţii culturale din ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici