Proiectul care elimina obligaţia cabliştilor de a retransmite televiziunile comerciale a fost retras

Raluca Turcan şi Cezar Preda, iniţiatori ai unui proiect care modifica actuala Lege a audiovizualului, în sensul că televiziunile comerciale nu ar mai fi fost obligatorii la retransmisie în grilele cabliştilor, şi-au retras iniţiativa, înlocuind-o cu un alt proiect, care nu mai prevede acest lucru.

92 afișări
Imaginea articolului Proiectul care elimina obligaţia cabliştilor de a retransmite televiziunile comerciale a fost retras

Proiectul care elimina obligaţia cabliştilor de a retransmite televiziunile comerciale a fost retras (Imagine: Shutterstock)

"A fost un viciu în procedura de depunere şi am făcut o solicitare să înlocuim iniţiativa noastră cu o altă iniţiativă. Am fost sesizaţi că a ajuns la Biroul Permanent o altă formă decât cea pe care am convenit-o noi. Azi-dimineaţă am depus noua iniţiativă legislativă la Biroul Permanent", a declarat pentru MEDIAFAX Raluca Turcan, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor.

Ea a precizat că noua formă a iniţiativei legislative cuprinde câteva modificări. Astfel, articolul 82 din iniţiativa legislativă iniţială, care reglementează principiul "must carry" şi care prevedea că televiziunile comerciale nu ar mai fi fost obligatorii la retransmisie în grilele cabliştilor, şi articolul 91, alineatul 1, care prevedea creşterea masivă a pragului minim al sancţiunilor pe care CNA le putea aplica, au fost eliminate din noua iniţiativă legislativă, depusă joi dimineaţa la Parlament.

Potrivit Ralucăi Turcan, prevederile referitoare la "must carry" şi cele la sancţiunile pe care le poate aplica CNA au rămas aşa cum sunt ele prevăzute în prezent în Legea audiovizualului.

În schimb, celelalte prevederi ale noii iniţiative legislative, depuse joi dimineaţa la Parlament, au rămas la fel cum erau în proiectul legislativ depus iniţial, a mai spus Raluca Turcan.

Vicepreşedinţii PDL Raluca Turcan şi Cezar Preda şi deputaţii PDL Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac au depus, săptămâna trecută, la Parlament o iniţiativă legislativă de modificare a Legii audiovizualului 504/2002, potrivit căreia televiziunile comerciale nu ar mai fi fost obligatorii la retransmisie în grilele operatorilor de cablu.

Membrii CNA au discutat, în şedinţa de joi, pe marginea iniţiativei legislative depuse săptămâna trecută la Parlament, care modifica Legea audiovizualului.

Unii dintre membrii CNA au spus că nu înţeleg de ce Consiliul nu a fost consultat de către iniţiatorii proiectului de modificare a Legii audiovizualului. Totodată, unii dintre membrii CNA au spus că nu au văzut proiectul de lege.

"Eu încerc să înţeleg de ce s-a pornit proiectul acesta şi ce urmăreşte", a spus Christian Mititelu, membru al CNA.

"Părerea mea este că ei vor să ne arate cât suntem de inutili şi să ne trimită acasă", a spus Cristina Trepcea, un alt membru al Consiliului. "Poate ar trebui să avem o comunicare mai bună, să le spunem că noi ne ocupăm de audiovizual. Legislaţia secundară, cum este Codul audiovizual, până acum a fost treaba noastră", a spus Trepcea.

"Nu ştiu de ce ne mirăm, pentru că am fost anunţaţi în Comisie (Comisia de Cultură a Camerei, n.r.) că pentru a fi sprijiniţi în demersurile noastre uneori prea şovăielnice se vor prelua din Codul nostru curent lucruri care vor fi legiferate, ca să fie întărite. Prin asta, activitatea noastră să fie întărită, pentru că noi suntem slabi. Unii dintre noi au criticat chiar în mod deschis felul în care instituţia înţelege să reacţioneze în această evoluţie sau involuţie a pieţei audiovizualului. Eu sunt printre ei, pentru că mi se pare că nu există democraţie fără transparenţă, cu mersul ăsta în culise al lucrurilor numai democraţie nu poate fi", a spus Dan Grigore, membru CNA.

"Punctul de vedere al CNA este consultativ şi punctul de vedere al Guvernului este consultativ. Parlamentul este suveran", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, în legătură cu iniţiativa legislativă.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că "rostul legislaţiei secundare (Codul audiovizualului, n.r.) este tocmai această flexibilitate a normelor, pentru ca ele să ţină pasul cu viaţa". "Dacă intră în lege, sunt mult mai greu de modificat. Problema de fond este în ce măsură mai stă legislaţia secundară în picioare, în momentul în care cea mai mare parte din ea este adusă în lege", a mai spus Popescu.

În schimb, Dan Grigore a fost de părere că iniţiatorii proiectului legislativ de modificare a Legii audiovizualului au constatat că "normele actuale nu ţin pasul cu viaţa".

Potrivit lui Attila Szasz, membru al CNA, Consiliului "nu aplică cum trebuie" prevederile legislaţiei audiovizuale pentru încălcările privind legislaţia referitoare la protecţia minorilor şi cele privind publicitatea.

"Spuneţi că nu aplicăm cum trebuie, dar dumneavoastră personal, când votaţi, nu aplicaţi cum trebuie?", l-a întrebat Christian Mititelu pe Attila Szasz.

"Eu când votez, nu neapărat iese şi la majoritate acelaşi lucru", a răspuns Attila Szasz, ceea ce l-a făcut pe Mititelu să reacţioneze: "Uneori iese, alteori nu iese".

"Sunt date sancţiuni mult mai mici decât paguba produsă de acele emisiuni. Din cauza asta s-a ajuns la situaţia asta", a mai spus Attila Szasz. "Depinde de gravitatea lucrurilor", a spus, la rândul său, Christian Mititelu.

În finalul discuţiei, Răsvan Popescu a spus că membrii CNA îşi vor formula un punct de vedere cu privire la noua iniţiativă legislativă, care modifică actuala Lege a audiovizualului, când o vor primi de la Guvern.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici