Presa germană comentează că filmul ”Nu mă atinge-mă”, laureat cu Ursul de Aur la Berlinală, va transforma spectatorii în ”voyeuri captivi” într-un experiment cinematografic

Presa germană apreciază ”îndrăzneala” învingătorului de la Berlinală, ”radicalul film experimental românesc” ”Nu mă atinge-mă”!

1954 afișări
Imaginea articolului Presa germană comentează că filmul ”Nu mă atinge-mă”, laureat cu Ursul de Aur la Berlinală, va transforma spectatorii în ”voyeuri captivi” într-un experiment cinematografic

Presa germană comentează că filmul ”Nu mă atinge-mă”, laureat cu Ursul de Aur la Berlinală, va transforma spectatorii în ”voyeuri captivi” într-un experiment cinematografic

Conform prestigioasei publicaţii ”SPIEGEL”, semi-documentarul Adinei Pintilie nu numai că explorează graniţele şi comportamentele extreme ale sexualităţii umane, dar devoalează ”printr-un conţinut cinematografic autentic şi curajos” cum toate aceste limite pot fi depăşite, cu atât mai mult cu cât întreg experimentul psihoterapeutic este pus în slujba unei cauze nobile! ”Când personajul principal, o femeie de peste 50 de ani cu o fobie de atingeri, pe nume Laura, este ajutată să-şi depăşească propriile ei bariere traumatice şi, prin această depăşire, să-şi redobândească încrederea în sexualitatea ei şi implicit o cale mai accesibilă şi mai lină către regăsirea de sine, atunci avem de-a face cu un cinema autentic, de un conţinut curajos, care atinge sufletul privitorului în cel mai înălţător mod posibil!”, scrie Andreas Borcholte, critic de film în ”SPIEGEL”!

Publicaţia notează în continuare că ”Touch me not” – film co-finanţat şi de un producător german – a stârnit, dincolo de controverse, puternice reacţii împărţite din partea criticilor prezenţi la Festivalul de Film de la Berlin. ”SPIEGEL” evocă şi faptul că este a doua oară când un film românesc cucereşte trofeul suprem în capitala Germaniei. ”Favoriţii noştri au plecat cu mâna goală de la festival, deşi mulţi se aşteptau ca un regizor german să ia acasă ”Ursul de Aur”!”, mai scrie ”SPIEGEL.

În finalul articolului, jurnaliştii de la Berlin amintesc faptul că preşedintele juriului, Tom Tykwer, regizorul filmului-cult, ”Run Lola, run!” declara la deschiderea festivalului că-şi doreşte filme ”aspre şi incomode”!

”Or, când spectatorii părăsesc sala în timpul filmului la vizionarea de presă, pentru că lung-metrajul îi bulversează ireversibil – cu scene de sex şi nuditate, în acest caz – atunci înseamnă că Berlinala a făcut ceea ce trebuia!”, conchide ”Spiegel”.

În schimb, o altă publicaţie germană de calibru, ”WELT”, este mai rezervată în aprecieri, susţinând că ”este pentru prima oară în istoria festivalului de la Berlin când nu câştigă un film, ci un experiment de laborator!”. Mai mult, redactorii de la ”WELT” le propun chiar organizatorilor – pe un ton semi-ironic – ca de la anul să introducă o nouă categorie în concurs, care să să fie întitulată ”Filmul de terapie”! Totuşi, jurnaliştii de la ”WELT” apreciază abordarea îndrăzneaţă şi insolită a Adelinei Pintilie în relaţie cu tabu-urile legate de intimitate, dizabilităţi şi lupta sfâşâietoare cu propriile limite şi cu prejudecăţile altora!

Nu în ultimul rând, ”FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG” (”FAZ”), un alt brand de prestigiu în presa de tip quality din Germania, scrie că acordarea celui de-al 68-lea trofeu berlinez filmului regizat de Adina Pintilie reprezintă o ”uriaşă surpriză”! Deşi notează că poate alte filme ar fi fost cel puţin la fel de îndreptăţite să primească ”Ursul de Aur, ”FAZ” nuanţează faptul că valoarea cinematografică şi estetică reprezintă o chestiune de gust, iar juriul festivalului este suveran în această privinţă! Altfel, ”FAZ” apreciază că lung-metrajul ”Nu mă atinge-mă”, aflat la graniţa dintre documentar şi ficţiune, va fi greu de digerat pentru publicul larg, pentru că nu este deloc ”main-stream”, succesul său urmând a depinde de cât de ”open-minded” vor intra spectatorii în sălile de cinema de pretutindeni. Astfel, cei care nu vor părăsi sala în timpul filmului, vor deveni adevăraţi ”voyeuri atipici, captivi în acest film-experiment”, conchide ”FAZ”! 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici