Neînţelegeri între Biblioteca Naţională şi Ministerul Culturii privind serviciile de mentenanţă pentru sediul lor

Serviciile de mentenanţă ale Bibliotecii Naţionale a României fac subiectul unor neînţelegeri între instituţie şi Ministerul Culturii (MC), în condiţiile în care responsabilităţile privind administrarea clădirii în care îşi au sediul nu sunt stabilite în mod clar.

190 afișări
Imaginea articolului Neînţelegeri între Biblioteca Naţională şi Ministerul Culturii privind serviciile de mentenanţă pentru sediul lor

Neînţelegeri între Biblioteca Naţională şi MC privind serviciile de mentenanţă pentru sediul lor (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Luni, un dialog al comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, cu cetăţenii a fost întrerupt după doar 45 de minute, după ce un senzor de la etajul al cincilea s-a declanşat, pornind astfel sistemul de ventilaţie. Evenimentul a fost astfel întrerupt din cauza zgomotului făcut de ventilaţie. După o oră, moderatorul dialogului a anunţat că evenimentul nu mai putea fi reluat, întrucât sistemul de ventilaţie nu putea fi oprit.

Surse din cadrul Bibliotecii Naţionale au precizat, luni, pentru MEDIAFAX că problema nu a putut fi rezolvată la timp pentru a continua discuţia, întrucât instituţia nu dispune de servicii de mentenanţă, reprezentanţii instituţiei rugând specialiştii unei firme să vină să oprească softul.

"Biblioteca Naţională nu are contract cu acea firmă, deoarece nu noi administrăm clădirea. I-am rugat să vină pentru că este o situaţie de urgenţă. Se pare că nici ministerul (Culturii, n.r.) nu are contract de mentenanţă, pentru că una dintre discuţii era că, atunci când se va face un contract de mentenanţă cu o anumită firmă, aceasta să preia şi spaţiile pentru evenimente", a spus sursa citată.

În acest context, Ministerul Culturii a precizat, într-un răspuns solicitat de MEDIAFAX, că suma alocată în bugetul MC pentru astfel de servicii este de 2.000.000 lei, că "procesul de delimitare clară a responsabilităţilor privind administrarea clădirii Bibliotecii Naţionale a României este în curs, întrucât Blocul Naţional Sindical - ramura Cultură a solicitat negocieri pentru modificarea prevederilor HG nr. 862/2013 privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului".

"Astfel, o primă concluzie a întrevederii ministrului Culturii, vicepremierul Kelemen Hunor, din data de 13 martie cu reprezentanţi ai Blocului Naţional Sindical a fost constituirea unui grup de lucru care să aducă modificări la HG nr. 862 din noiembrie 2013, în sensul schimbării datelor de identificare a arealurilor aşa cum, în prezent, acestea sunt prevăzute în anexa nr. 3 a actului normativ menţionat. Aşadar, numai după ce reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, ai Bibliotecii şi ai Ministerului Culturii vor agrea o formă finală a HG nr. 862/2013, se vor putea stabili care sunt, cu exactitate, responsabilităţile privind administrarea clădirii Bibliotecii Naţionale. Menţionăm, însă, că aceste atribuţii vor viza buna întreţinere a instalaţiilor, dotărilor şi spaţiilor, astfel încât acestea să asigure condiţiile optime pentru desfăşurarea activităţilor specifice Bibliotecii Naţionale şi Ministerului Culturii", se mai arată în răspunsul citat.

Pe de altă parte, Ministerul Culturii a precizat că "a fost prevăzută în Programul Anual de Achiziţii pentru anul în curs o sumă estimativă în vederea achiziţionării unor servicii de mentenanţă pentru spaţiile pe care le administrează în imobilul situat în Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3, Bucureşti".

"Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, finalizat în noiembrie 2011 şi redeschis publicului în mai 2012, reprezintă cea mai importantă investiţie în infrastructura culturală din perioada postdecembristă. Costurile de construire a întregului imobil se ridică la aproximativ 150 milioane de euro, din care 104,8 milioane numai investiţia derulată prin Unitatea de Management a Proiectului în cadrul Acordului-cadru de împrumut parafat de Guvernul României cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în 2007. Clădirea nu este doar una modernă, cu numeroase facilităţi, ci şi una extrem de vastă, situându-se pe locul 2 în România, după Palatul Parlamentului şi frecventată de un număr important de cititori şi vizitatori. O astfel de construcţie presupune un efort serios de natură financiară şi de resurse umane calificate pentru asigurarea mentenanţei. Tocmai de aceea, Ministerul Culturii a prevăzut în Programul Anual de Achiziţii pentru anul în curs o sumă estimativă, în vederea achiziţionării unor servicii de mentenanţă pentru spaţiile pe care le administrează în imobilului situat în Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3, Bucureşti", se arată în răspunsul Ministerului Culturii la soclitarea MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici