Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va găzdui proiecţii de filme, expoziţii foto şi concerte, la TIFF Art

Mai multe proiecţii de filme, expoziţii de fotografie, concerte vor avea loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul TIFF Art, proiect care se va desfăşura, între 1 şi 10 iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

201 afișări
Imaginea articolului Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va găzdui proiecţii de filme, expoziţii foto şi concerte, la TIFF Art

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va găzdui proiecţii de filme, expoziţii foto şi concerte, la TIFF Art (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de organizatorii TIFF, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va deveni, în perioada 1-10 iunie, un spaţiu dedicat artelor în diferite forme, fostul Meeting Point TIFF reinventându-se ca TIFF Art.

Astfel, în incinta Muzeului de Artă vor avea loc vernisaje şi expoziţii de fotografie, proiecţii de filme, concerte, teatru. TIFF Art va găzdui Ziua Diversităţii, cu un program variat dedicat promovării înţelegerii interetnice, precum şi evenimente din cadrul Zilei Maghiare. Tot la Muzeul de Artă va staţiona, în perioada 1-17 iunie, şi studioul mobil de film FILM-Y din Danemarca, unde copiii vor putea crea propriile filmuleţe, în cadrul EducaTIFF.

Totodată, la TIFF Art va avea loc un eveniment inedit pe scena clujeană - Open Mike Show, posibilitate oferită celor talentaţi şi curajoşi de a se face cunoscuţi publicului.

Seria evenimentelor TIFF Art debutează în 2 iunie, de la ora 13.00, cu vernisajul expoziţiei "Bucuria de a fi la Săpânţa". Expoziţia fotografilor Alisa Tarciniu, Andreea Aron şi Iulian Ignat suprinde lumea satului în contextul festivalului de muzică "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel". Acesta a adus pe scenă spiritul Săpânţei transpus muzical de compozitorul irlandez Shaun Davey, prin efortul unor artişti vocali şi instrumentali din Irlanda şi România. Derulat simultan, "Atelierul de croit imagini" coordonat de Alisa Tarciniu le-a oferit copiilor din Săpânţa bucuria de a căuta şi împărtăşi în fotografie frumuseţea satului şi a tradiţiilor sale. Rezultatul nu este o monografie etnografică, ci o colecţie de momente simple dintr-o vară de neuitat, momente ce exprimă bucuria de a fi la Săpânţa.

Tot în 2 iunie, de la ora 17.30, va avea loc vernisajul expoziţiei semnate de Cosmin Bumbuţ "Cuba continuă", cu fotografii realizate de artist în cei patru ani în care a fost în Cuba. Povestea Cubei şi a unui popor "izolat şi suspendat în timp" este completată de cartea omonimă semnată de Elena Stancu, a cărei lansare va avea loc în aceeaşi zi.

Ulterior, la ora 21.30, va concerta trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012. Spectatorii vor avea parte de Mandinga Live Cinema, un show inedit prin care trupa sărbătoreşte împlinirea a zece ani de activitate. Un spectacol interactiv şi antrenant în care cele mai importante momente din istoria de zece ani a trupei vor fi prezentate publicului, imaginile fiind acompaniate live de melodii.

În 3 iunie, la TIFF Art va fi Ziua Diversităţii. Clujenii vor avea ocazia să meşterească alături de rudari sau împletitori, să probeze costume tradiţionale romani, să urmărească o piesă de teatru pusă în scenă de copiii romi de la Pata Rât sau să asculte un concert Romano Butiq, de la 20.30. Ziua Diversităţii va fi organizată în parteneriat cu KCMC - K Consulting Management and Coordination, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

De la ora 21.30, fanii celebrei trupe Laibach, care va concerta la TIFF în 6 iunie, vor putea urmări documentarul "Divided States of America: Laibach 2004 Tour de Saso Podgorsek", film ce urmăreşte traseul formaţiei în cadrul turneului din 2004, un an marcat de o situaţie politică complicată în SUA, din cauza alegerilor prezidenţiale.

În 4 iunie, de la 21.30, curtea muzeului va fi gazda unui alt performance inedit - "Umbra lui Caligari". Trei scurtmetraje americane de avangardă inspirate de filmul "Cabinetul doctorului Caligari" (Germania, 1920, regia Robert Wiene) vor fi acompaniate live de ansamblul Einuiea. "The Life and Death of 9413: A Hollywood Extra" (1927) de Robert Florey şi Slavko Vorkapich are un design expresionist, realizat aproape exclusiv în decoruri miniaturale, imaginile actorilor fiind captate printr-un sistem de oglinzi. Cu un buget de doar 97 dolari, filmul a rulat în epocă în cinematografe de artă, la recomandarea lui Charlie Chaplin, prieten al lui Florey, care a fost impresionat de tehnica inovatoare a filmului şi de unghiurile de filmare neaşteptate. Acelaşi cineast francez, Robert Florey, şi William Menzies, un scenograf de elită, şi-au combinat talentul în "The Love of Zero" pentru a demonstra influenţa experimentelor din filmele europene de la începutul anilor '20 (în principal, "Cabinetul doctorului Caligari"), pe care producţiile hollywoodiene ale epocii tindeau să le ignore. În "The Telltale Heart", ecranizarea povestirii lui Edgar Allan Poe, Leon Chamroy şi Charles Klein adaptează mizanscena expresionistă a lui Caligari pentru a exprima subiectivitatea distorsionată a protagonistului tulburat psihic.

Unul dintre cele mai frumoase documentare despre România, "Wild Carpathia/ Carpaţii sălbatici", va putea fi urmărit în 5 iunie, de la ora 21.30. "Wild Carpathia" prezintă partea "sălbatică" a României, punând accentul pe pădurile din Munţii Carpaţi. Filmul a intrat în atenţia criticii şi a publicului încă de la început, datorită declaraţiei prinţului Charles, care şi-a afirmat interesul pentru această zonă. Filmul combină aspecte din istoria Transilvaniei - începând de la daci şi terminând cu perioada medievală - cu imagini din România actuală. La proiecţia filmului va lua parte DJ Nico de Transilvania, cea care realizează coloana sonoră a documentarului şi care va cânta la TIFF Music Night, în 4 iunie.

În 6 iunie, la ora 19.30, va fi deschisă expoziţia de autor Helmut Stürmer, care va traversa cariera impresionantă a artistului născut la Timişoara şi care cuprinde peste 200 de filme, spectacole de teatru şi operă. Elemente de decor, machete pentru filme şi fotografii din spectacolele şi filmele la care a lucrat renumitul scenograf vor putea fi admirate la TIFF Art.

În aceeaşi zi, de la 21.30, cei care vor să sărbătorească Ziua Maghiară sunt aşteptaţi la un concert susţinut de Koszika & The Hotshots, o talentată trupă din Târgu Mureş.

În 8 iunie, de la ora 21.30, primul lungmetraj românesc, "Independenţa României" (regia Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade), va fi proiectat la TIFF Art cu acompaniament live asigurat de Dj Du Base, unul dintre pionierii muzicii electronice româneşti. Proiecţia specială este prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la premieră.

Pe lângă programul de filme şi evenimente culturale, în 7 şi 9 iunie, de la ora 19.00, TIFF Art devine locul în care cei cu talent artistic îşi pot demonstra abilităţile în faţa audienţei. Open Mike Show se adresează tuturor celor cărora nu le este frică de scenă sau de public şi vor să demonstreze că au talent, fie printr-o prestaţie muzicală sau show de stand-up comedy.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1-10 iunie, la Cluj-Napoca. O a şasea ediţie va avea loc la Sibiu, între 13 şi 17 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici