"Nuntă în Basarabia" şi "Europolis", la Festivalul Filmului de Dragoste de la Mons

Peliculele româneşti "Nuntă în Basarabia", de Napoleon Helmis, "Europolis", de Cornel Gheorghiţă, şi "Eva", de Adrian Popovici, vor fi prezentate la Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons, Belgia, în februarie, informează un comunicat al Institutului Cultural Român.

37 afișări

Pelicula "Europolis" a fost selectată în secţiunea competiţională dedicată filmelor de debut europene, alături de alte 10 producţii, printre care şi "Hai paura del buio" (Italia) de Massimo Coppola, ce prezintă povestea a două femei - o italiancă şi o româncă (Alexandra Pirici) - care lucrează într-o fabrică din Italia.

Produs şi regizat de Cornel Gheorghiţă, "Europolis" îi are în rolurile principale pe Adriana Trandafir şi Áron Dimény.

În micul port al Sulinei soseşte o telegramă din Franţa: Luca, pe care toată lumea îl ştia îngropat de mai bine de 50 de ani în cimitirul de la marginea oraşului, tocmai a murit. Sora lui, Magdalena, însoţită de fiul ei, Nae, trebuie să plece în Franţa pentru a lua în primire "moştenirea". Ajunşi la celălalt capăt al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi îl întâlnesc pe şamanul Ata, prietenul cel bun a lui Luca, care le dezvăluie ultima dorinţă a acestuia înainte să moară. Moartea lui Luca le marchează drumul de întoarcere mai mult decât Magdalena şi Nae şi-ar fi putut închipui.

Filmul "Derby", de Paul Negoescu, a fost la rândul său inclus în competiţia internaţională de scurtmetraje.

Filmele "Nuntă în Basarabia", de Napoleon Helmis, şi "Eva", de Adrian Popovici, vor rula în secţiunea Regards Croisés, ce cuprinde pelicule europene şi nord-americane "inedite" şi care nu au fost difuzate în sălile de cinema din Belgia.

"Nuntă în Basarabia" este povestea unor tineri, el bucureştean, ea din Chişinău, proaspăt căsătoriţi, care decid să facă nuntă cu dar în speranţa că vor scoate banii necesari avansului pentru o locuinţă.

"Eva" prezintă o poveste inspirată de nuvela "Fiul risipitor" a lui Radu Tudoran, iar scenariul este scris de Radu Aneste Petrescu, Adrian Popovici şi Steve Attridge. Filmul este produs de Cornelia Paloş şi Adrian Popovici.

Pelicula vorbeşte despre tânăra Eva (Amy Hayes) care îl întâlneşte pe Tudor (Vincent Regan) la împlinirea a şaisprezece ani şi acesta devine dragostea vieţii ei. Relaţia lor suferă însă din cauza dispariţiilor şi apariţiilor misterioase ale lui Tudor, care se dovedeşte în final a fi spion. În absenţa lui Tudor, ea îl întâlneşte şi se căsătoreşte cu baronul Oswald (Patrick Bergin). Însă, când se întoarce Tudor, dragostea ei pentru acesta se reaprinde şi petrec o vară de neuitat, în urma căreia Eva rămâne însărcinată şi căsnicia i se destramă. Războiul cuprinde lumea şi graniţele Europei se prăbuşesc. Când Tudor se întoarce pentru ultima oară în viaţa ei, abia atunci află Eva secretele trecutului.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons va avea loc între 18 şi 25 februarie.

În secţiunea Avant-Premières vor rula filmele nominalizate la Oscar "The Fighter" şi "Lebăda neagră/ Black Swan", ca şi "Blue Valentine", care i-a adus lui Michelle Williams o nominalizare la premiul Academiei americane pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Festivalul include secţiuni dedicate cinematografiei italiene şi celei irlandeze, o retrospectivă având ca temă actriţele fetiş ale unor regizori europeni, incluzând filme precum "Persona", de Ingmar Bergman, "A-şi trăi viaţa/ Vivre sa vie", de Jean-Luc Godard, "Legea dorinţei/ La ley del deseo", de Pedro Almodovar, selecţii "coup de coeur" dedicate actriţei Maria de Medeiros şi regizorului Pierre Etaix, alături de proiecţii dedicate publicului tânăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici