Muzeul Tate a retras de pe site-ul său operele unui artist găsit vinovat de atentat la pudoare asupra copiilor

Prestigiosul muzeu Tate din Londra a decis să retragă de pe site-ul său operele unui artist găsit vinovat de atentat la pudoare comis asupra copiilor, a anunţat instituţia britanică.

136 afișări
Imaginea articolului Muzeul Tate a retras de pe site-ul său operele unui artist găsit vinovat de atentat la pudoare asupra copiilor

Muzeul Tate a retras de pe site-ul său operele unui artist găsit vinovat de atentat la pudoare asupra copiilor (Imagine: www.tate.org.uk)

Muzeul Tate deţine aproximativ 30 de lucrări ale pictorului Graham Ovenden, dintre care unele sunt reprezentări nud ale unor fete.

În urma condamnării artistului britanic, marţi, de un tribunal, Tate Museum a decis "să studieze" din nou operele care sunt accesibile pe site-ul său de pe internet, a declarat o purtătoare de cuvânt al instituţiei.

"Atât timp cât această activitate de trecere în revistă nu va fi terminată, operele nu vor fi disponibile spre vizualizare", a adăugat aceeaşi purtătoare de cuvânt, precizând că nu ştie deocamdată dacă unele dintre acele fete sunt "femei implicate în acel proces".

Artistul britanic Graham Ovenden a fost găsit vinovat marţi, de Tribunalul din Truro, din sud-vestul Angliei, pentru atentat la pudoare comis asupra unor copii. Artistul îşi va afla pedeapsa în zilele următoare.

Faptele incriminate datează din urmă cu 40 de ani şi au fost comise la fostul său domiciliu londonez şi în reşedinţa sa actuală din Cornwall.

În timpul procesului, Graham Ovenden a negat faptele care îi erau reproşate şi s-a apărat afirmând că reprezentările de copii goi erau o modalitate pentru el de a explora "starea de graţie". Această "vânătoare de vrăjitoare şi ideea potrivit căreia trebuie să priveşti cu ochi răi un copil gol sunt absolut odioase", a declarat el în faţa tribunalului.

Multe dintre portretele pe care le-a realizat sunt inspirate din "Alice în Ţara Minunilor", de Lewis Carroll, şi din scandalosul roman "Lolita", de Vladimir Nabokov, care prezintă pasiunea sexuală dintre un bărbat adult şi o adolescentă de 12 ani.

În 2012, muzeul Tate, care deţine patru galerii în Marea Britanie, a retras dintr-o expoziţie o fotografie controversată cu Brooke Shields, care o prezenta pe actriţa americană pozând goală la vârsta de 10 ani. Această decizie a fost luată în urma unei anchete a poliţiei privind pornografia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici