Muzeul Ţăranului din Capitală, câştigător al premiului ASER pentru expoziţia dedicată lui Picu Pătruţ

Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti a câştigat premiul ASER pe 2013, pentru realizarea de excepţie a expoziţiei temporare şi a catalogului de expoziţie cu titlul "Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei", organizată între 14 septembrie şi 2 decembrie 2012.

82 afișări
Imaginea articolului Muzeul Ţăranului din Capitală, câştigător al premiului ASER pentru expoziţia dedicată lui Picu Pătruţ

Muzeul Ţăranului din Capitală,câştigător al premiului ASER pentru expoziţia dedicată lui Picu Pătruţ

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, premiul a fost acordat în cadrul Conferinţei Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România (ASER), ediţia a IX-a, care a avut loc la Sibiu, în perioada 2 - 3 octombrie.

Expoziţia "Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei" a marcat principalele etape ale vieţii şi creaţiei lui Picu Pătruţ, începând de la vârsta de 19 ani, când a realizat prima carte şi a desenat primele miniaturi, continuând cu anii 1848 - 1852, când funcţiona ca eclesiarh (cârsnic) la biserica veche din sat, dar şi la şcoala din Sălişte, precum şi etapa 1862 - 1872 când, "avea să fie tuns" monah la Schitul Cheia (din Vâlcea), fără a se călugări.

Numit "călugărul-ţăran", "artistul-ţăran" şi "Anton Pann al Ardealului", Picu Pătruţ a dovedit în întreaga sa operă că este rafinat, că are o mână sigură şi o mare putere de înţelegere a culorilor.

De asemenea, expoziţia "Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei" a primit o menţiune la premiile Comitetului Naţional ICOM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici