O carte pe zi: „M. Fiul secolului” de Antonio Scurati

„O relatare istorică magistrală, o carte extraordinară şi stimulatoare. Un portret al lui Benito Mussolini cu atât mai precis şi mai bine reliefat cu cât este concret şi riguros. O lucrare îndrăzneaţă, fluidă, impresionantă. O poveste genială” - Le Figaro.

234 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „M. Fiul secolului” de Antonio Scurati

O carte pe zi: „M. Fiul secolului” de Antonio Scurati

Născut la Napoli în 1969, Antonio Scurati este profesor de literatură comparată la Universitatea IULM din Milano. A scris mai multe romane şi volume de eseuri, a primit mai multe premii, iar pentru cartea pe care o semnalăm astăzi, apărută în 2018, a fost încununat cu prestigiosul Premiu Strega (echivalentul italian al premiului francez Goncourt). În legătură cu subiectul cărţii a declarat: „Mussolini este tatăl liderilor populişti, primul care a creat un lider care nu precede poporul cu obiective inaccesibile, ci îl urmează, miroase umorile sale pentru a le alimenta. Spune: eu sun omul lui de după. Nu are niciun program, niciun principiu, e vidul care se umple de popor”. O demonstrază cu prisosinţă cartea care urmăreşte ascensiunea lui Benito Mussolini, un volum cu adevărat extraordinar.

Scriu editorii: „Italia este epuizată. Sătulă de clasa politică. Sătulă de moderaţii inepţi şi de maşinaţiile agonizante ale unei democraţii ce pare să nu mai funcţioneze. În timp ce liderii ţării au stat cu mâinile în sân, bucurându-se de siguranţa Parlamentului, un om din exterior a urcat până în vârf. Este un inadaptat prin excelenţă, un protector al veteranilor de război demobilizaţi ruşinos, un vagabond care-şi caută drumul. Vorbeşte în numele proscrişilor, al renegaţilor şi al celor care pun mai presus de orice puritatea ideologică. Este un fost lider socialist înlăturat de partidul său, directorul unui mic ziar de opoziţie, un agitator politic neobosit. Ca un animal, simte că se apropie schimbarea. Este Benito Mussolini. M. Fiul secolului descrie ascensiunea fascismului din perspectiva fondatorului său. Bogată în detalii şi presărată cu documente şi surse autentice, este o operă impecabilă de ficţiune istorică, cu o rezonanţă dramatică în epoca noastră”.

Fasciile de luptă au apărut la 23 martie 1919, primul grup politic de orientare fascistă fondat de Mussolini. I-au fost necesari şase ani să ajungă la putere. În ianuraie 1925. Şase ani reconstituiţi cu minuţie de Antonio Scurati. Generaţiile viitoare – s-a spus, pe bună dreptate – vor cunoaşte fascismul prin această carte. Ce elogiu imens adus autorului!

Un amestec fascinant de literatură şi istorie, care a avut un succes imens în Italia, dar şi în străinătate. Şi când ne gândim că este doar primul volum al unei trilogii amplu documentate!

Din loc în loc, intervine autorul cu sentinţe: „Combinându-i pe burghezi şi proletari, dezamăgirea e reciprocă şi universală. Războiul câştigat a lăsat în conştiinţa tuturor gustul amar al înfrângerii. Acum îşi pun speranţa în Mussolini, vestitorul intervenţionismului. „Italia trece printr-o criză îngrozitoare, se dezintegrează pur şi simplu”. „Toate fabricile din Italia ajung pe mâna muncitorilor”. La început, „fasciştii erau dispreţuiţi de toţi. Fuseseră acuzaţi că erau bandiţi, asasini, corupţi, dar mulţi dintre cei care ieri îi batjocreau acum începeau să tremure”. Etc, etc.

„M povesteşte – mai declara Scurati -, pentru prima oară din interior, ascensiunea dictaturii fasciste şi sinistra putere a dictatorului Benito Mussolini. O temă de o tragică actualitate. Avem nevoie de relatări capabile să trezească pasiunea libertăţii. Lupta dintre democraţie şi dictatură nu s-a încheiat”. Şi mai declară Scurati: „Ceea ce a făcut succesul cărţii în Italia este că ea povesteşte o istorie pe care toată lumea o cunoaşte fără s-o cunoască cu adevărat”.

Capitole scurte, centrate pe o dată, un personaj (Mussolini şi cei apropiaţi de el) ori un eveniment alcătuiesc un roman polifonic care este simultan şi o istorie, în care apar documente care susţin fresca literară, cu un portret uimitor al celui care va deveni dictatorul Italiei vreme de două decenii. Scurati merge pe urmele arogantului Mussolini, de la începuturile sale de ziarist de stânga, la Milano până la luarea puterii totale la Roma, în 1922, după asasinarea, realizată de prietenii săi, a socialistului Giacomo Matteotti.

„Panoramică şi polifonică, lucrarea lui Scurati dezvăluie experienţele celor temători şi ale celor care stârnesc teamă, retorica revoluţionarilor şi cea a reacţionarilor... o multitudine de fragmente care alcătuiesc un mozaic imens”. - New Statesman.

Cartea lui Antono Scurati, s-a mai spus, este o operă fără precedent în literatura italiană, în ce priveşte îndrăzneala, originalitatea şi precizia. Nu e de mirare că se aşteaptă un serial televizat.

Antonio Scurati – M. Fiul secolului. Traducere din limba italiană de Bianca Paulevici. Editura Litera. 903 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici