O carte pe zi: „Electra” de Jennifer Saint

„Electrizant... un roman pe care cu greu îl poţi lăsa din mână... Cititorii pasionaţi de mitologia greacă, precum şi cei care cunosc doar crâmpeie din legende vor savura această nouă şi extraordinară repovestire.“ Booklist

180 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Electra” de Jennifer Saint

Probabil chiar şi cei mai puţin pasionaţi de Antichitate cunosc, măcar în mare, legenda Electrei, reluată în opere memorabile de toţi tragedienii Greciei antice. Iar mai târziu de foarte mulţi scriitori moderni. Electra era fiica lui Agamemnon şi a Clitemnestrei, sora lui Oreste şi a Ifigeniei.

După ce-l ucide pe tatăl ei, Agamemnon, întors din Troia, Egist se căsătoreşte cu mama ei, iar pe ea o închide in palatul lui din Micene, tratând-o ca pe o sclavă. De teamă să nu dea naştere unor urmaşi care ar fi putut răzbuna asasinarea lui Agamemnon, o căsătoreşte cu sila cu un ţăran. Ea îl ajută însă pe Oreste, întors să vadă mormântul tatălui lor, să-i ucidă pe Egist şi Clitemnestra. Evident, povestea e mult mai complicată şi are urmări care, ele însele, devin alte tragedii. Celebre.

Britanica Jennifer Saint care a debutat în 2021 cu romanul „Ariadna” se arată şi cu acest nou roman fascinată de mitologia antică şi a reuşit o carte superbă, pe alocuri un adevărat poem în proză, care spune, oarecum diferit, povestea a trei femei: Electra, Clitemnestra, Casandra.

Scriu editorii: „Când Clitemnestra se căsătoreşte cu Agamemnon, ea alege să ignore zvonurile despre trecutul sângeros al Casei lui Atreu, familia din care se trage soţul ei. Dar înainte de izbucnirea Războiului Troian, când Agamemnon o trădează în cel mai cumplit mod cu putinţă, Clitemnestra se vede nevoită să înfrunte blestemul abătut de atâta amar de vreme asupra neamului lor.
În Troia, prinţesa Casandra este înzestrată cu darul profeţiei, dar poartă şi ea propriul blestem: nimeni nu va crede vreodată în prevestirile ei. Când i se arată ce se va alege de cetatea ei dragă, odată cu sosirea lui Agamemnon în fruntea oştirilor sale, Casandra nu va reuşi să împiedice producerea tragediei.

Electra, fiica cea mică a Clitemnestrei şi a lui Agamemnon, nu-şi doreşte nimic altceva decât ca preaiubitul ei tată să se întoarcă teafăr acasă, de la război. Dar va putea ea oare să eludeze istoria sângeroasă a familiei sale, sau şi soarta ei va fi pecetluită de violenţă?

Jennifer Saint, autoarea bestsellerului Ariadna, propune de această dată o fascinantă reinterpretare a legendei Electrei, una dintre cele mai faimoase antieroine din mitologia greacă.”

„Jennifer Saint ne demonstrează că, şi după mii de ani, aceste poveşti şi-au păstrat neştirbite impactul şi rezonanţa. În Electra, personajele legendare dobândesc un caracter imediat şi intim, lucru care nu ar fi fost posibil în mâinile unui povestitor mai puţin sigur şi dibace. Saint conferă deopotrivă voce şi umanitate unor femei care fuseseră marginalizate în cadrul poveştilor pe care credeam că le cunoaştem. Viziunea ei este limpede şi clară, iar rezultatul este o carte captivantă şi profund înduioşătoare.“ Katherine J. Chen

Un roman senzaţional.

Jennifer Saint – Electra. Traducere din limba engleză ţi note de Irina-Marina Borţoi. Editura Litera, colecţia Folio. 379 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici