O carte pe zi: „La soarele neîmblânzit” de Michel Bussi

„Sub un cer paradiziac, povestea unui infern din care nu există scăpare şi o enigmă în stilul Agathei Christie”. (Le Figaro)

92 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „La soarele neîmblânzit” de Michel Bussi

O carte pe zi: „La soarele neîmblânzit” de Michel Bussi

La 1600 km de Tahiti, în Polinezia Franceză, se află un arhipelag numit Insulele Marchize, cel mai izolat din lume. Acolo într-o vreme s-au retras, în căutarea unui paradis pierdut, Paul Gauguin şi Jacques Brel. Apoi, foarte mulţi care i-au imitat ori doar au mers pe urmele lor.

Ceea ce fac şi eroinele romanului pe care îl semnalăm astăzi, cinci aspirante la gloria de scriitor, participante la un atelier de scriere creativă al unei edituri pariziene. Un roman în stilul celor semnate de Agatha Christie.

Michel Bussi, unul dintre cei mai citiţi scriitori francezi de astăzi, politolog şi profesor de geografie la Universitatea din Rouen, este şi unul dintre cei mai cunoscuţi autori de romane poliţiste (între care şi cel mai premiat roman poliţist francez, „Nuferi negri”, tradus tot de editura Polirom).

Scriu editorii: „Cinci cititoare pasionate şi scriitoare aspirante au fost selectate de o editură pariziană să participe la un atelier de scriere creativă sub coordonarea unui romancier faimos. Un sejur de o săptămână la capătul lumii şi un singur scop: producerea unui bestseller cu totul original. Care ar fi însă cel mai bun început de roman? Pe ţărmul negru scăldat de apele turcoaz ale Pacificului, cele cinci femei sunt pe cale să afle pe propria piele când o dispariţie misterioasă şi un simbol rău prevestitor transformă un exerciţiu literar într-un joc criminal. Împânzită de turişti veniţi pe urmele lui Paul Gauguin şi ale lui Jacques Brel în căutarea paradisului pierdut şi a străvechii culturi polineziene, insula Hiva Oa devine treptat scena bănuielilor şi a manipulărilor, unde oricine poate să mintă şi... să moară. Fiindcă în inima pădurii tropicale, sub ochii neliniştitori ai straniilor tiki întruchipând fiinţe pe jumătate oameni, pe jumătate zei, cineva a ucis. Şi va ucide din nou. Un roman polifonic despre rănile adânci ale istoriei şi puterea literaturii, unde aşteptările sunt înşelate la fiecare pas, iar glasul fermecător al Maïmei, adolescenta care investighează, împreună cu poliţistul Yann, morţile misterioase de pe insulă, va face deliciul cititorilor, strecurând în această atmosferă de coşmar o notă de prospeţime şi un umor savuros”.

Cele cinci sunt: Marie-Ambre şi fiica sa Maïma, Clémence, o idealistă, Martine, o blogheriţă belgiană, Eloïse, timida, şi Faryène şi soţul ei Yann. Scriitorul vedetă le cere din prima seară sinceritate şi adevăr. „Înainte să mor, mi-aş dori…”. Dar în dimineaţa următoare vedeta dispare. Urmează o atmosferă ce semănă cu „Zece negri mititei”.

„Michel Bussi este unul dintre cei mai ingenioşi autori de romane poliţiste din Franţa”. (The Sunday Times); „Un roman palpitant, plin de răsturnări de situaţie”. (Gala)

Michel Bussi – La soarele neîmblânzit. Traducere din limba franceză şi note de Cristina Jinga. Editura Polirom. 436 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici