Nicolae Manolescu: Revendicările protestatarilor la Salon du Livre erau neserioase

Scriitorul Nicolae Manolescu, prezent la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris, a declarat pentru MEDIAFAX că revendicările tinerilor artişti care au cerut, joi seară, demisia conducerii actuale a ICR erau "neserioase", nu "chestiuni de principiu".

280 afișări
Imaginea articolului Nicolae Manolescu: Revendicările protestatarilor la Salon du Livre erau neserioase

Nicolae Manolescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"A fost vorba despre un grup de tineri, din câte am înţeles cei mai mulţi dintre ei studenţi români în Franţa - mi-am recunoscut şi eu o fostă studentă de la Bucureşti -, care au venit cu o hârtie pe care imprimaseră, spuneau ei, revendicări, dar şi cu portrete ale lui Mircea Cărtărescu şi ale celor care nu au venit la salon. Am discutat cu ei şi am citit revendicările lor, care erau, într-un fel, neserioase, adică nu veneau cu lucruri esenţiale, ci protestau împotriva actualei conduceri ICR, nu erau chestiuni de principiu. Actuala conducere a ICR era acuzată de lucruri pe care le-a făcut şi de lucruri pe care nu le-a făcut, aşa de-a valma. Le-am şi spus că vorbesc în numele unei categorii şi asta mi se pare inadmisibil: «Sunteţi câţiva aici şi vă ascultăm în condiţia în care veniţi cu pretenţia că vorbiţi în numele tinerilor şi voi veniţi că ICR-ul nu mai finanţează cultura. Sunt 70 de scriitori aici. Cine i-a adus? Sigur că poţi să obiectezi conducerii actuale a ICR o mulţime de lucruri, dar măcar să fie adevărate", a spus Nicolae Manolescu pentru MEDIAFAX, vineri.

Acesta a adăugat că tinerii au plecat la finalul acestei discuţii şi nici unul dintre ei nu i-a cerut socoteală cu privire la decizia de a participa la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris.

"Nu am stat foarte mult la discuţii cu ei şi i-am întrebat dacă măcar au citit cărţile oamenilor care au ales să nu vină la salon şi mi s-a răspuns: «Da, sigur că am citit, dar nu ne mai aducem aminte». Deci a fost un protest din ăsta fără fond şi mai ales cu un caracter foarte politic, ceea ce m-a intrigat foarte mult, pentru că nu înţeleg cum de la nişte copii au venit aceste lucruri. Că «De ce ICR a trecut la Senat»... adică nişte lucruri care nu îi priveau pe ei. Sunt nişte lucruri pe care nu le rezolvă nici ei, nici eu... Nu este o chestie neapărat rea, dar ceva îi împingea de la spate. Nu era autentic protestul. Asta m-a cam enervat", a mai spus scriitorul pentru MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte informaţia potrivit căreia grupul tinerilor veniţi să protesteze la eveniment a fost bruscat de forţele de ordine, Nicolae Manolescu a subliniat că aceasta este exagerată. "Unul singur dintre ei a fost rugat la un moment dat de către un om de securitate să iasă de acolo, pentru că venea preşedintele Hollande şi el stătea în mijlocul drumului. Nu i-a împins, nu a fost nimic de genul acesta. Am stat acolo până ce a trecut preşedintele", a încheiat scriitorul.

Un grup de aproximativ 10 tineri a protestat joi seară, în deschiderea Salonului de Carte de la Paris, eveniment care se va încheia luni şi la care România este ţară invitată de onoare. Aceştia au purtat măşti cu chipurile scriitorilor Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pelşu şi Neagu Djuvara şi au cerut demisia actualei conduceri a Institutului Cultural Român (ICR), organizatorul standului României la Salon du Livre.

Contactaţi de MEDIAFAX, tinerii care fac parte din grupul numit "ICR OFFF" şi care nu au dorit să îşi dezvăluie identitatea au spus că manifestarea lor din deschiderea Salon du Livre a fost "un performance".

"Dansul măştilor a fost un moment surpriză programat de «Institutul OFFF» pentru toţi invitaţii. Dincolo de gestul artistic, «ICR OFFF» a marcat astfel absenţa unor mari nume din literatură română contemporană la Salonul Cărţii de la Paris, unde România este ţară invitată de onoare anul acesta", au declarat tinerii.

Scriitorul Andrei Pleşu a confirmat, pe 15 martie, pentru MEDIAFAX, că nu va participa la Salonul de Carte de la Paris şi că a anunţat conducerea instituţiei despre decizia sa încă de acum două luni. "Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunţat încă de acum două luni că nu particip", a spus Andrei Pleşu pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a precizat, marţi, într-o scrisoare remisă MEDIAFAX că Andrei Pleşu nu a fost invitat la Salon du Livre de ICR, ci de editura franceză căreia ICR i-a plătit traducerea volumului său şi spune că scriitorul "atacă continuu, fără a se informa".

Printre scriitorii care au anunţat că se retrag de la ediţia din acest an a Salon du Livre se numără Mircea Cărtărescu şi Gabriel Liiceanu.

Totodată, scriitorul Neagru Djuvara a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu va lua parte la Salonul de Carte de la Paris deoarece o întâlnire-dialog cu scriitorul Jean d'Ormesson, "promisă" în cadrul evenimentului de fostul preşedinte al ICR, Horia Roman Patapievici, nu s-a materializat.

De asemenea, scriitoarea Ana Blandiana a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că nu va reprezenta la Salon du Livre de la Paris nici Guvernul României, nici Institutul Cultural Român (ICR), ci propriile sale cărţi şi literatura română, care este invitat de onoare al salonului. "Voi fi la Paris ca invitată a Ministerului Culturii Francez şi dintr-o obligaţie firească faţă de editorul meu din Franţa, care îmi lansează volumul de nuvele fantastice «Les Saisons», finanţat de el însuşi, fără ajutorul ICR. Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci propriile mele cărţi şi literatura română care este invitat de onoare al salonului", a spus Ana Blandiana.

Salonul de Carte de la Paris, una dintre cele mai mari manifestări literare internaţionale, se desfăşoară în perioada 22 - 25 martie.

Salonul Internaţional de Carte de la Paris are o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie. Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.

Bugetul ICR pentru Salonul Cărţii de la Paris se ridică la aproximativ 700.000 de euro, după cum spunea Andrei Marga, preşedintele Institutului, într-un interviu acordat MEDIAFAX în octombrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici