O carte pe zi: „În plin văzduh”, de Antonio G. Iturbe

„Scrisorile transportate de ei trebuie să ajungă indiferent cât de înalţi sunt munţii sau cât de mare este distanţa ce se întinde la mii de metri sub aparatele de zbor.”

95 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „În plin văzduh”, de Antonio G. Iturbe

Jean Mermoz (1901-1936) a fost un pilot francez erou. S-a alăturat companiei Latécoère, apoi Companiei Generale Aeropostale, devenind pilot postal. A travesat Marocul, Senegalul şi alte zone africane, s-a prăbuşit în Sahara, a fost capturat de un grup de rebeli tuaregi, dar a fost salvat. A contribuit la infiinţarea Air France şi Aeroposta Argentina. A dispărut cu avionul său în decembrie 1936.

Henri Guillaumet (1902 –1940) alt pilot francez celebru care s-a alăturat postei aeriene, a zburat de multe ori în Argentina şi Chile şi, datorită vremii proaste, avionul i s-a prăbuşit la a 92-a cursă, în 1930. A supravieţuit şi a traversat pe jos munţii. Dar zece ani mai târziu, avionul i-a fost doborât de italieni deasupra Mării Meditareane.

Antoine de Saint-Exupéry (1900 –1944), celebrul poet, jurnalist, aristocrat, romancier şi eseist francez, a fost şi el un aviator căzut pe frontul antifascist. A intrat în aviaţia franceză în 1921, a devenit pilot de linie în 1926, şi la începutul celui de-al al Doilea Război Mondial se înrolează în aviaţia militară franceză. După o perioadă de instructaj în Statele Unite ale Americii, participă, începând din 1943, la mai multe misiuni în Africa, Sardinia şi Corsica. În timpul unui zbor de recunoaştere deasupra Mării Mediterane. la 31 iulie 1944, avionul său este doborât şi Antoine de Saint-Exupéry este considerat, de atunci, dispărut. În octombrie 2003, din largul mării, în dreptul Marsiliei au fost scoase la suprafaţă fragmente ale avionului, care au putut să fie identificate fără dubiu ca aparţinând avionului cu care zburase Saint-Exupéry.

Toţi aceşti trei piloţi au fost buni prieteni şi au schimbat istoria aviaţiei. Despre ei scrie un roman Antonio González Iturbe, jurnalist, profesor şi scriitor spaniol, născut în 1967 la Zaragoza, autor al celebrului roman „Bibliotecara de la Auschwitz”. În urmă cu trei ani a publicat acest nou roman, şi el unul voluminos, care se vrea un omagiu adus unor piloţi care au schimbat istoria aviaţiei.

Scriu ediorii: „Franta, anul 1920. Numai cei buni piloti sunt admisi la Scoala de aviatie Latecoere. Printre cei selectionaţi, Mermoz, Henry Guillaumet şi Antoine de Saint-Exupery, trei eroi aviatori care au deschis primele linii de postă aeriană pe rute neexplorate până la ei. Nicio distanţă nu este prea mare pentru aceştia, niciun munte nu este destul de înalt: scrisorile trebuie să ajungă la destinaţie. Când aterizează, au de înfruntat turbulenţele vieţii pe pământ, într-un secol ale cărui începuturi stau sub semnul războaielor. <<In plin văzduh>> relatează performanţele incredibile care au marcat istoria aviaţiei, fiind totodată un omagiu adus autorului cărţii <<Micul Prinţ>>, care surprinde realitatea cu ochi de copil.”

Antonio G. Iturbe - În plin văzduh. Editura RAO. 618 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici