Scriitoarea Doris Lessing a decedat la vârsta de 94 de ani

Scriitoarea britanică Doris Lessing, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2007 şi autoare a peste 50 de romane, printre care se numără şi "Carnetul auriu", a decedat la vârsta de 94 de ani.

354 afișări
Imaginea articolului Scriitoarea Doris Lessing a decedat la vârsta de 94 de ani

Doris Lessing (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

De-a lungul impresionantei sale cariere a fost distinsă cu cele mai prestigioase premii literare din Europa, iar în 2007 Doris Lessing a devenit a unsprezecea femeie căreia i s-a decernat premiul Nobel pentru literatură, informează theguardian.com.

Doris Lessing "a decedat liniştită", în casa ei din Londra, în primele ore ale dimineţii de duminică, potrivit bbc.co.uk, care citează un comunicat al Harper Collins, editura care o reprezenta pe scriitoare.

Jonathan Clowes, prieten de mulţi ani al lui Doris Lessing şi agentul ei, a declarat că aceasta a fost "o scriitoare minunată, cu o minte fascinantă şi originală". "A fost un privilegiu să lucrez pentru ea şi ne va fi foarte dor de ea", a mai spus Jonathan Clowes.

"Doris Lessing a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai epocii noastre", a declarat şi Charlie Redmayne, CEO al Harper Collins Marea Britanie. "A fost un narator desăvârşit, cu o inteligenţă feroce şi o inimă caldă, care nu s-a temut niciodată să lupte pentru convingerile sale", a mai spus Redmayne.

Potrivit theguardian.com, informaţia privind decesul scriitoarei s-a răspândit rapid pe platforma Twitter. În ciuda vârstei înaintate a lui Doris Lessing, mulţi scriitori şi editori au fost şocaţi când au aflat că scriitoarea a murit.

Potrivit criticul literar Lisa Jardine, moartea lui Doris Lessing este o "pierdere uriaşă", în timp ce agentul literar Carole Blake o descrie pe Lessing ca fiind "o scriitoare şi o femeie uluitoare".

La rândul său, scriitoarea Lisa Appignanesi a afirmat: "Una dintre cele mai mari scriitoare ne-a părăsit noaptea trecută, RIP".

Şi scriitoarea Bidisha a postat un mesaj pe platforma de socializare Twitter: "Doris Lessing: un geniu prolific, care a excelat în numeroase genuri, a murit în somn după ce a scris romane care au schimbat lumea şi a câştigat Nobelul. Nu-i rău deloc".

De-a lungul impresionantei sale cariere a fost distinsă cu cele mai prestigioase premii literare din Europa, iar în 2007 Doris Lessing a devenit a unsprezecea femeie căreia i s-a decernat premiul Nobel pentru literatură.

Comitetul Nobel a ales atunci să recompenseze "povestitoarea epică a experienţei feminine, care, cu scepticism, ardoare şi forţă vizionară analizează o civilizaţie divizată", a indicat într-un comunicat remis la momentul respectiv Academia suedeză.

Doris Lessing a fost şi cel mai în vârstă deţinător al premiului Nobel pentru literatură. La data premierii, în 2007, ea avea 88 de ani.

Doris Lessing (Doris May Tayler) s-a născut în Persia (actualul Iran) pe 22 octombrie 1919, din părinţi britanici, potrivit Editurii Polirom, care i-a publicat cărţile în limba română.

Ulterior, familia ei s-a mutat în Rhodesia de Sud (în prezent, Zimbabwe). Primul roman, "The Grass Is Singing", o reflectare a propriei copilării petrecute în Africa neagră, a apărut în 1949. Atrasă de ideologia comunistă, se disociază definitiv de aceasta pe la mijlocul anilor ’50, în urma denunţării abuzurilor regimului stalinist.

Între 1951 şi 1959 publică ciclul "Children of Violence", apoi inovatorul "Carnet auriu" (1962), experiment literar şi joc îndrăzneţ cu multiple perspective, considerat o adevărată Biblie a feminismului.

În anii ’70 şi ’80 urmează seria romanelor "despre spaţiul interior", printre care se număra "O coborâre în infern" (1971; Polirom, 2007), "Memoirs of a Survivor (Memoriile unei supravieţuitoare, 1974)" şi ciclul romanelor SF ("Canopus in Argos: Archives", 1979-1983). Ulterior publică "Al cincilea copil" (1988), "Love, Again" (1996) şi "Ben, in the World" (2000).

Pentru "Under My Skin: Volume One of My Autobiography, to 1949 (1995)" i-a fost decernat James Tait Black Memorial Prize. A doua (şi ultima) parte a autobiografiei sale, "Walking in the Shade", apărută în 1997, a fost nominalizată la National Book Critics Circle Award.

Dintre romanele sale, la Editura Polirom au apărut în traducere: "O coborâre în infern" (2006), "Poveştiri africane" (2008), "Al cincilea copil" (2008), "Memoriile unei supravieţuitoare" (2010), "Carnetul auriu" (2011) şi "Mitra" (2011).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici