România are cadrul legal pentru televiziunea digitală

Senatul a adoptat, luni, OU de modificare a Legii audiovizualului, care introduce "reglementări mai flexibile în privinţa publicităţii" pentru televiziuni şi asigură cadrul legal privind trecerea la televiziunea digitală, a declarat, marţi, Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

43 afișări
Imaginea articolului România are cadrul legal pentru televiziunea digitală

România are cadrul legal pentru televiziunea digitală (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Consiliul Naţional al Audiovizualului salută adoptarea de către Senat, cameră decizională, a modificărilor Legii audiovizualului, lege după care ne conducem activitatea. Se încununează iniţiativa CNA, aceea ca România să fie prima ţară care transpune Directiva serviciilor media audiovizuale. Această Directivă a fost iniţial aprobată ca Ordonanţă de Urgenţă şi iată că acum capătă o mai mare stabilitate ca lege trecută prin Parlament. Adoptarea ei cu o mare majoritate, respectiv de 75 (voturi pentru, n.r.) la 13 (voturi împotrivă, n.r.) reflectă şi aprecierea clasei politice faţă de activitatea Consiliului, încrederea în modul în care CNA gestionează activitatea în audiovizual", a spus Răsvan Popescu, în şedinţa de marţi a CNA.

El a precizat că noua Lege a audiovizualului oferă "reglementări mai flexibile în materie de publicitate, care vor permite posturilor venituri suplimentare şi care", speră CNA, se vor reflecta în calitatea programelor. "De asemenea, există acum un cadru legal consolidat pentru trecerea la televiziunea digitală", a mai spus Popescu.

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care modifică actuala Lege a audiovizualului, după ce, în iunie, acesta nu întrunise cele 69 de voturi necesare pentru a fi considerat admis sau respins, astfel că a fost supus din nou votului plenului în sesiunea de toamnă. La acel moment, tegiversarea deciziei privind Legea audiovizualului a provocat nemulţumirea CNA şi a Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA). Acestea, pe 29 iunie, au făcut un apel la Senat să adopte legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 181/2008 pentru modificarea legii audiovizualului, în caz contrar legislaţia audiovizuală din România nemaifiind în conformitate cu directivele Uniunii Europene.

ARCA a atras atunci atenţia Senatului că "respingerea ordonanţei şi neimplementarea directivei ar pune România în situaţia de a se expune declanşării procedurii de «infringement» din partea Comisiei Europene, iar simpla întârziere a adoptării ei ar anula avantaje câştigate pe durata în care ea a produs efecte".

Proiectul legislativ care modifică actuala Lege a audiovizualului a primit votul favorabil al Comisiei pentru Cultură din Senat în luna mai 2009, după ce, în data de 3 martie, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

Printre principalele modificări aduse proiectului în Comisia de Cultură de la Senat se numără majorarea cuantumului amenzilor de la 2.500 de lei - 100.000 de lei, la 5.000 de lei/ 10.000 de lei - 200.000 de lei.

Astfel, CNA poate acorda amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei pentru: difuzarea unor opere cinematografice în afara perioadelor prevăzute în contractele încheiate cu deţinătorii drepturilor de autor, utilizarea de tehnici subliminale în cadrul comunicării comerciale audiovizuale, publicitate mascată, neacordarea dreptului la replică, difuzarea unui serviciu de programe în afara zonei specificate în licenţa audiovizuală etc.

De asemenea, în condiţiile în care un post de radio sau televiziune primeşte o somaţie de la CNA şi nu intră în legalitate "în termenul şi în condiţiile stabilite de somaţie" sau încalcă din nou legislaţia în baza căreia a fost acordată somaţia, poate primi de la CNA o amendă cuprinsă între 5.000 de lei şi 100.000 de lei.

Proiectul legislativ în forma adoptată de Comisia pentru Cultură de la Senat prevede şi o serie de amendamente în privinţa procesului de trecere de la televiziunea analogică la cea digitală. De altfel, potrivit reglementărilor europene, România trebuie să respecte termenul de 1 ianuarie 2012 fixat de Comisia Europeană pentru extincţia transmisiilor în sistem analogic.

Noul proiect de lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului integrează noua Directivă a serviciilor mass-media audiovizuale.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat, pe 25 februarie, când proiectul a fost discutat în Comisia pentru Cultură din Camera Deputaţilor, că în Ordonanţa de Urgenţă se introduc "norme de reglementare mai flexibile", care permit televiziunilor o mai bună adaptare la noile tehnologii. "Relaxarea legislativă vizează în principal publicitatea sub următoarele aspecte: o mai mare libertate acordată deciziei editoriale privind momentul şi modul în care pot fi inserate spoturile publicitare, menţinerea limitării orare de 12 minute de publicitate pe oră. De asemenea, filmele şi programele pentru copii şi programele informative vor putea fi întrerupe de publicitate o dată la 30 de minute, faţă de intervalul actual de 45 de minute", a explicat atunci şeful CNA.

El a precizat că Ordonanţa de Urgenţă menţine, însă, restricţiile de 8 minute de publicitate pe oră la TVR. Popescu a spus că această prevedere s-a menţinut în OUG din cauză că "Televiziunea Publică are mai multe surse de finanţare", respectiv finanţare de la bugetul de stat, publicitate şi taxa TV, spre deosebire de celelalte televiziuni private.

Răsvan Popescu a mai afirmat la momentul respectiv că relaxarea regimului publicităţii este în legătură cu admiterea unor noi tehnici, cum ar fi plasarea de produse, publicitatea pe ecran partajat şi publicitatea virtuală, "care vor oferi posturilor de televiziune surse suplimentare de venituri cu potenţial benefic în achiziţia de programe de calitate şi vor constitui un moment de ajutor în această perioadă de criză, în care veniturile din publicitate au scăzut în mod semnificativ".

Alte aspecte vizate de noul proiect legislativ sunt, potrivit lui Popescu: dreptul de acces al posturilor TV la scurte extrase de la evenimente de actualitate pentru care există o exclusivitate, asigurarea unui nivel adecvat de protecţie a dezvoltării fizice, mintale şi morale a minorilor şi a demnităţii umane, în special în ceea ce priveşte noile servicii media audiovizuale la cerere, promovarea producţiei şi distribuţiei de opere europene, asigurarea dreptului persoanelor cu handicap şi al persoanelor în vârstă de a li se furniza servicii media audiovizuale accesibile lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici