Peste două mii de persoane la deschiderea oficială TIFF, de la Cluj-Napoca

Peste două mii de persoane au asistat, vineri seară, la deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Film (TIFF), care are loc în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, gala de deschidere începând cu aproape o oră întârziere din cauza ploii, astfel că vedetele au păşit prin ploaie pe covorul roşu.

243 afișări
Imaginea articolului Peste două mii de persoane la deschiderea oficială TIFF, de la Cluj-Napoca

Peste două mii de persoane la deschiderea oficială TIFF, de la Cluj-Napoca

La ceremonie au venit actorii Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bârlădeanu, regizorul Samuel Maoz, membru în juriul competiţiei, fotograful Cosmin Bumbuţ, cineastul Iosif Demian, regizorii unora dintre filmele proiectate la TIFF - Daisuke Miyazaki ("Sfârşitul nopţii", Competiţie), Philip Scheffner (documentarul "Reconstituirea/ Revision"), Rebecca Thomas ("Copiii electrici"), Daniel Moshel ("Login2 Life") şi Michal Kosakowski, autorul documentarului "Nicio victimă/ Zero Killed", precum şi actorii clujeni din spotul TIFF regizat de Iulia Rugină - Anca Hanu şi Adrian Cucu, primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, producătorul Bobby Păunescu.

Programată la 20,45, gala a început cu aproximativ o oră întârziere, după care ploaia s-a oprit şi a apărut un curcubeu.

Directorul festivalului, Tudor Giurgiu, a deschis gala spunând că "melcii apar după ploaie", filmul său, din deschiderea festivalului, numindu-se "Oameni şi melci".

"Melcii ies după ploaie, nu am vrut să ne mutăm şi iată că ploaia a dispărut. Albumul foto TIFF distribuit de voluntari este despre oraşul, oamenii, festivalul TIFF. Este o declaraţie de iubire, a noastră pentru oraş şi a oamenilor pentru TIFF. Vom avea 241 de filme, 193 lung metraje şi 48 filme scurte. Avem la Cluj, pe lângă multele filme, un număr impresionant de voluntari, 492 de voluntari. Ne-am gândit să lucrăm nu doar cu studenţi şi elevi, astfel că cel mai tânăr voluntar are 16 ani şi 63 de ani cel mai bătrân, un american care are ziua de naştere pe 3 iunie. Mulţumim că ne-aţi ajutat să menţinem festivalul, mulţumim Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Ministerul Culturii, Guvernul. Lui Emil Boc, îi mulţumesc ca prieten, nu este o mulţumire electorală", a spus Tudor Giurgiu.

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, le-a urat spectatorilor, de pe scena din Piaţa Unirii, nopţi sălbatice la TIFF şi a explicat de ce este singura ocazie când îl vedem îmbrăcat la costum.

"Vreau să vă urez zile, seri şi nopţi sălbatice la TIFF. M-am înbrăcat aşa pentru că are legătură cu rolul de ginerică, pe care-l joc în "Oameni şi melci". În rest, nu cred că voi mai purta costum. Vă urez zece zile de miere", a spus Chirilov.

La rândul său, primarul interimar Radu Moisin a spus că la Cluj va funcţiona un centru regional de cinematografie.

"Vom avea un Centru Regional de Cinematografie, cu studiouri de bună calitate, pentru ca Europa să vadă filme româneşti făcute la Cluj", a spus Moisin.

A urmat apoi proiecţia unui film făcut de un spectator al ediţiei din 2011 sub genericul "Experienţa ta la TIFF devine film", după care Tudor Giurgiu a povestit cum pot utilizatorii de telefoane smart să găsească diverse aplicaţii pentru TIFF.

"Avem un program de Realitatea Augmentată. Cu telefoanele smart se văd locaţiile TIFF, orarul locaţiilor, se pot face fotografii la posterul TIFF şi automat vor fi proiectate spoturile. De asemenea, dacă îndrepţi telefonul spre Hotel Continental veţi vedea programul de acolo, spre Muzeul de Artă la fel. Fanii TIFF vor găsi traillere la filme. Sper ca acest oraş să fie Capitală Capitală Europeană, este important să ne gândim la o dezvoltare anuală, cu programe coerente pe mai mulţi ani, fără o infrastructură adecvată nu se poate. Dov Simens, care face un workshop despre filmul ca afacere spune că oamenii, clădirile nu sunt suficiente, trebuie forme de ajutor, facilităţi financiare pentru cei care vor să cheltuiască bani la Cluj. Am găsit o Casă pentru TIFF, aici vor fi workshopuri, şcoli de actorie, după eforturi cumplite, ceea ce numim casa TIFF va prelungi spiritul TIFF-ului de-a lungul anului", a spus Giurigiu.

După prezentarea unui film despre Casa TIFF, a fost proiectat "Superman, Spiderman sau Batman", un scurt metraj realizat de Tudor Giurgiu. Aron, copilul actor din film, a fost prezent pe scenă şi a povestit cum a fost la filmări, la fel ca şi actorii Ovidiu Crişan şi Elena Ivanca, protagonişti în acelaşi film, care au fost aplaudaţi de public.

A urmat apoi un concert cu formaţia "Notes and ties" care a prezentat arii celebre din filme, ulterior fiind proiectate "Drumul spre lună" al lui Georges Melies şi "Oameni şi şoareci", de Tudor Giurgiu.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) are loc în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici