O carte pe zi: "Spioni fără ţară. Vieţi secrete în momentul naşterii statului Israel" de Matti Fried

O carte istorică despre Orientul Mijlociu în urmă cu mai bine de 70 de ani şi despre naşterea statului israelian.

389 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Spioni fără ţară. Vieţi secrete în momentul naşterii statului Israel" de Matti Fried

O carte pe zi: "Spioni fără ţară. Vieţi secrete în momentul naşterii statului Israel" de Matti Fried

O carte despre activitatea a patru spioni evrei din ţările arabe, între 1948 şi 1949, toţi aflaţi pe atunci sub 25 de ani, care sub deghizarea unor oameni de rând, vânzători la băcănie sau proprietari ai unei vulcanizări, culegeau şi trimiteau informaţii din Beirut în Israel prin intermediul unei staţii radio a cărei antenă era de fapt o frânghie de întins rufe.

"Regulile nescrise ale poveştilor de spionaj - precizează Matti Friedman în prefaţa cărţii - par să necesite afirmarea hotărâtă a faptului că acţiunea eroilor lor a schimbat, dacă nu chiar cursul istoriei, măcar pe cel al războiului. Acest mod de a scrie este tentant, deşi are rareori legătură cu realitatea. Cert este că nu e cazul spionilor noştri, deşi contribuţia lor la soarta războiului a fost semnificativă. Misiunea lor nu a culminat cu o explozie zguduitoare care a dus la evitarea unei catastrofe şi nici nu a constat în rezolvarea vreunui puzzle încurcat. Importanţa lor pentru istorie se afle în schimb în ceea ce s-a dovedit a fi «embrionul unuia dintre cele mai formibabile servicii de informaţii din lume, un început modest al unei tradiţii lungi şi fructuoase» – aşa cum notau istoricii Benny Morris şi Ian Black - «o legătură directă între începuturile amatoriste şi la scară mică ale activităţii de informaţii sioniste şi eforturile mai profesioniste şi mai mari depuse după 1948»".

Bine documentat, volumul oferă o incursiune interesantă în culisele începuturilor unuia dintre cele mai eficiente servicii de spionaj din lume.

Matti Friedman - "Spioni fără ţară. Vieţi secrete în momentul naşterii statului Israel". Editura RAO. Traducere din limba engleză de Dan Doboş. 267 pag.

Taguri:
matti fried,
israel,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici