"Periferic" şi "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", prezentate la Festivalul de Film de la Toronto

Peliculele "Periferic", de Bogdan George Apetri, şi "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, vor fi proiectate la cea de-a 35-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, care se desfăşoară în perioada 9 - 19 septembrie, informează site-ul evenimentului.

90 afișări
Imaginea articolului "Periferic" şi "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", prezentate la Festivalul de Film de la Toronto

"Periferic" şi "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", prezentate la Festivalul de Film de la Toronto (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pelicula lui Apetri va fi prezentată în secţiunea Contemporary World Cinema a festivalului, dedicată "celor mai bune filme din toate colţurile lumii". Pe de altă parte, în aceeaşi secţiune va fi prezentat şi filmul "Misiunea directorului de resurse umane", regizat de Eran Riklis şi coprodus de compania românească Hai-Hui Entertainment.

"Periferic" îi are în rolurile principale pe Ana Ularu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora şi Timotei Duma. Pornind de la o povestire scrisă de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru, scenariul lungmetrajului "Periferic" este semnat de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri şi spune povestea Matildei, personaj interpretat de Ana Ularu. Eliberată din închisoare pentru 24 ore, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros - familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna doar de o alegere. "Periferic" este debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri.

Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, va fi prezentat în secţiunea Visions a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, dedicată filmelor "poetice care aduc o viziune radicală şi inovativă regiei şi artei povestirii". Pelicula este rezultatul montajului a sute de ore de imagini de arhivă cu dictatorul comunist.

Filmată în toamna lui 2009, în Israel şi România, "Misiunea directorului de resurse umane" este o tragicomedie bazată pe un bestseller din 2004 scris de Abraham B. Yehoshua. Filmul descrie călătoria epică a unui om care lasă în urmă un Ierusalim dominat de teroare şi violenţă şi ajunge într-un colţ îndepărtat din Europa de Est, totul pentru a reda umanitatea unei femei pe care nu a cunoscut-o niciodată. Printre locurile de filmare din România s-au numărat Bucureşti, satele Petelca (judeţul Alba), Răzvani, Lupşani (judeţul Călăraşi), Călăraşi, Transfăgărăşan, aeroportul din Sibiu, Mogoşoaia, Valea Doftanei. Rolul principal este interpretat de actorul Mark Ivanir. Din distribuţia filmului mai fac parte cunoscuţi actori români precum Irina Petrescu, Papil Panduru, Bogdan Stanoevici, precum şi actriţa israeliană de origine română Rozina Cambos.

Pe de altă parte, la secţiunea Discovery, dedicată celor mai "interesante producţii ale regizorilor tineri, în dezvoltare", va fi prezentată pelicula "Look, Stranger", în regia americancei Arielle Javitch, film ce o are în rolul principal pe actriţa română Anamaria Marinca.

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto se desfăşoară în perioada 9 - 19 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici