Muzica preferată a Regelui Mihai - "Poema română" şi alte piese- pe un CD lansat sâmbătă în Capitală

Un CD intitulat "Muzica Regelui", cu 15 dintre piesele preferate ale Regelui Mihai, printre care pe primul loc se află "Poema română" de George Enescu, a fost lansat sâmbătă ân Capitală, în prezenţa Principesei Margareta şi a Principelui Radu, dar şi a câtorva sute de admiratori ai Casei Regale.

2010 afișări
Imaginea articolului Muzica preferată a Regelui Mihai - "Poema română" şi alte piese- pe un CD lansat sâmbătă în Capitală

Muzica preferată a Regelui Mihai - "Poema română" şi alte piese- pe un CD lansat sâmbătă în Capitală (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Discul, lansat de Curtea Veche Publishing, este un cadou al Principesei Margareta şi al Principelui Radu pentru Regele Mihai, care împlineşte, pe 25 octombrie, 90 de ani.

Principesa Margareta a spus, sâmbătă, la lansarea ce a avut loc la librăria Diverta din Băneasa Shopping City, că CD-ul "Muzica Regelui", însoţit de un mic volum, este "o amintire pentru Regele Mihai, un dar foarte personal".

"Muzica a însemnat foarte mult pentru Rege când era în exil. A fost ceva esenţial pentru el", a spus Principesa Margareta, precizând că melodia de suflet a Regelui Mihai este "Poema română", de George Enescu, pe care obişnuia să o asculte cu familia sa în exil.

"Am crescut cu această muzică. Aşa am fost mai aproape de ţara noastră, care ne-a fost interzisă după cum ştiţi", le-a spus Principesa Margareta celor prezenţi.

Ea a mai menţionat că piesa preferată a mamei sale, Regina Ana, este "Bolero", de Maurice Ravel.

"Le place să asculte şi muzică uşoară - Bing Crosby, care era generaţia lor, tangouri, valsuri, marşuri, cum a fost 'Marşul Carol I', dar 'Poema română' e un fel de biblie pe note pentru ei", a spus şi Principele Radu, precizând că Regele şi Regina ascultă şi creaţiile unor compozitori precum Franz Liszt şi Ludwig van Beethoven, care sunt accesibili şi oamenilor care nu au pregătire muzicală.

Totodată Principele Radu şi-a amintit că Regele Mihai a fost toată viaţa apropiat de Yehudi Menuhin, elev al lui George Enescu şi un foarte apropiat prieten al Familiei Regale. În acest context, Principele Radu şi-a amintit o discuţie dintre Rege şi Yehudi Menuhin, purtată din urmă cu 12 ani, în Elveţia, la o cabană a muzicianului. "La masa de prânz el (Yehudi Menuhin n.r.) a deschis o cutie cu bomboane şi i-a spus: 'Majestate, există la castelul Peleş un tron regal'. Şi Regele a spus: 'Da'. 'V-aţi aşezat pe el?' (a întrebat Yehudi Menuhin n.r.)şi Regele a spus: 'Nu-mi aduc aminte', la care Menuhin a spus: 'Eu m-am aşezat. Aveam şase ani şi m-a luat George Enescu la castel şi când m-au pierdut un pic din vedere m-am suit pe tron'", a povestit Principele Radu.

"Şi asta a fost ceva extraordinar pentru noi în urmă cu 12 ani, fiincă ne-am dat seama câtă legătură există între istoria contemporană a României şi muzica mare a lumii, prin intermediul Regelui şi al predecesorilor lui", a mai spus Principele Radu.

CD-ul "Muzica Regelui", publicat la Curtea Veche în parteneriat cu Radio Români şi cu sprijinul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), cuprinde 15 piese, printre care "Marşul Carol I", de Iosif Ivanovici, "Luarea Plevnei", de Anton Kratochwill, "Poema română", de George Enescu, "Gaudeamus igitur", poemul simfonic "Preludiile" (fragment final), de Franz Liszt, "Bolero" (fragment final), de Maurice Ravel, Simfonia a IX-a în Re minor op.125 (fragment final din partea a IV-a) de Ludwig van Beethoven.

CD-ul se vinde împreună cu un mic volum de prezentare bilingv, în care Principele Radu povesteşte cum Regele Mihai I îşi aminteşte simfonii impresionante sau orchestre care l-au marcat, dar şi cât de dificil a fost să se reintegreze în societatea românească în timpul comunismului, singurătatea şi izolarea simţite. Totodată, Principele Radu prezintă şi modernitatea vieţii din prezent, când Regele Mihai şi Regina Ana ascultă CD-uri, privesc pe Youtube şi vorbesc cu Principesele pe Skype. În volum, se regăsesc şi imagini cu Familia Regală.

Inedită este fotografia de pe coperta volumului şi a CD-ului pentru că este singura din arhivele Casei Regale în care Regele Mihai apare cântând la pian, a precizat Principele Radu. Principesa Margareta a adăugat că, de când a plecat din România, Regele nu a mai cântat la pian.

CD-ul şi volumul de prezentare "Muzica Regelui" se comercializează împreună la preţul de 30 de lei.

Discul "Muzica Regelui" face parte dintr-un proiect mai mare dedicat Regelui Mihai de Principesa Margareta şi Principele Radu, în cadrul cărruia a fost lansat şi volumul "Lumea Regelui", la editura Polirom, anul acesta.

Principele Radu a anunţat sâmbătă că urmează să mai apară un volum, intitulat "Anul Regelui", tot la editura Curtea Veche, iar acesta va spune povestea unui an din viaţa Regelui Mihai.

După lansarea CD-ului "Muzica Regelui", la care au participat câteva sute de persoane, Principesa Margareta şi Principele Radu au mai rămas să acorde autorgrafe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici