O revoluţie în miniatură la ShortsUP, sâmbătă seară: documentarul românesc "Stremţ 89"

Documentarul "Stremţ 89", regizat de Dragoş Dulea şi Anda Puşcaş, va fi proiectat la evenimentul Comedy Night - Shorts UP, organizat sâmbătă, la cinema Scala din Bucureşti, informează organizatorii.

456 afișări
Imaginea articolului O revoluţie în miniatură la ShortsUP, sâmbătă seară: documentarul românesc "Stremţ 89"

O revoluţie în miniatură la ShortsUP, sâmbătă seară: documentarul românesc "Stremţ 89"

"Vai de mine, e Revoluţie! Era aşa un balamuc plutitor!" - astfel descriu personajele documentarului "Stremţ 89" (regia: Dragoş Dulea, Anda Puşcaş, România, 2011) situaţia de acum 20 de ani din satul de munte uitat de lume. Filmul va fi inclus în programul ShortsUP Comedy Night, de aproape trei ore, alcătuit integral din comedii scurte premiate.

Sătenii pitoreşti din Stremţ povestesc cum aşteptau cu sufletul la gură tancuri, terorişti şi glorie. "Punem mâna pe furci şi topoare şi plecăm la primărie!", era unul din îndemnuri.

Scurtmetrajul s-a întors de curând de la Filmul de Piatra 2012 cu marele premiu pentru documentar şi cu premiul de popularitate, oferit de public.

Filmat în totalitate în patru zile, cu buget zero, "Stremţ 89" a ieşit exact aşa cum sunt sătenii de acolo: autentic. Oamenii au fost generoşi cu detaliile amuzante despre revoluţia lor, de la intenţia de a începe cu câteva perechi de palme date primăriţei până la descrierea colorată a atmosferei: "Unii fumau, alţii beau din damingene, alţii erau serioşi… Revelionu' l-am făcut cu automatul sub biroul secretarului de partid şi încărcătoarele la cizmă!". Abordarea aminteşte de celebrul film al lui Corneliu Porumboiu "A fost sau n-a fost?", iar cei doi tineri realizatori mărturisesc că nu şi-au dorit un film-document, cu valoare istorică, ci un portret al unor oameni simpli, prinşi în mijlocul unor evenimente extraordinare.

Evenimentul ShortsUP de sâmbătă va mai include comedii premiate sau nominalizate la Oscar, la Festivalul de la Cannes şi la cel de la Clermont-Ferrand, precum şi o expoziţie cu obiecte şi afişe realizate cu grafică înainte de apariţia computerului, de echipa cărţii "Grafică fără computer". Caricatură live şi alte surprize demne de o seară de comedie 100% îi mai aşteaptă pe bucureşteni, sâmbătă, la cinematograful Scala.

Biletele vor fi puse în vânzare cu o oră înainte de eveniment, la cinematograf, la preţul de 20 de lei.

ShortsUP este un proiect generat de Asociaţia Oricum, care aduce în atenţie unele dintre cele mai valoroase scurtmetraje din lume, într-o platformă de expunere unică, ce îmbină filmul scurt cu artele conexe cinematografiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici