Radu Beligan a primit o stea pe Walk of Fame de Ziua Mondială a Teatrului

Actorul Radu Beligan a primit o stea pe Walk of Fame, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti, duminică, de Ziua Mondială a Teatrului, la eveniment fiind prezenţi, printre alţii, Sorin Oprescu şi Victor Rebengiuc.

190 afișări
Imaginea articolului Radu Beligan a primit o stea pe Walk of Fame de Ziua Mondială a Teatrului

Radu Beligan a primit o stea pe Walk of Fame de Ziua Mondială a Teatrului

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, actorul Victor Rebenciuc, actriţa Ileana Stana Ionescu şi George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis - iniţiatorul proiectului Walk of Fame -, au fost alături de Radu Beligan, duminică, la inaugurarea stelei ce-i poartă numele pe bulevardul celebrităţilor din Bucureşti.

Cel care a luat primul cuvântul a fost Dan Bărbulescu, preşedintele Consiliului de Adminsitraţie Cocor, care a instituit "Ziua Radu Beligan în Piaţa Timpului".

La rândul său, George Ivaşcu a spus: "Este o mare onoare ca astăzi, de Ziua Internaţională (a Teatrului, n.r.), preşedintele pe viaţă al Institutului Internaţional de Teatru, domnul maestru Radu Beligan, să fie sărbătorit de către noi".

Totodată, Ivaşcu i-a mulţumit lui Sorin Oprescu pentru faptul că este prezent la eveniment şi "alături de artişti" şi i-a dat cuvântul acestuia.

"Există actori talentaţi, actori inteligenţi, actori pentru care se scriu roluri bune, actori de succes. Există chiar şi actori geniali. Dar, din când în când, un actor te face să simţi că acolo unde se află el se află şi centrul scenei. Aşa se întâmplă cu maestrul Radu Beligan", a declarat Sorin Oprescu. Primarul l-a citat pe Laurence Olivier care spunea că "actorul ar trebui să fie în stare să creeze universul în propria sa palmă".

"Radu Beligan poate crea, desface şi reface universul folosind doar cuvinte şi cerându-ne doar să-l ascultăm", a spus Oprescu, adăugând că a auzit "foarte mulţi oameni fascinaţi de faptul că l-au ascultat doar două sau trei ore şi orele au trecut ca nişte secunde".

"Este şi asta o formă de a controla timpul, adică de a face univesul să se mişte aşa cum vrei tu. Şi să nu ne mirăm, în fond, Eugen Ionescu l-a considerat pe Radu Beligan mai bun decât Laurence Olivier", a mai spus Oprescu, adăugând că "e prea puţin spus actor când ne referim la Radu Beligan" şi că "artist este poate cuvântul potrivit, mare şi cuprinzător, dar tot insuficient".

Radu Beligan "a făcut mult mai multe pentru noi decât am putut face noi vreodată pentru domnia sa" şi el "este pentru România un miracol", a mai spus edilul.

Amintind că Laurence Olivier a primit un titlu nobiliar, primarul a spus: "Noi nu putem decât să-i oferim lui Radu Beligan cheia oraşului Bucureşti, capitala României, şi să-l numim în sufletele noastre cavaler şi împărat al artei româneşti".

În aplauzele celor prezenţi, Beligan a primit cheia oraşului, pe care a sărutat-o înainte de a adresa câteva cuvinte celor prezenţi.

"Oamenii bătrâni devin foarte, foarte emotivi (...) E copleşitor ce se întâmplă", a spus actorul. "Nu sunt obişnuit, nu-mi plac laudele, nu, credeţi-mă. Nu-mi place să mi se spună că sunt grozav. Nu cred că există unul mai grozav ca altul. În artă, lucrurile sunt foarte imprecise. Dar ceea ce ştiu este că mi-am pus tot sufletul şi toată viaţa mea în slujba teatrului românesc şi că în vremuri grele am izbutit, aşa, cu ajutorul lui Dumnezeu, să fac ca treatrul românesc să fie cunoscut în lumea întreagă", a spus Radu Beligan, declarându-se foarte emoţionat pentru că este alături de cei mai mari artişti români şi apreciind că "multe talente avem în teatrul românesc".

"Aş profita de ocazie să-i rog pe toţi oamenii, politicieni, da, care se ocupă de destinele noastre, să vină la teatru. Nici nu ştiu ei ce-i aşteaptă", a spus Radu Beligan, adăugând că "teatrul este unul din cele mai minunate lucruri care există astăzi în România, ieftin şi miraculos".

"Îi invităm şi gratis, dar să vină", a glumit actorul, stârnind râsete şi aplauze.

Înainte de dezvelirea stelei au mai luat cuvântul Victor Rebenciuc, care a spus că, dacă este cineva care să merite pe deplin această distincţie acela este Radu Beligan, precum şi Ion Toboşaru, profesor la UNATC, care l-a comparat pe Beligan cu "steaua polară în galaxia teatrului" şi i-a urat acestuia să exprime în continuare "tinereţea spiritului, adolescenţa în ducatul juvenilei senectuţi".

Steaua ce poartă numele lui Radu Beligan a fost apoi dezvelită în Piaţa Timpului, actorul declarându-se copleşit şi mulţumindu-i "părintelui Bucureştiului" că l-a "umplut de bucurie".

Cu umorul caracteristic, Radu Beligan a mai menţionat că a văzut că oamenii calcă pe aceste stele şi că nu vrea ca ei să calce pe numele său.

Walk of Fame este un spaţiu dedicat valorilor artistice ale filmului şi teatrului româneşti, situat în Piaţa Timpului, aflată în vecinătatea magazinului Cocor şi a centrului istoric al Capitalei. Acest spaţiu a fost inaugurat de Teatrul Metropolis în colaborare cu Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti şi magazinul Cocor. Înaintea lui Radu Beligan, au mai primit această distincţie Florin Piersic, în ianuarie, şi Victor Rebengiuc, în februarie.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Doctor fără voie" de J. B. P. Molière, "Străini în noapte" de Eric Assous.

Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici