Prima ediţie Anim'est Braşov debutează joi cu animaţia nominalizată la Oscar "Ernest şi Célestine"

Prima ediţie organizată la Braşov a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, care include o selecţie a celor mai bune şi recente animaţii prezentate la ediţiile din Bucureşti ale evenimentului, debutează joi seară cu lungmetrajul nominalizat la Oscar "Ernest şi Célestine".

118 afișări
Imaginea articolului Prima ediţie Anim'est Braşov debutează joi cu animaţia nominalizată la Oscar "Ernest şi Célestine"

Prima ediţie Anim'est Braşov debutează joi cu animaţia nominalizată la Oscar "Ernest şi Célestine" (Imagine: Răzvan Chiriţă / Mediafax Foto)

Braşovul va găzdui, de joi până duminică, prima sa ediţie Anim'est, care va avea loc în aer liber, în Piaţa Sfatului, dar şi la Sala Patria a Filarmonicii Braşov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La sfârşitul acestei săptămâni, spectatorii vor putea să urmărească astfel o serie de filme de animaţie, unele dintre ele premiate la festivaluri importante.

"Ne bucurăm că, după mulţi ani de la apariţia ideii, reuşim în sfârşit să aducem Anim'est-ul şi la Braşov. Ne propunem să oferim publicului o selecţie a celor mai bune filme de animaţie care au fost prezentate în ediţia de la Bucureşti. Suntem încântaţi că vom avea proiecţii în aer liber în una dintre cele mai frumoase pieţe centrale din România", a declarat Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului.

Anim'est Braşov se deschide oficial joi, la ora 21.00, cu animaţia "Ernest şi Célestine/ Ernest et Célestine", de Stéphane Aubier Vincent Patar şi Benjamin Renner, recompensată cu premiul César pentru cel mai bun film de gen în 2013, nominalizată la Oscar anul acesta şi câştigătoarea marelui premiu la Festivalul de la Annecy 2013. Proiecţia va avea loc în Piaţa Sfatului, în prezenţa regizorului Benjamin Renner, care va participa la o discuţie cu publicul.

Printre titlurile programate pentru Braşov mai fac parte "Vals cu Bashir / Waltz with Bashir", de Ari Folman - o călătorie prin Beirutul din timpul masacrului din septembrie 1982, "Mary and Max", povestea savuroasă a doi prieteni prin corespondenţă, semnată de Adam Eliot, unul dintre cei mai cunoscuţi animatori independenţi, şi "Călătoria lui Chihiro/ Spirited Away", una dintre cele mai aclamate animaţii ale lui Hayao Miyazaki, care a doborât toate recordurile de încasări în Japonia în anul lansării şi a câştigat numeroase premii, printre care Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin din 2002 şi Oscarul pe 2003.

Distins cu trofeul Anim'est 2012 pentru cel mai bun lungmetraj, precum şi cu premiul pentru cea mai bună animaţie la gala Academiei de Film Europene (2012), "Alois Nebel", în regia lui Tomáš Lunák, este o animaţie alb-negru specifică sfârşitului anilor '80: un dispecer dintr-o gară din apropierea graniţei se pierde în amintiri şi începe să confunde prezentul cu trecutul, prilej numai bun pentru o privire asupra istoriei zbuciumate a Europei secolului al XX-lea.

De asemenea, publicul din Braşov va putea urmări filmul Ancăi Damian "Crulic - Drumul spre dincolo", povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea provocată de greva foamei.

În festival vor mai fi prezentate filme precum "Coraline", de Henry Selick, nominalizat la Oscar în 2010 şi premiat la Annecy în 2009, "Ziua ciorilor/ Le jour des corneilles", recompensat cu trofeul Anim'est 2013, "Ponyo/ Ponyo on the Cliff", de Hayao Miyazaki.

Vineri, de la ora 23.00, în Piaţa Sfatului va putea fi urmărită o selecţie de clipuri publicitare şi videoclipuri prezentate de-a lungul timpului în festival, în secţiunea Videoclip&Advertising.

Festivalul cuprinde şi o secţiune pentru copii, Minimest, unde organizatorii au pregătit o serie de surprize pentru micuţi. Proiecţiile vor avea loc începând cu ora 10.00, la Sala Patria, unde intrarea este liberă pentru şcoli.

Pasionaţii de animaţie interesaţi de o carieră în domeniu sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 17.00, la Sala Patria, la Animation Worksheep, platforma educaţională a Anim'est, care are deja 48 de absolvenţi, 25 dintre ei lucrând în prezent ca animatori în studiouri specializate.

Biletele pentru Anim'est Braşov sunt disponibile online, prin Eventbook, la următoarele preţuri: Festival Pass - 30 de lei, proiecţie - 5 lei. De joi, biletele pot fi cumpărate şi de la Sala Patria.

Anim'est Braşov este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Municipiului Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici