Piesele dacice recuperate în Germania vor fi aduse în ţară în luna mai

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că piesele dacice scoase ilicit din România şi recuperate în Germania - printre care se numără o brăţară din aur, două scuturi din fier şi monede din aur şi argint - vor fi aduse în ţară "undeva în mai".

72 afișări
Imaginea articolului Piesele dacice recuperate în Germania vor fi aduse în ţară în luna mai

Piesele dacice recuperate în Germania vor fi aduse în ţară în luna mai (Imagine: Diana Iurkiewicz/Arhiva Mediafax Foto)

Ministrul a precizat că a fost adoptată o hotărâre de Guvern şi a fost alocată suma de aproximativ 300.000 de euro pentru recuperarea acestor bunuri de patrimoniu.

Kelemen Hunor a făcut aceste declaraţii înaintea Reuniunii Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei, care are loc vineri, la Bucureşti.

Pe 6 aprilie, Guvernul a decis să aloce fonduri totale de 1,3 milioane lei, pentru a recupera din Germania un lot de bijuterii, monede şi piese dacice, scoase în mod ilegal din România şi recuperate de autorităţile germane.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat în urmă cu două săptămâni, citând surse guvernamentale, că Executivul va aloca aproape 300.000 euro pentru a recupera o brăţară plurispiralică din aur, două scuturi de fier şi 229 monede din aur şi argint de provenienţă dacică, scoase în mod ilegal din România şi recuperate de autorităţile germane.

"Brăţara, scuturile şi monedele au fost identificate şi recuperate de autorităţile din Germania anul trecut, iar Guvernul are la dispoziţie un interval de un an - perioadă care expiră la 15 aprilie - pentru a-şi exprima dreptul de preempţiune în vederea redobândirii acestor artefacte", au precizat atunci sursele citate.

Potrivit raportului de expertiză al Ministerului Culturii, brăţara din aur plurispiralică completează lotul celor 12 brăţări de aur dacice sustrase, dar recuperate şi aduse deja în ţară. Costul brăţării se ridică la aproximativ 62.000 euro, plus 4.000 euro reprezentând cheltuielile cu avocaţi şi notari.

Pentru cele două scuturi din fier dacice, statul român va trebui să achite 45.000 de dolari, iar pentru cele 229 de monede va trebui să plătească aproximativ 182.000 euro.

Dintre cele 229 monede, 27 sunt de aur tip Lysimachos sau pseudo-Lysimachos, 39 sunt kosoni de argint clasici, iar 163 sunt kosoni de argint "droueis". Monedele din argint fac parte dintr-un lot de 2.700 monede, descoperit în decembrie 2003, iar monedele din aur dintr-un lot de 3.600 monede, descoperit în 1998, la Sarmizegetusa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici