Raportul de activitate pe 2008 al TVR, respins de Comisiile de Cultură ale Parlamentului

Raportul de activitate pe anul 2008 al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a fost respins, miercuri, de Comisiile de Cultură ale Parlamentului, cu 15 voturi "pentru" şi 1 "abţinere", în absenţa parlamentarilor PSD şi PNL, dar şi a preşedintelui-director general al TVR, Alexandru Sassu.

71 afișări
Imaginea articolului Raportul de activitate pe 2008 al TVR, respins de Comisiile de Cultură ale Parlamentului

Preşedintele-director general al TVR, Alexandru Sassu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Comisiile pentru Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă comună pentru a analiza raportul de activitate al TVR pe anul 2008.

Raportul a fost discutat în absenţa preşedintelui-director general al SRTv, Alexandru Sassu, dar şi a parlamentarilor PSD. Totodată, singurul parlamentar PNL prezent la şedinţă, Gheorghe-Mirel Taloş, a plecat de la dezbateri.

Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură de la Camera Deputaţilor, a anunţat în şedinţa comună a celor două comisii că, la ora 10.45, a primit o scrisoare din partea lui Alexandru Sassu, în care era informată că şeful TVR nu poate participa la audierile celor două comisii, din motive de sănătate.

"Am primit o scrisoare din partea domnului Sassu cum că nu poate veni astăzi la Comisii, în condiţiile în care noi l-am invitat acum o săptămână", a spus Raluca Turcan, precizând că Alexandru Sassu a invocat că s-ar afla sub tratament medical.

Ea a mai spus că nu este pentru prima dată când Alexandru Sassu a refuzat să vină la audierile Parlamentului. "În Camera Deputaţilor, în două rânduri am dorit să organizăm nişte dezbateri sau sesizări din partea unor angajaţi ai TVR, invitaţii la care domnul Sassu nu a răspuns, invocând probleme de sănătate", a spus Turcan.

Ea a cerut părerea membrilor celor două Comisii de Cultură, dacă să continue sau nu analizarea raportului de activitate al TVR.

Sergiu Nicolaescu, preşedintele Comisiei de Cultură de la Senat, a fost de părere că, în condiţiile în care Alexandru Sassu este bolnav, ar trebui să fie amânată discutarea raportului TVR pentru o dată ulterioară.

"Vreau să vă spun că sunt situaţii şi situaţii. Dacă omul ne răspunde că e bolnav şi nu poate să vină şi e prima dată când se întâmplă aşa ceva, în cazul nostru, al senatorilor, trebuie să înţelegem că toţi am fost odată bolnavi şi se poate întâmpla aşa ceva. Eu sunt de părere că ar trebui să respectăm acest anunţ al directorului Consiliului de Administraţie din TVR şi să amânăm în aceste condiţii votul pe care trebuie să-l dăm raportului pe care trebuia să-l prezinte", a spus Nicolaescu.

Pe de altă parte, Raluca Turcan a spus că nu există o garanţie că la o dată ulterioară Alexandru Sassu se va prezenta. "Nu avem nicio garanţie că la o dată ulterioară domnul Sassu va răspunde. Menţionez că invitaţia a fost făcută acum o săptămână", a explicat Turcan.

Ea a fost susţinută de Brânduşa Novac, deputat PDL. "Dacă îl invităm zilnic pe domnul Sassu, zilnic va avea o problemă. (...) Nu cred că un om se îmbolnăveşte în ziua respectivă şi ne anunţă pe ultima sută de metri că nu poate să vină. Ţine şi de respect", a spus Brânduşa Novac.

În schimb, deputatul PSD Victor Socaciu a atras atenţia asupra faptului că Alexandru Sassu a fost prezent în nenumărate ocazii la comisiile de specialitate din Parlament. "Nu cred că putem să creăm un litigiu vizavi de această persoană", a spus Socaciu, propunând luarea în calcul a prezumţiei de nevinovăţie.

La rândul său, deputatul PD-L Teodor Marius Spânu a spus că Sassu nu a fost prezent la comisii decât atunci când a susţinut bugetul TVR.

După o pauză de consultări, grupul parlamentar PSD a anunţat că se va retrage de la discutarea raportului TVR pe anul 2008. "Noi ne menţinem punctul de vedere, să discutăm raportul în prezenţa domnului Sassu, până nu vine domnia sa, noi ne retragem de la lucrări. Dacă Sassu nu e aici, noi ne retragem", a transmis Florin Pâslaru, deputat PSD.

Imediat, majoritatea parlamentarilor PSD au ieşit de la dezbaterea Comisiilor de Cultură, însă Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură de la Camera Deputaţilor, a supus la vot propunerea ca raportul de activitate al TVR să fie discutat la o dată ulterioară.

În urma votului, 15 senatori şi deputaţi au votat împotriva amânării raportului. Ulterior, toţi parlamentarii PSD au ieşit de la şedinţa Comisiilor.

Discuţiile privind raportul de activitate al TVR pe anul 2008 au continuat, însă, în şedinţa Comisiilor, parlamentarii hotărând respingerea raportului cu 15 voturi "pentru" şi 1 "abţinere" - deputatul independent Mircea Irimescu.

Imediat după votul de respingere a raportului, Raluca Turcan chiar a anunţat încheierea mandatului actualului Consiliu de Administraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu, fiind contrazisă de Marton Arpad, deputat UDMR, care a precizat că mandatul se încheie doar dacă şi plenul Parlamentului votează împotriva raportului de activitate al TVR pe 2008.

În aceste condiţii, Turcan şi-a cerut scuze, precizând că cele două Comisii de Cultură ale Parlamentului vor propune plenului Parlamentului respingerea raportului de activitate al TVR pe anul 2008.

Ea şi-a explicat votul împotriva raportului. "Din punctul meu de vedere, conducerea actuală a TVR nu a înţeles rolul pe care îl are în societatea românească şi nici faţă de Parlament (...) În Camera Deputaţilor a refuzat sistematic prezenţa", a spus Raluca Turcan.

Ea a precizat că ar fi vrut să-i pună mai multe întrebări lui Alexandru Sassu, printre care şi cele referitoare la deficitul de circa 53,8 milioane de lei înregistrat de TVR în anul 2008, dar şi la politica de personal practicată în SRTv. "Niciodată nu am dorit să abordez situaţia din TVR politic", a mai spus Turcan.

Turcan a fost susţinută de deputatul PDL Brânduşa Novac şi de senatorul PDL Radu F. Alexandru.

Radu F. Alexandru a spus că absenţa lui Alexandru Sassu de la audieri este "o atitudine de sfidare a Parlamentului".

În plus, Brânduşa Novac a susţinut că retragerea PSD de la votul raportului TVR este "o mişcare politică şi nu una concretă, reală, de discutare a acestei instituţii".

Pe de altă parte, deputatul independent Mircea Irimescu a intervenit spunând că a simţit tot timpul o tensiune legată de SRTv.

"Dacă continuăm această stare şi această atmosferă, care are legătură şi cu modul în care se discută azi aici, nu cred că este tocmai bine. Ar trebui să evităm ca lucrurile să pară un scenariu şi să ne asumăm şi această realitate, că am subfinanţat această societate", a fost de părere Irimescu.

Raportul TVR urmează să intre în plenul Parlamentului. Dacă va fi respins, întregul Consiliu de Administraţie al TVR va fi înlocuit. Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTV prevede că "respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici