Rareş Bogdan, avizat favorabil ca director interimar al TVR de Comisiile de cultură din Parlament

Realizatorul de televiziune Rareş Bogdan a fost avizat favorabil în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), marţi, de Comisiile de cultură din Parlament.

1417 afișări
Imaginea articolului Rareş Bogdan, avizat favorabil ca director interimar al TVR de Comisiile de cultură din Parlament

Rareş Bogdan (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Rareş Bogdan a fost avizat favorabil de Comisiile reunite de cultură din Camera Deputaţilor şi Senat, cu 15 voturi "pentru", un vot "împotrivă" (Theodor Paleologu) şi 5 abţineri.

Rareş Bogdan a fost singurul candidat audiat pentru funcţia de director general interimar al SRTv. El a fost propus pentru această funcţie de PNL.

Avizul favorabil dat de deputaţii şi senatorii din Comisiile de cultură ale Parlamentului reprezintă primul pas pentru numirea în funcţia de director general interimar al SRTv a lui Rareş Bogdan.

Numirea directorului general interimar al TVR poate fi făcută doar în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Plenul Parlamentului urmează să ia în discuţie în şedinţa de marţi, care a fost convocată de la ora 14.30, avizul favorabil ca Rareş Bogdan să fie numit în funcţia de director general interimar al TVR.

În timpul audierii sale în Comisiile de cultură, Rareş Bogdan, care este realizator al emisiunii "Jocuri de putere" de la Realitatea TV, a spus că se află "într-o situaţie complet nouă", dar a acceptat "această provocare".

Rareş Bogdan a mai spus că, deşi este vorba despre o funcţie ocupată în mod curent prin algoritm politic, el crede că acest post trebuie să revină unui jurnalist.

În acest context, Rareş Bogdan a spus că are experienţă atât de jurnalist, cât şi în managementul de media. "Am un ziar de nouă ani de zile, Ziua de Cluj, care în continure are o ediţie tipărită, dar şi un portal regional de ştiri", a spus Rareş Bogdan, precizând că administrează totodată mai multe staţii locale ale Realitatea TV.

"Nu am avut 2.400 de angajaţi (cât are SRTv, n.r.). Eu am avut maxim 184 de angajaţi, dar am reuşit ca, în cei zece ani de zile cât i-am avut ca angajaţi pe aceşti oameni, să nu întârzii salariile nicio zi. Nu mă duc la televiziunea naţională să mă fac de râs", a spus Rareş Bogdan.

El a mai spus că va avea o viziune puţin diferită de cea a celorlaţi şefi ai TVR, precizând că are dorinţa de a nu părăsi spaţiul media. În acest context, Rareş Bogdan a spus că, dacă este posibil, îşi doreşte să realizeze o emisiune săptămânală la TVR.

De asemenea, Rareş Bogdan a spus că, în viziunea sa, trebuie "amplificată" misiunea culturală şi educativă a Televiziunii Române. "Cred că, atât timp cât televiziunile comerciale sunt nevoite să se bată pe rating, iar TVR are un avantaj, taxa TV, cred că şi postul public trebuie să ofere multe producţii culturale", a spus Rareş Bogdan, precizând că el "a crescut" cu programele Televiziunii Române, enumerând "Teleenciclopedia", pastilele lui Paul Everac şi seria "Memorialul Durerii", realizată de Lucia Hossu Longin.

Rareş Bogdan a spus că îşi doreşte, în măsura în care va fi posibil, redeschiderea postului TVR Cultural, dar şi dezvoltarea TVR Internaţional, care trebuie să fie "o oglindă a ceea ce înseamnă România", şi dezvoltarea staţiilor regionale ale SRTv. "Primul drum pe care o să-l fac este la Chişinău, pentru că vreau să văd ce se întâmplă cu staţia de acolo, pentru că eu cred foarte mult în România dodoloaţă", a spua Rareş Bogdan.

De asemenea, Rareş Bogdan a mai spus că Televiziunea Română nu trebuie să mai fugă de dezbaterile politice, precizând că importanţa televiziunii publice va creşte dacă aceasta va reuşi să atragă colaboratori precum Stelian Tănase, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Alina Mungiu-Pippidi, Cristian Tudor Popescu şi Emil Hurezeanu.

"Putem să nu ne ferim să aducem subiectele importante în faţa naţiunii (...) Mie mi s-a părut că a fost o frică în privinţa dezbaterilor la TVR, ca să nu se supere nimeni", a spus Rareş Bogdan.

El a precizat că se va baza şi pe managerii din TVR, dar şi pe faptul că "partidele şi sindicatele îşi vor trimite cei mai buni oameni în Consiliul de Administraţie". "Dacă misiunea mea acolo este una care nu va duce la o creştere a impactului cultural, educativ, eu nu am venit la postul public ca la o sinecură, nu am niciun fel de problemă să mă retrag", a spus Rareş Bogdan.

Răspunzând unor întrebări adresate de membri ai Comisiilor de cultură, Rareş Bogdan a spus că "nu este duşmanul nimănui", dar va analiza toate contractele încheiate de predecesorii săi, inclusiv contractul de achiziţie de către SRTv a unor maşini şi contractul privind pachetele de filme încheiat în anii 2003-2004 de TVR cu Universal.

Rareş Bogdan a spus că nu doreşte să intre în detalii în acest moment cu privire la situaţia financiară în care se află SRTv, precizând că aşteaptă să vadă care este situaţia exactă în TVR.

Rareş Bogdan a mai spus că a fost sfătuit să ceară "indexarea" taxei TV, însă a precizat că, din punctul său de vedere, nu este necesar acest lucru. În viziunea sa, TVR poate să îşi crească audienţele şi implicit să atragă mai mulţi bani din publicitate.

Totodată, Rareş Bogdan a spus că va dona jumătate din salariul său de director general al TVR unor studenţi la jurnalism.

"Am înţeles că salariul TVR este undeva până în 20.000 de lei. Eu nu mă duc la televiziunea publică pentru acel salariu şi jumătate îl voi da unor studenţi la jurnalism care să aibă şansa să ajungă jurnalişti foarte buni (...) Eu nu vin aici ca la o sinecură. Dumnezeu m-a ajutat în viaţă, vin să fac ceva, dacă nu pot, vin şi vă spun că e un colos cu piciaore de lut (...) Dar nu cred aşa ceva (...) Cred sincer că televiziunea publică poate să devină un BBC românesc, dar fără teamă de a intra în dezbateri", a mai spus Rareş Bogdan, precizând totuşi că la televiziunea publică el nu vrea să facă politică, ci vrea să facă educaţie, cultură şi sport.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel-Sorinel Ştirbu (PNL), a spus că este convins că Rareş Bogdan "va face faţă provocărilor din acest post public de televiziune, care, de-a lungul timpului, a creat foarte multe nemulţumiri în rândul opiniei publice româneşti".

În schimb, Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat (PSD), a spus că i-a ascultat cu interes alocuţiunile lui Rareş Bogdan şi este "profund dezamăgit". El a mai spus că fiecare candidat vine cu "propriul lui eşantion de iluzii", precizând că directorul general interimar al TVR are "o serie de limitări ca funcţie".

"Eu cred că mult mai important ar fi ca în perioada de interimat să vă familiarizaţi cu realităţile Televiziunii Române", a spus Georgică Severin. El a precizat că îi garantează lui Rareş Bogdan că, fără indexarea taxei TV, procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră în care SRTv va fi profund implicată va fi "o mare problemă".

Surse politice au declarat, luni, pentru MEDIAFAX că PSD îl va susţine la şefia TVR pe Valentin Nicolau în Comisiile de Cultură.

Însă preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat luni, la finalul reuniunii grupului senatorilor PSD, că partidul pe care îl conduce nu va face o propunere pentru şefia TVR, afirmând că aşteaptă propunerea din partea PNL.

Liderul PSD a admis, totuşi, că la nivelul partidului s-a discutat despre varianta propunerii lui Nicolau.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat însă, marţi, că formaţiunea sa îl propune pe Rareş Bogdan pentru preluarea conducerii interimare a televiziunii publice.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice, Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Pe de altă parte, numirea directorului general interimar al SRTv reprezintă un prim pas în direcţia numirii unui nou Consiliu de Administraţie al TVR, care trebuie făcută tot de Parlament.

Rareş Bogdan s-a născut pe 17 septembrie 1974. A absolvit Liceul Teoretic "Lucian Blaga" şi este licenţiat al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative. Tot la Universitatea "Babeş-Bolyai" a urmat un masterat în ştiinţe politice, potrivit CV-ului său depus la Comisiile de cultură ale Parlamentului.

Din ianuarie 2013, Rareş Bogdan este realizator al programului "Jocuri de Putere", principala emisiune de dezbatere de la Realitatea TV.

Între august 2011 şi martie 2013 a fost director general al reţelei de staţii locale ale Realitatea TV, iar, din 2010 şi până în prezent, este director general al Realitatea TV Cluj.

De asemenea, din 2012 şi până în prezent este director general al portalului de ştiri provincianews.ro, iar din 2004 şi până în prezent este şi director al publicaţiei Ziua de Cluj. Între 2004 şi 2010 a fost director editorial al publicaţiei Ziua de Cluj, iar între 2008 şi 2009 - editorialist al cotidianului naţional Ziua.

A mai colaborat cu publicaţia Academia Caţavencu, cu televiziunile locale NCN TV, Antena 1 Cluj, Alpha TV Cluj, One TV Cluj, dar şi cu Radio Cluj.

În 2013, a fost premiat de Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) pentru talk show-ul "Jocuri de putere cu Rareş Bogdan".

Începând din 2002, Rareş Bogdan ocupă funcţia de director general al Trend Communication SRL.

Între 2009-2012 a fost consultant media în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), iar între 2007-2013 - consultant media în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. De asemenea, în 2007, a fost consultant media în cadrul programului "Sibiu-Capitală Culturală Europeană".

A fost membru în Alianţa Civică, membru în Partidul Alianţa Civică (PAC), membru în Biroul Permanent Central al PAC, din partea organizaţiei de tineret.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici