România, inclusă pe lista de supraveghere a USTR privind eficienţa protejării drepturilor de autor

The Office of the United States Trade Representative (USTR) a dat publicităţii, duminică, raportul anual Special 301, care analizează eficienţa măsurilor de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală în ţările care au raporturi comerciale cu SUA, România fiind încă sub supraveghere.

83 afișări
Imaginea articolului România, inclusă pe lista de supraveghere a USTR privind eficienţa protejării drepturilor de autor

România, inclusă pe lista de supraveghere a USTR privind eficienţa protejării drepturilor de autor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ustr.gov, prin intermediul raportului Special 301, administraţia Statelor Unite ale Americii îşi comunică îngrijorarea în privinţa protejării drepturilor de proprietate intelectuală. Combaterea infracţiunilor privind drepturile de proprietate intelectuală este o prioritate vitală în Europa, pentru cei circa 18 milioane de americani care lucrează în industrii bazate pe drepturile de autor.

"Furtul de conţinuturi protejate de legea proprietăţii intelectuale este un factor care ucide afacerile americane bazate pe export şi duce la reducerea numărului de locuri de muncă pentru americani. Raportul Special 301, realizat de USTR, este important, deoarece el serveşte ca fundaţie pentru procesul anual de adoptare de reforme care să susţină comerţul şi locurile de muncă ale americanilor care lucrează în domeniul drepturilor de autor", a declarat Ron Kirk, negociator-şef pentru comerţ în cadrul USTR.

"Sunt încântat că raportul de anul acesta evidenţiază mai multe succese în lupta împotriva furtului de proprietate intelectuală. Cehia, Ungaria şi Polonia au făcut paşi semnificativi în combaterea pirateriei şi vor fi scoase de pe lista de supraveghere", a mai spus Kirk.

Potrivit raportului, România va rămâne şi în 2010 pe lista de supraveghere, deşi se specifică faptul că în 2009 ţara noastră a luat o serie de măsuri pozitive în combaterea pirateriei.

"România a făcut unii paşi pozitivi în 2009, printre care o îmbunătăţire a colaborării între forţele de ordine, precum Poliţia Naţională şi biroul Procurorului General, realizarea unei baze de date pentru o mai bună coordonare a agenţiilor statului şi o coordonare mai bună între proprietarii de drepturi de autor şi autorităţi. Deşi, la scară mare, pirateria de discuri optice a fost redusă, iar România a făcut eforturi pentru a asigura faptul că în sistemul administrativ se foloseşte software cu licenţă, deţinătorii de drepturi de proprietate intelectuală au raportat o dezvoltare a pirateriei pe internet, combinată cu problemele de coordonare ale furnizorilor de servicii de internet", se arată în acest raport.

"În pofida îmbunătăţirilor treptate în ceea ce priveşte impunerea legii drepturilor de proprietate intelectuală, există în continuare îngrijorări privind ineficienţa în aducerea în instanţă a celor care încalcă legea drepturilor de autor, ineficienţa judiciară şi eşecul în impunerea unor sancţiuni exemplare. În plus, unii dintre judecătorii români resping cazurile de încălcare a drepturilor de autor deoarece nu există un prejudiciu social. Totuşi, administraţia Statelor Unite se simte încurajată de recentele condamnări ale companiilor care folosesc programe de business piratate şi de punerea sub acuzaţie a unei companii şi a unui administrator de site pentru furnizarea de acces la o reţea de partajare de conţinuturi. Statele Unite vor continua să coopereze cu România pentru a îmbunătăţi modalităţile de protejare a legii dreptului de proprietate intelectuală şi încurajează România să se consulte cu toate părţile interesate, inclusiv cu deţinătorii de drepturi de proprietate intelectuală pentru a-şi reforma legea drepturilor de autor", se mai arată în raport.

Conform datelor din raportul anual Special 301, în România, China şi Ucraina a crescut numărul de reclame online pentru produse piratate care sunt distribuite prin serviciul de poştă electronică, dar şi de persoane angajate să împartă fluturaşi cu astfel de publicitate.

Alături de România, pe lista de supraveghere a USTR pentru 2010 se mai află Italia, Spania, Mexic, Grecia, Finlanda, Egipt, Columbia, Brazilia, Belarus, Bolivia, Brunei, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Jamaica, Kuwait, Liban, Malaysia, Norvegia, Peru, Filipine, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan şi Vietnam. De asemenea, Paraguay este monitorizat, iar statutul Israelului nu a fost definitivat.

Pe de altă parte, USTR a mai elaborat o listă de supraveghere prioritară, unde au fost incluse statele care nu au un nivel adecvat de protejare a drepturilor de autor. Pe această listă au fost incluse China, Rusia, Algeria, Argentina, Canada, India, Indonezia. Pakistan, Thailanda şi Venezuela. Aceste ţări vor fi subiectul unor discuţii mai ample anul viitor.

În raportul Special 301 au fost analizate 77 de ţări care sunt parteneri comerciali ai Statelor Unite ale Americii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici