Regizorul britanic Andrew McLaglen a murit la vârsta de 94 de ani

Regizorul britanic Andrew V. McLaglen, cunoscut pentru filmele sale western, printre care se numără "The Wild Geese" şi "McLintock!", a murit la vârsta de 94 de ani.

64 afișări
Imaginea articolului Regizorul britanic Andrew McLaglen a murit la vârsta de 94 de ani

Regizorul britanic Andrew McLaglen a murit la vârsta de 94 de ani

Cineastul a colaborat mult cu actorul John Wayne, în filme precum "McLintock!', "The Undefeated", "Chisum", "Şeriful Cahill / Cahill US Marshal" şi "Flăcări şi petrol / Hellfighters", transmite bbc.co.uk.

Vestea despre acest deces a fost confirmată de compania regretatului actor de filme western, John Wayne Enterprises.

Cariera lui Andrew McLaglen, născut în Marea Britanie, s-a întins pe circa patruzeci de ani, din anii 1950 până la începutul anilor 1990. McLaglen a fost fiul actorului britanic Victor McLaglen, câştigător al unui premiu Oscar, un fost pugilist profesionist care a jucat în filme western alături de John Wayne, cum este pelicula "Ultima misiune/ She Wore a Yellow Ribbon", din 1949, regizată de John Ford.

Andrew McLaglen s-a născut la Londra în 1920, dar a crescut la Hollywood, unde tatăl său îl lua adesea pe platourile de filmare. A învăţat regia de film de la nume precum John Ford, care l-a şi angajat ca asistent de regie pentru filmul "Omul liniştit/ The Quiet Man".

McLaglen a lucrat mai târziu cu tatăl său pentru filmul "The Abductors", din 1957, el regizând pelicula în care Victor McLaglen avea un rol principal. A mai lucrat cu actorii Kirk Douglas, pentru "The Way West", Charlton Heston, în filmul "Ultima urmărire/ The Last Hard Men", şi Gregory Peck, în filmul "Lupii mărilor/ The Sea Wolves: The Last Charge of the Calcutta Light Horse".

Pelicula sa din 1978 "The Wild Geese" îi are în distribuţie pe Richard Burton şi Roger Moore, care joacă rolurile unor mercenari din Africa.

Andrew Mclaglen a regizat şi comedii: "Parada Nebunilor/ Fools' parade", "Balada lui Josie / The Ballad of Josie", cu Doris Day şi Peter Graves, "Sahara", cu Brooke Shields, "Something Big", cu Dean Martin.

Cineastul a realizat mai multe episoade din serialelele TV western "Gunsmoke", "Rawhide" şi "Have Gun - Will Travel". Ultima sa peliculă majoră a fost realizată în 1989, "Return from the River Kwai".

Andrew McLaglen s-a retras, în 1997, pe o insulă din nord-vestul Statelor Unite, în apropiere de Seatle, unde a pus în scenă mai multe piese de teatru.

Pagina de Facebook administrată de reprezentanţii actorului John Wayne a afişat un mesaj în care regretatul regizor este numit "prieten drag".

"Nu vom uita niciodată personalitatea caldă a lui Andrew, fantasticul simţ al umorului, bunătatea şi dragostea de viaţă. Chiar dacă ne va lipsi enorm, nu vom uita niciodată timpul petrecut împreună la casa sa de pe insulă. Condoleanţe copiilor, Josh McLaglen şi Mary McLaglen, familiei şi prietenilor săi", scrie pe pagina de Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici