Regizorul Viorel Branea a murit în urma unui infarct. A lucrat alături de Albulescu sau Caramitru

Regizorul şi actorul Viorel Branea, care a jucat alături de artişti precum Mircea Albulescu, Ion Caramitru şi Ştefan Bănică, a murit luni, în urma unui infarct, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

1434 afișări
Imaginea articolului Regizorul Viorel Branea a murit în urma unui infarct. A lucrat alături de Albulescu sau Caramitru

Regizorul Viorel Branea a murit în urma unui infarct. A lucrat alături de Albulescu sau Caramitru (Imagine: Shutterstock)

Viorel Branea s-a născut în judeţul Sibiu, pe 26 aprilie 1942, şi a fost absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" din Bucureşti, în 1965, şi al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, în 1976.

A fost membru al Uniunii Cineaştilor din România, din 1977, al Uniunii Teatrale din România (ATM), din 1973, al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, din 1994.

A debutat ca actor în 1965, în piesa "Furtuna", de William Shakespeare, avându-i ca parteneri pe Septimiu Sever, Mircea Albulescu, Ion Caramitru, Mariela Petrescu, Ştefan Bănică. Între anii 1965 - 1977, el s-a remarcat ca actor şi regizor de teatru în spectacole montate la Cluj, Piatra-Neamţ şi Sibiu.

În perioada 1977 - 2000 s-a distins ca regizor de film la studiourile cinematografice "Bucureşti" (Buftea) şi "Alexandru Sahia", precum şi la Televiziunea Română. A realizat numeroase filme documentare prezentate la festivaluri din România, Franţa, Finlanda, Cehoslavacia, Italia, dintre care s-au remarcat filmele premiate "Apocalips 90", "Şi clasa noastră muncitoare merge în paradis".

În 2009 a fost distins de Preşedinţia României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru întreaga activitate.

Înmormântarea va avea loc la Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici