O carte pe zi: „O lume fără bărbaţi”, de Christina Sweeney – Baird

În anul 2025, în Scoţia apare un virus misterios generând o boală letală care afectează doar bărbaţii, ucişi în câteva zile. Raportul doctorului Amanda MacLean către autorităţi este respins ca isteric, iar când avertismentul este în sfârşit ascultat este deja prea tâziu, pandemia a izbucnit.

387 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „O lume fără bărbaţi”, de Christina Sweeney – Baird

Un debut absolut remarcabil al unei scriitoare britanice născute în 1993.

O fantezie distopică excelent scrisă, cu o desfăşurare palpitantă, o carte care chiar se citeşte cu sufletul la gură, după ce abia am trecut printr-o pandemie. Cea imaginată de Christina Sweeney - Baird porneşte de la un virus apărut tot de la nişte animale, maimuţe, de astă dată, aduse ilegal în Scoţia. Cu o răspândire fulgerătoare şi care afectează doar bărbaţii, doar 10 la sută dintre aceştia fiind imuni. Rezultatul este catastrofal.

O carte tulburătoare care, deşi este scrisă sub forma unei poveşti din viitor, poate reprezenta realitatea imediată: un virus care îi ucide doar pe bărbaţi creând o nouă ordine a lumii. Boala devine o pandemie globală şi una politică. Victimele sunt toate bărbaţi. Lumea devine atipică – o lume a femeilor, care sunt obligate să preia, pretutindeni, meseriile deţinute anterior de bărbaţii dispăruţi, ca să poată mneţine economia în funcţie. Pentru o vreme, nu mai există militari şi armate, poliţişti, şoferi de camioane, piloţi de avioane ş.a.m.d., izbucnesc revolte, ţările se izolează unele de altele, iar peste funcţiile majore, de fapt cam toate, sunt preluate de femei. Până la obţinerea unui vaccin trec câţiva ani. Iar mentalităţile se modifică radical, pentru că lumea are nevoie de dragoste şi se impune iubirea între femei, condamnată înaintea izbucnirii pandemiei.

Totul este povestit de o femeie antropolog: „Măcar pot să scriu despre aceste evenimente – despre vieţile distruse. Pierdute şi schimbate. O să strâng poveşti şi o să înţeleg ce naiba se întâmplă şi de ce. Nu ştiu ce va fi cu noi. Nimeni nu ştie. Ar putea fi sfârşitul rasei umane în totalitatea ei. Ştiu că 10 la sută dintre bărbaţi par să fie imuni, dar acest fapt nu e suficient pentru consevarea speciei. În absenţa unui leac, 10 la sută dintre bărbaţii lumii pot procrea 10 la sută din numărul nou născuţi înregistrat în trecut. Doar 5 la sută dintre aceşti nou născuţi vor fi băieţi, dintre care imuni, doar 10 la sută. Şi numerele vor continua să fie doar descrescătoare. Acesta s-ar putea să fie sfârşitul nostru, al tuturor”.
Cum se va schimba lumea? Când vom mai reveni – dacă se va întâmpla vreodată – la ceea ce cunoaşteam?

Christina Sweeney – Baird – O lume fără bărbaţi. Traducere de Roxana Cristina Gheorghe. Editura RAO. 433 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici