Prima ediţie a Festivalului de Psihanaliză şi Film, de vineri până duminică, în Capitală

Prima ediţie a Festivalului de Psihanaliză şi Film se desfăşoară de vineri până duminică, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, informează un comunicat.

407 afișări
Imaginea articolului Prima ediţie a Festivalului de Psihanaliză şi Film, de vineri până duminică, în Capitală

Prima ediţie a Festivalului de Psihanaliză şi Film, de vineri până duminică, în Capitală

Festivalul este versiunea românească a European Psychoanalytic Film Festival, prezidat de marele regizor italian Bernardo Bertolucci şi organizat la Londra o dată la doi ani, aflat în prezent la cea de-a şasea ediţie.

Festivalul de Psihanaliză şi Film coincide, ca perioadă, cu desfăşurarea la Bucureşti a celei de-a patra Conferinţe Internaţionale de Psihanaliză - "Pluralismul în Psihanaliză", organizată de Societatea Română de Psihanaliză, unul din partenerii evenimentului.

Criticul de film Irina-Margareta Nistor, directorul festivalului, crede că ar trebui "psihanalizat" modul în care i-a venit ideea "şi ce a determinat atâta perseverenţă diabolică-n proiect". "Undeva în amintirea de cinefil pasionat rămăsese «Fascinaţia» lui Hitchcock, care mă îndemna să aflu de ce l-a preocupat pe maestrul suspansului tocmai profesorul Freud şi teoriile sale. Doar pentru că filmul şi psihanaliza s-au născut în acelaşi an de bun augur, 1895? Oare asta l-a făcut şi pe Woody Allen să se lase cucerit de lumea lui Jung? Poate că festivalul acesta va lămuri curiozităţile celor două universuri", spune Irina-Margareta Nistor.

Festivalul debutează vineri, cu prezentarea în avanpremieră a sezonului al II-lea al serialului "În Derivă", cu sprijinul HBO România. Vor fi prezentate în premieră în România, titluri precum "Terapie Specială/ The Sessions", în regia lui Ben Lewin, câştigător al premiului publicului şi al premiului special al juriului la Sundance 2012, cu Helen Hunt şi William H. Macy, şi "Take This Waltz", în regia lui Sarah Polley, cu Michelle Williams şi Seth Rogen în rolurile principale.

Duminică vor fi proiectate patru scurtmetraje româneşti: "Lost Spings 2", de Andrei Dobrescu, "Watch Out For the Sunset", de Vlad Oancea, "Pui, cartofi prajiţi şi-o Cola", de Emanuel Pârvu, şi "30", de Iulia Rugină.

Filmele vor fi proiectate şi analizate în prezenţa realizatorilor şi psihanaliştilor, într-o discuţie moderată de Irina-Margareta Nistor.

Toate filmele prezentate în festival vor fi urmate de discuţii la care vor participa regizori, producători, actori, critici de film, psihanalişti, în cadrul cărora publicul va fi invitat să-şi exprime opinia în sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

Biletele pot fi achiziţionate de la Grand Cinema Digiplex, din Băneasa Shopping City, la preţul de 20 de lei, cu excepţia proiecţiei "În Derivă", unde accesul se va face pe baza de invitaţie.

Evenimentul este organizat de Asociaţia FAMart, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi cu Societatea Română de Psihanaliză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici