România are o nouă propunere pentru patrimoniul imaterial UNESCO. Ce sport ne poate reprezenta

Jocul tradiţional românesc oina va fi următoarea propunere pentru înscrierea în Lista patrimoniului imaterial UNESCO, anul viitor, când România va participa, de asemenea, alături de alte ţări, ortodoxe şi musulmane, la propunerea sărbătorilor Sfântul Gheorghe - Hıdırellez.

598 afișări
Imaginea articolului România are o nouă propunere pentru patrimoniul imaterial UNESCO. Ce sport ne poate reprezenta

România are o nouă propunere pentru patrimoniul imaterial UNESCO. Ce sport ne poate reprezenta (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Următoarea sesiune a Comitetului UNESCO pentru protejarea patrimoniului imaterial al umanităţii va avea loc între 25 şi 30 noiembrie, în Grenada, iar propunerea României pentru înscrierea în Lista patrimoniului imaterial anul acesta este Ceramica de Horezu.

Totodată, România a trimis în primăvara acestui an alte trei dosare, spre a fi analizate de comitetul UNESCO de specialitate anul viitor, în care sunt documentate, în vederea înscrierii în Lista patrimoniului imaterial, Colindatul în ceată bărbătească (propunere comună cu Republica Moldova) şi pelerinajele de la Mănăstirea Moisei (Maramureş) şi Şumuleu Ciuc (Harghita).

Preşedintele Comisiei naţionale pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial din Ministerul Culturii, Virgil Niţulescu, a declarat pentru MEDIAFAX că s-a început lucrul la dosarul pentru propunerea oinei, care ar urma să fie trimis până la sfârşitul lunii martie anul viitor la UNESCO. Astfel această propunere ar putea fi luată în considerare la sesiunea Comitetului pentru salvgardarea patrimoniului imaterial din 2014.

De asemenea, România participă la alcătuirea unui alt dosar, tot pentru 2014, al cărui titular este Turcia, despre sărbătorile Sfântului Gheorghe (23 aprilie) şi Hıdırellez (sărbătoare musulmană din lumea turcică ce are loc pe 6 mai sau, pe stil vechi, 23 aprilie). Alte ţări care vor face documentare pentru această propunere sunt Bulgaria, Grecia, Serbia, Republica Moldova şi Libanul.

Denumită şi Ederlezi, sărbătoarea Hıdırellez se referă la ziua în care profeţii Hızır (Al-Khidr) şi Ilie (Ilyas/ Elijah) s-au întâlnit pe Pământ, marcând şi începutul primăverii. Este sărbătorită în Balcani, în special în ţările care au fost sub dominaţia Imperiului Otoman.

Oina este un joc sportiv tradiţional românesc practicat continuu cel puţin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor timpului, fiind menţionat prima dată documentar în 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă.

Jocul solicită calităţi sportive complexe şi este asemănător cu jocuri sportive comune altor ţări, cum ar fi Schlagball-ul german, palsepool-ul finlandez, jocul paume din Franţa şi Cluiche Corr-ul irlandez. Oina stă, totodată, la baza baseball-ului american, fiind preluată încă din perioada în care nu evoluase îndeajuns, comparativ perioadei contemporane în care reprezintă un joc extrem de complex.

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitaţii UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial încheiată la Paris, pe 17 octombrie 2003. Lista numără în prezent 166 de opere din 76 de ţări. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natura şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

România apare în Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţiii UNESCO cu ritualul căluşului, inclus în 2005, şi cu doina, inclusă în 2009.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici