Nae Caranfil deschide Festivalul Filmului Evreiesc de la Londra cu "Mai aproape de lună"

Cel mai recent film al regizorului Nae Caranfil, "Mai aproape de lună/ Closer To The Moon", a fost selectat să deschidă cea de-a 19-a ediţie a UK Jewish Film Festival, care se va desfăşura în perioada 7 - 22 noiembrie, în cinci oraşe din Marea Britanie.

153 afișări
Imaginea articolului Nae Caranfil deschide Festivalul Filmului Evreiesc de la Londra cu "Mai aproape de lună"

Nae Caranfil deschide Festivalul Filmului Evreiesc de la Londra cu "Mai aproape de lună" (Imagine: Nae Caranfil/Mediafax Foto)

Ediţia de anul acesta a Festivalului Filmului Evreiesc, unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Marea Britanie, include 80 de pelicule, care vor fi proiectate la Londra, Manchester, Nottingham, Leeds şi Glasgow, potrivit site-ului manifestării.

Aceasta este pentru prima dată în istoria festivalului când o coproducţie România-SUA, regizată de un cineast român, este aleasă să fie proiectată la gala de deschidere.

Gala va avea loc sâmbătă, la British Film Institute, în prezenţa regizorului Nae Caranfil şi a mai multor actori din distribuţie.

Scenariul filmului "Mai aproape de lună/ Closer To The Moon" este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos atac asupra unei furgonete a Băncii Naţionale a pus întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât si pentru orice om normal.

Autorii loviturii - patru bărbaţi şi o femeie - sunt toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu, sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte. În aşteptarea execuţiei sunt "invitaţi" să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară.

Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi astăzi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, din distribuţia căruia fac parte, printre alţii, Mark Strong, Vera Farmiga, Harry Lloyd, Tim Plester, Christian McKay, Joe Armstrong şi Allan Corduner.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, proiecţia se încadrează într-o ofensivă de promovare a filmului românesc în Marea Britanie pe care Institutul Cultural Român (ICR) de la Londra o susţine din septembrie, când a fost prezentată o secţiune românească la Festivalul de scurtmetraj şi animaţie de la Bristol, continuând cu participarea a trei pelicule româneşti la London Film Festival, în octombrie, două proiecţii cu documentare marca "Sahia" la festivalul UCL SSEES Centenary şi, nu în ultimul rând, sezonul de film "Mark Cousins prezintă", lansat la Zilele Culturii Române de la Edinburgh şi care va continua până la sfârşitul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici