Narcisa Iorga (membru CNA): Preşedintele CNA a minţit în legătură cu Administraţia Prezidenţială

Narcisa Iorga, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), spune că Laura Georgescu, preşedintele CNA, a minţit în legătură cu documentul transmis Administraţiei Prezidenţiale, în numele CNA şi folosind autoritatea Consiliului, în plin scandal în care aceasta este implicată.

333 afișări
Imaginea articolului Narcisa Iorga (membru CNA): Preşedintele CNA a minţit în legătură cu Administraţia Prezidenţială

Narcisa Iorga (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Laura Georgescu a declarat ieri că s-a adresat «instituţional» Preşedinţiei, susţinând că din zona preşedintelui ar veni o vulnerabilitate către CNA, şi nu din partea ei. Invoca încălcarea unei directive europene prin actul de promulgare a unei legi de modificare şi completare a legii audiovizualului. În realitate, Laura Georgescu a trimis o «informare» către Administraţia Prezidenţială cu două zile după promulgarea şi publicarea legii. Nu răspunsul de la Cotroceni a venit cu două zile mai târziu, aşa cum încearcă să lase impresia. Minciuna are însă picioare foarte scurte, la cest nivel instituţional şi mai ales public", spune Narcisa Iorga într-o postare pe blogul său, intitulat Despre audiovizual.

Conform Narcisei Iorga, nu există nicio prevedere legală care să dea dreptul unei instituţii cum este CNA să se adreseze preşedintelui României pentru a-i cere să nu promulge o lege.

"Adresa scrisă pe care Laura Georgescu a transmis-o Administraţiei Prezidenţiale a fost transmisă la data de 9 iulie, cu două zile după ce legea respectivă fusese publicată în Monitorul Oficial, iar anunţul era publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Laura Georgescu ştia toate acestea la data la care a făcut demersul «instituţional» la Cotroceni, dar nu a găsit alt pretext pentru a încerca să ajungă la şeful statului, când se afla în plin scandal public. Pentru că i s-a cerut să se adreseze în scris, a găsit acest motiv: să «atragă atenţia» Administraţiei Prezidenţiale că «s-a încălcat directiva europeană». Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României le numeşte «observaţii» în adresa de răspuns către CNA, cu privire la modificarea şi completarea legii audiovizualului. Acest act normativ fusese deja adoptat de către Parlament, iar în Parlament preşedintele CNA îşi exprimase punctul de vedere, fără mandat din partea membrilor Consiliului. Ce rost avea să mai trimită observaţii la Cotroceni cu privire la o lege nu doar adoptată, dar şi promulgată?", spune Narcisa Iorga, precizând că răspunsul Administraţiei Prezidenţiale a fost transmis CNA pe 10 iulie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, că preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, "trebuie să plece", pentru salvarea independenţei instituţiei, precizând că CNA devine o vulnerabilitate în rapoartele UE.

"Doamna Georgescu trebuie să plece", a spus şeful statului, precizând că Laura Georgescu este numită la propunerea premierului şi sub semnătura acestuia s-a făcut propunerea la Parlament sau "pe locurile rezervate Guvernului".

Traian Băsescu a spus despre şefa CNA că şi-a dat seama că este vorba despre "un om de proastă calitate atunci când aceasta a făcut o afirmaţie şi a lăsat să se înţeleagă că ar avea susţinerea ambelor palate".

"Eu recunosc că dânsa a încercat să ajungă la mine, dar nu am primit-o, având informaţii despre calitatea umană proastă pe care o are. Zilele trecute a încercat, din nou, prin Biroul de Presă, să ia o legătură şi i s-a cerut, dacă are ceva, să trimită în scris şi va primi un răspuns", a comentat Traian Băsescu.
Potrivit şefului statului, aceasta poate fi schimbată din funcţie la cererea expresă a premierului.

"Nu cred că dacă i-aş cere unui om pe care l-am numit demisia, el ar spune «Nu vreau» pentru că se decredibilizează", a precizat Traian Băsescu, adăugând că, "pentru salvarea independenţei CNA, este bine ca această domană să plece de acolo".

"CNA devine o vulnerabilitate în rapoartele Uniunii Europene, cum o vulnerabilitate a devenit modificarea la lege prin care primarii şi preşedinţii de Consilii pot fi membri în Consilii de Adminsitraţie", a mai spus preşedintele Băsescu.

Ulterior, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a încălcat legea şi nu a făcut nimic împotriva CNA, precizând că este obligatoriu ca un şef de instituţie să aibă relaţii corecte instituţionale cu principale instituţii din stat.

"Îmi pare rău că nu am urmărit în direct, fiindcă eram în şedinţă cu reprezentanţii ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, n.r.), ai SNR (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, n.r.) şi ai primelor zece televiziuni, încercând să aplicăm strategia de trecere la digitalizare, pentru că CNA nu este exclusiv o autoritate de sancţionare, ci şi una de reglementare a unei pieţe uriaşe. Principala vulnerabilitate ne-a venit tocmai de la Administraţia Prezidenţială, care în 11 iulie ne-a răspuns că preşedintele a promulgat în data de 9 iulie, cu două zile mai devreme, Legea 103 din 2014 privind modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504 la articolul 42, făcând o discriminare între persoanele cu «handicap de auz» faţă de cele cu deficienţe de văz şi atunci mi s-a părut normal să atrag atenţia că s-a încălcat directiva europeană care le tratează ca fiind la pachet (preponderenţa având-o persoanele cu deficienţe de văz), modificarea fiind dată doar cu 10 luni înainte de trecerea la televiziunea digitală care presupune servicii de acces pentru aceste două categorii", a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că acesta este motivul pentru care a contactat "instituţional" Biroul de Presă al Administraţiei Prezidenţiale, să semnaleze că vor fi probleme din partea Comisiei.

"Pe de altă parte, ştiam şi că Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale trimisese în urmă cu trei săptămâni Administraţiei Prezidenţiale o adresă în această idee, de a semnala vulnerabilităţile modificării articolului 42, la care nu a primit nici până astăzi răspuns", a declarat Georgescu.

Ea a mai spus că "este absolut minimal obligatoriu ca un şef de instituţie să aibă relaţii corecte instituţionale cu toate celelalte principale instituţii din stat".
"Referitor la afirmaţia privind calitatea umană a unui şef de instituţie care afirmă într-un spaţiu privat şi este înregistrat ilegal şi neasumat că are sprijinul ambelor palate, cred că ar trebui să-i ofere preşedintelui proba evidentă a unui şef de instituţie care cunoaşte mecanismele comunicării interinstituţionale dintr-un stat democratic", a spus Laura Georgescu.

"Cât despre îndemnurile pe care mi le-a făcut, îi reamintesc că, atâta vreme cât nu am încălcat legea, nu am făcut nimic împotriva instituţiei şi am avut deplină transparenţă în toate acţiunile, este cerinţa respectării condiţiilor europene de autonomie ale unei instituţii publice şi cele de independenţă ale mandatului membrilor, impuse prin Directiva serviciilor media audiovizuale", a mai spus Laura Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici