Procesele pe loturi, soldate cu excluderi, continuă la Uniunea Scriitorilor din România

În pofida vremii nefavorabile, Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere a Uniunii Scriitorilor lucrează la foc continuu, ia decizii în unanimitate şi a reuşit o premieră istorică: un scriitor a fost exclus pentru a doua oară din Uniune.

1089 afișări
Imaginea articolului Procesele pe loturi, soldate cu excluderi, continuă la Uniunea Scriitorilor din România

Procesele pe loturi, soldate cu excluderi, continuă la Uniunea Scriitorilor din România (Imagine:uniuneascriitorilor.ro / Mediafax Arhiva Foto)

Comunicat al Uniunii Scriitorilor din România:

„Miercuri, 11 ianuarie 2017, s-a reunit în şedinţă extraordinară Consiliul Uniunii Scriitorilor din România. Necesitatea reunirii Consiliului Uniunii Scriitorilor din România în şedinţă extraordinară a fost dată de convocarea unei pretinse întruniri a «Adunării Generale a USR» din data de 07.01.2017 (la care au participat 16 membri şi nemembri ai USR), prin care s-ar fi luat hotărâri cu privire la organizarea şi funcţionarea Uniunii Scriitorilor din România.

Consiliul USR a votat, în unanimitate, invalidarea pretinsei «Adunări Generale» desfăşurate nestatutar în data de 07.01.2017, precum şi invalidarea, printr-o Decizie, a tuturor pretinselor hotărâri adoptate în cadrul «Adunării Generale» nestatutare din 07.01.2017.

În urma raportului prezentat de Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere, întrunită în temeiul art. 3 din Regulamentul C.M.S.E., Consiliul Uniunii Scriitorilor din România a votat în unanimitate excluderea din USR a următorilor 6 membri (pentru încălcarea art. 16 şi următoarele din cap. 5 din Statutul USR): Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig.”

De remarcat faptul că, în şedinţa Consiliului Uniunii Scriitorilor din data de 11 ianuarie a.c., din lotul scriitorilor excluşi face parte şi poetul Ioan Vieru. Prin excluderea acestuia, USR a realizat o premieră istorică, deoarece Vieru mai fusese exclus o dată din Uniune în anul 2013. După doi ani de procese, instanţa de judecată a hotărât că excluderea a fost abuzivă, a anulat-o şi a obligat USR să-l reprimească pe Ioan Vieru în rândurile sale. Astfel stând lucrurile, Ioan Vieru a devenit primul scriitor din istorie care a fost exclus de două ori din USR.

Cronologia conflictului dintre USR şi Grupul pentru Reforma USR, conform MEDIAFAX:

21 martie 2016

„USR a transmis, luni, prin intermediul unui comunicat de presă, sancţionarea scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius şi Daniel Vorona cu excluderea din Uniune.

Decizia USR vine ca urmare a «convocării nestatutare a unei Adunări Generale Extraordinare nestatutare şi organizarea acesteia la data de 19 martie 2016, când s-au votat nestatutar noi organe de conducere», se precizează în comunicatul publicat pe site-ul Uniunii. Totodată, Uniunea Scriitorilor din România a apreciat că: «Prin comunicatele remise presei, s-a folosit abuziv şi nelegal sigla U.S.R., uzurpându-se calităţile oficiale ale persoanelor alese legal şi statutar în funcţiile de conducere.»”

22 martie 2016:

„Nicolae Manolescu, despre scriitorii excluşi din USR: «Au creat o ţesătură veninoasă de minciuni.»

Manolescu a declarat marţi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul USR, că excluderea rebelilor din USR este firească: «clica scriitorilor ce vor să reformeze Uniunea transcende limitele, este o ţesătură de minciuni insultătoare.»”

25 martie 2016:

„Scriitorii răzvrătiţi din USR, care au votat săptămâna trecută un nou preşedinte al instituţiei, pe scriitorul Cristian Teodorescu, denunţând conducerea şi statutul abuziv al vechiului USR, au declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că «baroniada scriitorimii române» trebuie să se încheie.

Conducerea Uniunii Scriitorilor (USR) este disputată în continuare de două grupuri din Uniune, unul care îl susţine pe Nicolae Manolescu, cel care deţine actuala funcţie de conducere a instituţiei, iar celălalt grup, reprezentat de scriitorii care îl susţin pe Cristian Teodorescu drept noul lider, poetul Florin Iaru şi Dan Mircea Cipariu fiind aleşi vicepreşedinţii noii grupări.”

28 martie 2016:

„Poetul Florin Iaru atrage atenţia într-un interviu acordat MEDIAFAX asupra problemelor existente în Uniunea Scriitorilor şi a necesităţii instituţiei de a se moderniza, reforma şi de a consolida o relaţie între scriitori şi cititori, denunţând lipsa dialogului şi a perspectivei actualei conduceri.

Al treilea mandat al criticului Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor pare a fi dat startul conflictului. Măsurile administrative şi deciziile financiare au atras criticile unor scriitori-membri. Scânteia s-a aprins însă odată cu reprimarea vocilor critice din interior la adresa Uniunii Scriitorilor din România, potrivit Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (GRUSR). GRUSR, din care fac parte, printre alţii, Florin Iaru, Paul Cernat, Claudiu Komartin, Octavian Soviany şi Paul Vinicius, a solicitat încă din primăvara trecută prin comunicate de presă, conferinţe şi discuţii publice, reformarea Uniunii Scriitorilor din România (USR), cerând, printre altele, normalitate, transparenţă şi modificarea statutului instituţiei.”

29 martie 2016:

„Suspendaţi din Uniunea Scriitorilor, Nicolae Breban şi Eugen Simion denunţă «stalinismul» instituţiei.

Anunţul inflamează şi mai mult lumea culturii în contextul în care USR a exclus la începutul săptămânii trecute unsprezece scriitori-membri care s-au coalizat şi au denunţat lipsa diagolului şi politica «totalitară» a Uniunii Scriitorilor din România, prezidată de Nicolae Manolescu. Scriitorii rebeli, care se auto-intitulează drept «neexcluşi» şi-au prezentat, ulterior, şi programul lor pentru reformarea şi modernizarea USR.”

29 martie 2016:

„Nicolae Manolescu, despre Eugen Simion: «E un tâmpit. Puteţi să daţi pe post chestia asta.»”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici