Nastassja Kinski şi Marin Moraru, printre vedetele ultimelor zile de TIFF 2015

Premiere la Zilele Filmului Românesc, discuţii cu actori la TIFF Lounge, masterclass-uri cu profesionişti din cinema, concerte, proiecţii, dezbateri marca EcoTIFF şi întâlniri cu doi invitaţi speciali, Nastassja Kinski şi Marin Moraru, se numără printre evenimentele ultimelor zile de TIFF 2015.

700 afișări
Imaginea articolului Nastassja Kinski şi Marin Moraru, printre vedetele ultimelor zile de TIFF 2015

Nastassja Kinski şi Marin Moraru, printre vedetele ultimelor zile de TIFF 2015 (Imagine: HEPTA)

Doi dintre invitaţii speciali ai festivalului, actriţa Nastassja Kinski şi actorul Marin Moraru, vor fi prezenţi la gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), sâmbătă, de la ora 20.30, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Nastassja Kinski va primi cu această ocazie premiul special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, iar lui Marin Moraru îi va fi acordat premiul de excelenţă TIFF 2015.

Înaintea galei, potrivit organizatorilor TIFF, cei doi vor participa la proiecţiile speciale dedicate lor şi se vor întâlni cu publicul din Cluj. Vineri, Marin Moraru va prezenta "Operaţiunea Monstrul" (1976), de Manole Marcus, de la 14.15, la Cinema Arta, şi va fi invitatul lui Mihnea Măruţă la TIFF Lounge, de la 17.00. Sâmbătă, Kinski va prezenta "Paris, Texas" (1984), în regia lui Wim Wenders, de la ora 16.15, la Casa de Cultură a Studenţilor, după care va vorbi despre cariera ei la TIFF Lounge, de la ora 17.00.

De asemenea, cineastul american Timothy Wheeler, nominalizat la premiile Emmy, va susţine un masterclass vineri, de la ora 17.00.

Tot vineri, înainte de proiecţia filmului "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, de la ora 19.30, la Cinema "Florin Piersic", va avea loc prezentarea celor zece actori selectaţi anul acesta în programul "10 pentru Film". În timpul Zilelor Filmului Românesc, organizate de joi până sâmbătă, cei zece iau parte la workshop-uri, premiere de film şi dezbateri şi au fost przentaţi celor direct interesaţi să descopere talente noi în cinema - regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

La EcoTIFF, două documentare pe teme ecologice vor fi proiectate vineri, de Ziua Internaţională a Mediului. "Virunga", nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar anul acesta, vorbeşte despre multitudinea de forţe care încearcă să acapareze minunăţiile din Congo. Filmul poate fi văzut de la ora 18.00, la Club Boema, şi va fi urmat de o dezbatere marca BankWatch România, sub egida Anului European pentru Dezvoltare. Vor fi prezenţi Enrico Pironio, expert în biodiversitate la Comisia Europeană, Ştefan Roman, expert în asistenţă pentru dezvoltare, şi, prin videoconferinţă, Emmanuel de Merode, personaj principal al filmului şi administrator al parcului naţional Virunga.

De la ora 21.45, la Depozitul de Filme va avea loc o proiecţie specială dedicată comunităţii de biciclişti din Cluj - "Biciclete contra maşini/ Bikes Vs. Cars", în care este prezentată lupta activiştilor pentru oraşe mai bune şi mai curate. Motocicliştii sunt şi ei invitaţi în acelaşi spaţiu şi la aceeaşi oră, sâmbătă, pentru documentarul "Duminica asta voi câştiga/ On Any Sunday: The Next Chapter".

Sâmbătă, de la ora 12.00, la Cinema Arta, va avea loc prezentarea filmelor produse în cadrul celei de-a 13-a ediţii a atelierului Let's Go Digital. 17 participanţi (dintre care doi seniori) au luat contact cu lumea filmului timp de zece zile, parcurgând intensiv toate etapele realizării unei pelicule, sub îndrumarea lui Sorin Botoşeneanu, Neil Coltofeanu, Andrei Rus, Tudor Jurgiu şi a Danei Bunescu.

În Piaţa Unirii Open Air, vineri şi sâmbătă, de la ora 21.45, sunt proiectate "Vestul liniştit/ Slow West", un western cu acţiunea plasată în secolul al 19-lea, câştigător la Festivalul Sundance, cu Michael Fassbender, respectiv "Xenia", o odisee grecească modernă, de Panos H. Koutras, inclus în competiţia Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. Duminică, închiderea oficială a festivalului începe de la 20.45, cu cel mai recent lungmetraj al unui regizor cu trei nominalizări la Oscar, Stephen Daldry - "Gunoi/ Trash", cu Rooney Mara şi Martin Sheen, alături de o gaşcă de adolescenţi.

Cei care au ratat filmele din competiţie mai au o şansă duminică, atunci când pot viziona şi titlurile câştigătoare anunţate cu o seară înainte. Premianţii vor fi decişi de un juriu format din Dennis Lim (selecţioner Film Society of Lincoln Center), Violeta Bava (selecţioner, codirector Buenos Aires International Film Festival), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actriţă), Juliette Lepoutre (producător).

În ceea ce priveşte partea muzicală, ultimele concerte din programul TIFF 2015 sunt party-ul Discotecă - cu recitaluri oferite de două staruri locale ale muzicii pop din anii 1980, Stela Enache şi Silvia Dumitrescu, vineri, de la 22.00, la Hotel Continental. Tot atunci, pentru cei mai puţin nostalgici, Casa TIFF găzduieşte concertul proiectului dark-synth-pop bucureştean Temple Invisible. O ultimă seară de muzică la Casa TIFF are loc sâmbătă, de la 21.30, cu rockerii Firma şi mai tinerii Face Today.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, al Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj şi al Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici